Крипто регулации в САЩ – Какво причини Джанет Йелън на индустрията?

След като се появиха слухове, че Йелън ще се оттегли от поста си, нека да разгледаме нейните политики, възгледи и мнения за криптовалутите през годините.

Джанет Йелън – американски икономист, който понастоящем изпълнява длъжността 78-и министър на финансите на САЩ – многократно е показвала своята антикрипто позиция.

По време на 20-месечното си управление тя е твърдяла, че Биткойн е неподходящ за извършване на финансови транзакции и че хората не трябва да разчитат на инвестиции в цифрови активи като част от пенсионната си стратегия.

Въпреки това, какво се промени по пътя?

В някои неотдавнашни доклади се намекваше, че Йелън може да напусне поста си след междинните избори в началото на ноември.

Все още не е известно дали нейният наследник ще бъде по-отворен към сектора на цифровите активи или ще продължи да води подобна неблагоприятна политика.

Криптонегативизъм през последните няколко години

Джанет Йелън има богат опит като държавен служител на САЩ. През 1994 г. бившият президент Бил Клинтън я номинира за член на Управителния съвет на Федералния резерв. Три години по-късно тя подава оставка, за да се присъедини към Съвета на икономическите съветници (СИС) като негов председател.

През 2004 г. Йелън е назначена за президент на Федералния резерв на Сан Франциско, като става първата жена в историята на САЩ, заемаща този пост. През 2010 г. тя се завръща във Фед като заместник-председател на Управителния съвет на Федералния резерв, а по-късно се издига до председател на централната банка.

Избирането на Джо Байдън за президент на САЩ обаче променя ситуацията и Йелън се завръща в Белия дом като министър на финансите.

Последните две години за Джанет и криптото

През десетилетията тя не е била толкова словоохотлива по отношение на сектора на криптовалутите, с изключение на последните две години.

Малко след като получи последната си позиция, икономистът заяви, че Биткойн е силно спекулативен и неефективен актив, който престъпниците често използват в незаконните си операции.

Няколко месеца по-късно Йелън произнесе първата си реч, посветена изцяло на криптовалутите. Тя поддържаше позицията си, че тези монети са заплаха за финансовата система и че регулаторите трябва да прилагат всеобхватни правила на индустрията.


Цифров долар?

Противно на Биткойн и алткойните, министърът на финансите заяви, че евентуалното пускане на цифров долар може да бъде от полза за страната и нейната национална валута.

Премахване на криптовалутите от пенсионните планове

Негативният тон на Йелън по отношение на цифровите валути достигна своя връх това лято, когато тя предупреди хората, че добавянето на криптовалути към пенсионните им планове не е подходяща стъпка:

„Това не е нещо, което бих препоръчала на повечето хора, които спестяват за своето пенсиониране. За мен това е много рискова инвестиция.“

Въпреки това Йелън показа и кратки признаци на приемане на криптовалутната индустрия. Дни преди назначаването ѝ за министър на финансите на САЩ тя заяви, че цифровите активи имат предимства, които властите трябва да проучат.

Икономистът дори добави, че блокчейн технологията има потенциала да „подобри ефективността на финансовата система“.

Нейното влияние върху развитието на криптовалутите

След съобщенията, че Йелън може да се оттегли от поста си, си струва да се замислим как подобни промени биха се отразили на криптовалутната индустрия.

Министърът на финансите на САЩ има пряко влияние върху президента, тъй като действа като основен съветник по икономическите въпроси.

Освен това Йелън контролира Министерството на икономиката и финансите, което означава, че всички фискални, данъчни, печатни и други парични политики трябва да получат нейното одобрение, преди да влязат в действие.

Нейното неблагоприятно виждане за крипто може да е една от причините правителството на САЩ да е доста резервирано към сектора. Тепърва предстои да видим как нейният наследник (дори и да има такъв скоро) ще подходи към индустрията.

Като се има предвид значимостта на позицията, би било безопасно да се предположи, че криптовалутната индустрия ще бъде засегната по един или друг начин, ако Йелън продължи да изпълнява тази роля или ако има наследник.

Тъй като все още са най-голямата икономика в света и са сред лидерите по отношение на приемането на криптовалути, САЩ вероятно са най-важната страна за индустрията.

Видяхме как действията на SEC (в делото срещу Ripple или отказа да се одобри спот ETF за Bitcoin), както и паричната политика на Фед, ѝ повлияха. Освен това администрацията на Байдън вече е поставила индустрията в своя обхват с изпълнителни заповеди и потенциални регулаторни планове.

По този начин наличието на министър на финансите с по-отворен подход към крипто може да бъде изключително полезно и, за съжаление, обратното.

Още от Crypto365:

Минималната цена на Bored Ape Yacht Club се срива до 67 ETH, най-ниската от 8 месеца

Топ 5: Kои криптовалути да следим до края на 2022г.

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Биткойн надмина 20 хил. долара с надеждата за обрат в политиката на ФЕД

Виж следваща

Какво е ENS? Обяснение на услугата за имена на Етериум (актуализирано 2022 г.)

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.