Биткойн надмина 20 хил. долара с надеждата за обрат в политиката на ФЕД

Последните ценови движения на криптопазарите в контекста на 4 октомври 2022 г.

  • Ценa: Биткойн поскъпва над 20 000 долара, тъй като рисковите активи поскъпват заради надеждите, че централните банки ще се откажат от политиките си за затягане на паричната политика.
  • Пазарни движения: Бичият импулс на Биткойн се засилва.

Ценa (BTC, ETH, MATIC, ATOM)

Биткойн (BTC) поскъпна с 5% през последните 24 часа, достигайки важното психологическо ниво от 20 000 долара, тъй като световните пазари се повишиха, издигайки фючърсите на американските индекси и европейските акции. Движението идва в момент, когато инвеститорите наблюдаваха дали централните банки ще трябва да забавят темпа на затягане на паричната политика.

Етериум (ETH) поскъпна с 4% за деня до 1350 долара.

„Инвеститорите знаят, че колкото по-силен е щатският долар, толкова по-голям е натискът за продажба на BTC“, каза Чарлз Стори, ръководител на отдела за растеж в Phuture, платформа за криптоиндекси.

„Много инвеститори смятат, че ФЕД може да се завърти и да понижи лихвените проценти, както току-що направи Английската централна банка. Това би предизвикало голяма възможност за покупки на BTC, което е изключително бичи настроено“, каза Стори.

„Умните пари вече започват да изграждат позиции. Оттук идва и неотдавнашният ценови скок.“

Чарлз Стори

Токените DeFi (децентрализирани финанси) също се повишиха във вторник, като LINK на Chainlink се повиши със 7,5%, а токена за ликвиден протокол за залагане Lido DAO (LDO) – с 9,6%.

Сред другите печеливши бяха токените на Quant Network с ръст от 8%, Polygon (MATIC) с ръст от 7% и Cosmos (ATOM) с ръст от 7,4%.

Според публикация на уебсайта на компанията стартъпът за данни Web3 Golden е набрал 40 млн. долара в кръг на финансиране Серия Б, ръководен от крипто подразделението на известната компания за рисков капитал Andreessen Horowitz.

Движения на пазара

Биткойн набира инерция на фона на отклоненията на ФЕД, но някои банки очакват възстановяване на долара

Биткойн продължава да набира бича инерция, надявайки се, че рисковете за финансовата стабилност и признаците за икономическо забавяне ще принудят Федералния резерв да се отклони от агресивните мерки за изтегляне на ликвидност. Някои наблюдатели обаче не са убедени, че ФЕД ще се откаже или драстично ще забави т.нар. затягане на ликвидността в скоро време, и очакват подновяване на засилването на долара.

Водещата криптовалута по пазарна стойност достигна връх от 20 150 долара малко преди времето за пресконференции, регистрирайки 2% ръст за деня. Доларовият индекс спадна до деветдневно дъно от 11, след като на 28 септември достигна двугодишен връх от 114,77.

Купувачите на биткойн се активизираха в понеделник, след като Институтът за управление на доставките в САЩ съобщи, че неговият индекс на мениджърите по покупките в промишлеността е спаднал до 50,9 през септември, което е най-ниското показание от май 2020 г., от 52,8 през август. Забележително е, че показателите за новите поръчки и заетостта на индекса се свиха, което засилва аргументите в полза на завъртането на ФЕД.

Лошата добра новина

„Това беше случай на „лошата новина е добра новина“ за акциите, като пазарът третира низходящата изненада на индекса ISM като увеличаване на шансовете ФЕД да спре да вдига лихвените проценти по – рано, което се разглежда като положително за рисковите активи“, написа изследователският екип на Bank of New Zealand в началото на вторник в клиенти.

Биткойн има тенденция да се движи повече или по-малко в съответствие с акциите и тази година е намалял наполовина по отношение на пазарната стойност, като ФЕД повиши лихвите с 300 базисни пункта (3%).

Очакванията, че ФЕД и другите големи централни банки ще забавят затягането на лихвените проценти, завладяха пазара миналата седмица, след като Английската централна банка обяви програма за изкупуване на облигации, популярна като количествени улеснения, за да осигури нормалното функциониране на пазара на държавни облигации.

Още от Crypto365:

Биткойн анализ цена – $19k. Лихвения процент в САЩ се вдига

Какво е Proof of stake (PoS)?

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Aкциите AAPL и TSLA спадат с над 4,5%. Паундът се срива

Виж следваща

Крипто регулации в САЩ – Какво причини Джанет Йелън на индустрията?

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.