Aкциите AAPL и TSLA спадат с над 4,5%. Паундът се срива

В четвъртък акциите на Tesla (NASDAQ:TSLA) се понижаваха през целия ден, въпреки че компанията се подготвя за важно събитие. Вчерашният спад се дължи основно на общата пазарна волатилност.

Това се случва, след като в сряда тежкотехнологичният индекс се опита да се покачи, но не успя да набере устойчива инерция. Сега технологичните играчи се понижават повсеместно, въпреки че акциите на TSLA са сред най-зле представилите се през деня. Към момента на писане на статията тя е със 7% по-ниска за деня, въпреки че през последния час направи опит за леко покачване.

Въпреки това акциите на TSLA вероятно се понижават днес поради общата нестабилност на пазара.

Акциите на Apple също паднаха с 4,9% в четвъртък, след като анализаторите на Bank of America понижиха рейтинга на компанията.

Анализаторите понижиха рейтинга си от „купува“ на „неутрален“, като също така намалиха целевата си цена от 185 на 160 долара за акция. Те заявиха, че очакват „по-слабо потребителско търсене“ през следващата година и посочиха макроикономическите предизвикателства.

По-широкият пазар също беше негативен в четвъртък, но спадът на Apple все пак беше по-голям от основните индекси като S&P 500, който се понижи с 2,1% в четвъртък.

Понижаването на рейтинга дойде покрай доклад на Bloomberg от сряда, в който се казва, че Apple е казала на някои доставчици да се откажат от плановете си за увеличаване на производството на новия iPhone 14, след като не са забелязали толкова голямо търсене, колкото се очакваше. Това също оказа натиск върху акциите на Apple.

Втора фирма обаче не се съгласи с оценката на BofA. Rosenblatt Securities повиши рейтинга си за Apple от неутрален на „купува“ и повиши целевата си цена от 160 на 189 USD, което предполага 25% ръст от сегашните нива. Компанията направи това предложение, след като нейно проучване сред над 1000 пълнолетни американци показа силно търсене дори на по-скъпите нови продукти на Apple.

Розенблат се усъмни в доклада за производството:

„Напоследък сравнителните доклади се оказват подвеждащи, когато излязат актуалните данни“.

От друга страна…

Лондон

Ако някой е смятал, че на Великобритания ѝ предстои период на спокойствие след бурното премиерство на Борис Джонсън, никой не е казал на неговия наследник.

Страната вече беше изправена пред редица предизвикателства. Но предложеното от новия министър-председател Лиз Тръс решение бързо накара икономиката да изпадне в хаос, заплашвайки с непосредствени и дълготрайни последици много британци.

Планът на нейното консервативно правителство за намаляване на данъците на стойност 45 млрд. паунда (48 млрд. долара), особено за хората с най-високи доходи, предизвика шокови вълни на финансовите пазари, доведе до рязък спад на паунда и постави под внезапно съмнение политическото бъдеще на самата Тръс само три седмици след встъпването ѝ в длъжност.

След дни на сътресения Великобритания получи рядко срещано остро упрекване от Международния валутен фонд, който призова правителството да „преразгледа“ план, който може да подсили и без това високата инфлация и да увеличи икономическото неравенство.

Английската централна банка (Bank of England) предприе своя собствена спешна намеса

В сряда тя обяви, че ще изкупи толкова държавен дълг, колкото е необходимо, за да възстанови стабилността.

Киър Стармър, окураженият лидер на опозиционната Лейбъристка партия, се присъедини към други, които призоваха правителството да се справи с кризата, като свика парламента, който е във ваканция.

Малко британци всъщност гласуваха за Тръс, която спечели надпреварата да замени скандалния Джонсън, като се обърна към около 200 000 членове на управляващата Консервативна партия. Тя се представяше като обичаща свободния пазар наследница на разединяващата бивша лидерка Маргарет Тачър, но социологическите проучвания от последните дни показват, че широката общественост не е приела нейните политически предложения, което допълнително отслабва позициите ѝ.

Всичко това се дължи на нейната авантюра да стимулира икономическия растеж и да се пребори с това, което според много експерти може да се окаже дълга рецесия, начело с мрачната зима, през която някои семейства могат да се затруднят да плащат за енергия и храна.

Последната седмица остави у много британци чувство на отчаяние за бъдещето на страната

„Много милиони хора във Великобритания ще изпитат финансови затруднения тази зима“, заяви Ребека Макдоналд, главен икономист във фондация „Джоузеф Раунтри“, благотворителна организация, която се занимава с борбата с бедността. „Тези хора трябваше да гледат как канцлерът намалява данъците на тези, които са по-добре осигурени – това беше невероятно трудно да се чуе.“

Пазарната реакция на плана на Тръс доведе до рязко покачване на разходите по държавните заеми, което вероятно ще бъде посрещнато с по-висока инфлация и лихвени проценти, което на свой ред ще означава по-скъпи кредитни карти и ипотеки – дори заплаха от криза с некачествени жилища, ако хората не могат да изплащат вноските. Свиването на паунда ще доведе до поскъпване на продуктите от ежедневието във Великобритания, тъй като вносителите са изправени пред спираловидни разходи. „Минибюджетът“ не беше придружен от съкращения на разходите, нито от традиционна независима оценка на разходите, която би могла да облекчи опасенията на пазара, ако не и обществените критики към приоритетите на неговия лидер.

Научете повече от блога на Crypto365:

Ето какво ще сигнализира за ново рали на Bitcoin (BTC) според анализаторската компания Santiment

Блус на мечия пазар: Миньорите и дългосрочните притежатели се отказват от своя Биткойн

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Още една победа за Ripple: Съдията нарежда на SEC да предаде документите за речта на Хинман

Виж следваща

Биткойн надмина 20 хил. долара с надеждата за обрат в политиката на ФЕД

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.