Биткойн

Какво е биткойн?

Биткойн е дигитална валута (криптовалута). Благодарение на криптография, тя сама подсигурява транзакциите в своята инфраструктура, която има високо ниво на сигурност.

Тази инфраструктура представлява база данни, която се нарича Блокчейн технология – децентрализирана публична счетоводна книга, в която се запазват всички направени транзакции. Нещо като банките, но без частта с централизираната власт.

биткойн, какво е биткойн, кой създава биткойн, биткойн цена, биткойн цена в реално време

Кой създава биткойн?

Идеята за биткойн е представена още през 2008 година. Тогава човек или група хора под псевдонима Сатоши Накомото представя документ с името „Биткойн: Електронна кеш система потребител-до-потребител (Bitcoin cash – Peer-to-Peer Electronic Cash).”

Основното, с което Биткойн се различава от истинската валута, е че няма физически еквивалент (книжни пари). Има баланси и подобие на счетоводна книга и те са с напълно свободен достъп.

Така всички преводи могат да бъдат лесно проверени.

Друга голяма разлика е, че Биткойн не се контролира нито от организация, нито от банка, нито от правителство или личност.

биткойн, какво е биткойн, кой създава биткойн, биткойн цена, биткойн цена в реално време

Как Биткойн се различава от познатите ни валути?

Криптовалутите, както е и Биткойн, са създадени с цел плащания онлайн, когато и двете страни са съгласни.

Тук е и най-голямата прилика с обикновените валути като долар, евро, лев и други – всички те се търгуват цифрово. Това, с което BTC се различава главно от фиатните пари е:

1. Децентрализация

Това, което ще остане най-голямото предимство на Биткойн, е, че валутата е децентрализирана. Какво значи това? Нито една институция в света няма контрол над Биткойн.

Той е „под властта“ на група програмисти (хората, които копаят Биткойн), които работят в различни краища на света и се управлява от отворена мрежа специални компютри (валидатори) или машините, които валидират транзацкиите.

Валутата разполага с криптография и икономически стимули в гениална комбинация, които „блокират“ проблема с двойното харчене (копиране и/или двойно използване на електронни валути).

При валутите, с които се разплащаме в момента, това действие се върши от банките. Това от своя страна дава на банките контрол върху цялата система.

2. Ограничено предлагане

Фиатните валути могат да се печатат постоянно в опит да се манипулира стойността им. При Биткойн това е невъзможно и предлагането е строго контролирано от алгоритъм.

Към момента се създават много малко на брой „монети“ и това ще продължи докато не се изкопаят всички 21 милиона Биткойна.

Именно това го прави толкова атрактивен. Тъй като предлагането няма да се промени, а на теория търсенето расте постоянно, то цената му би следвало постоянно да се покачва.

Както сме добре запознати, централните банки и правителствата на основните държави имат абсолютната свобода да печатат огромни количества пари, затова и стойността на дадена валута пада във времето и цените на стоките и услугите се увеличават.

биткойн, какво е биткойн, кой създава биткойн, биткойн цена, биткойн цена в реално време

3. Анонимност при плащане и получаване

Друго голямо предимство на тази криптовалута е, че на теория работи в полу анонимност. Потребителите не се „валидират“, или иначе казано – няма нужда да се идентифицират при изпращането или получаването на BTC.

Когато има желание за трансфер на определен брой биткойни, то заявката се преценява:

  • Предишни транзакции;
  • Наличност на средствата;
  • Има ли правомощие да се изпраща.

Това, което се счита за идентификатор на всеки потребител, е неговият портфейл. Той е уникален за всеки един човек и се състои в комбинация от букви и цифри.

Идеята на Биткойн е транзакциите да бъдат публични и всеки да може да ги вижда. Именно това е причината да са „неудобни“ за престъпници, терористи или лица, желаещи да „изперат“ определена сума пари.

4. Делимост на биткойн

Делимостта е още един голям плюс на валутата Биткойн. Най-малката единица се нарича сатоши и тя отговаря на една милионна от валутата (0.00000001).

5. Неизменяемост

За разлика от транзакциите с фиатни валути, при Биткойн една транзакция никога не може да бъде върната назад.

Причината за това е липсата на централен орган, който да настоява за връщане на определени средства.

Това може да смути голяма част от потребителите на BTC, но реално това не позволява подправянето на транзакции.

Биткойн цена в реално време