Какво е криптовалута?

Какво е криптовалута – същност

Криптовалутата е цифрова платежна система, която не разчита на банките за проверка на трансакциите. Това е система от типа „peer-to-peer„, която може да даде възможност на всеки и навсякъде да изпраща и получава плащания. Вместо да бъдат физически пари, които се носят и разменят в реалния свят, плащанията с криптовалута съществуват единствено като цифрови записи в онлайн база данни, описващи конкретни трансакции.

Криптовалутата е получила името си, защото използва криптиране за проверка на транзакциите. Това означава, че при съхраняването и предаването на данни за криптовалутата между портфейлите и публичните счетоводни книги се използва усъвършенствано кодиране. Целта на криптирането е да се осигури сигурност и безопасност.

Първата криптовалута е Биткойн, която е създадена през 2009 г. и остава най-известната и до днес. Голяма част от интереса към криптовалутите е за търговия с цел печалба, като понякога спекулантите вдигат цените до небесата.

Как работи криптовалутата?

Единици криптовалута се създават чрез процес, наречен добив, който включва използването на компютърна мощ за решаване на сложни математически задачи, които генерират монети. Потребителите могат също така да купуват валутите от брокери, след което да ги съхраняват и харчат с помощта на криптографски портфейли.

какво е криптовалута

Ако притежавате криптовалута, вие не притежавате нищо материално. Това, което притежавате, е ключ, който ви позволява да премествате запис или мерна единица от едно лице на друго без доверена трета страна.

Въпреки че Биткойн съществува от 2009 г., криптовалутите и приложенията на блокчейн технологията все още се развиват във финансово отношение и в бъдеще се очакват още приложения. С помощта на технологията в крайна сметка биха могли да се търгуват транзакции, включително облигации, акции и други финансови активи.

Как да купя криптовалута

какво е криптовалута

Може би се чудите как да купувате криптовалута безопасно.

Това става чрез специални борси, в които може да се купува, продава, разменя и инвестира в криптоактиви.

Как да съхранявате криптовалута

След като сте закупили криптовалута, трябва да я съхранявате безопасно, за да я предпазите от хакерски атаки или кражба. Обикновено криптовалутата се съхранява в криптопортфейли, които представляват физически устройства или онлайн софтуер, използвани за сигурно съхранение на частните ключове на вашите криптовалути. Някои борси предоставят портфейлни услуги, което улеснява съхранението ви директно чрез платформата. Не всички борси или брокери обаче автоматично ви предоставят портфейлни услуги.

Какво можете да купите с криптовалута?

Когато беше пусната за първи път, биткойнът беше предназначен да бъде средство за ежедневни транзакции, което дава възможност да се купува всичко – от чаша кафе до компютър или дори големи суми като недвижими имоти. Това не се осъществи напълно и макар броят на институциите, които приемат криптовалута, да расте, големите транзакции с нея са рядкост. Дори и така, възможно е да се купуват най-различни продукти от уебсайтове за електронна търговия с помощта на криптовалута. Ето някои примери:

  • Сайтове за технологии и електронна търговия:

Няколко компании, които продават технологични продукти, приемат криптовалута на своите уебсайтове, като например newegg.com, AT&T и Microsoft. Overstock, платформа за електронна търговия, беше сред първите сайтове, които приеха биткойн. Shopify, Rakuten и Home Depot също го приемат.

  • Луксозни стоки:

Някои търговци на луксозни стоки на дребно приемат криптовалута като форма на плащане. Например, онлайн търговецът на луксозни стоки на дребно Bitdials предлага часовници Rolex, Patek Philippe и други часовници от висок клас в замяна на биткойн.

  • Автомобили:

Някои търговци на автомобили – от масовите марки до търговците на луксозни автомобили от висок клас – вече приемат криптовалута като платежно средство.

  • Застраховки:

През април 2021 г. швейцарският застраховател AXA обяви, че е започнал да приема Биткойн като начин на плащане за всички свои застрахователни линии с изключение на животозастраховането (поради регулаторни проблеми). Premier Shield Insurance, която продава застрахователни полици за жилища и автомобили в САЩ, също приема Биткойн за плащане на премии.

Ако искате да похарчите криптовалута при търговец на дребно, който не я приема директно, можете да използвате дебитна карта за криптовалута, като например BitPay в САЩ.

Монети и токени

какво е криптовалута

Свикнали сме да поставяме знак за равенство между двата термина, но те не са едно и също нещо. Докато монетата е собствена валута на блокчейна, токенът може да е изграден върху чужд. Блокчейнът на Етериум е доста популярен за такива цели, а върху него са изградени десетки токени, например Enjin Coin, SAND, Radix и Lotto. Примери за монети са Биткойн, Ripple, Dogecoin и Litecoin (и много други).

Друга важна разлика е, че таксите (gas fees) се заплащат в родната на блокчейна криптовалута. Това означава, че ако използвате гореспоменатите Enjin Coin или SAND, таксите за трансакциите ще бъдат заплатени в Етер.

Бъдещето на криптовалутите

какво е криптовалута

Вече знаем какво е криптовалута, но какво подготвя бъдещето за този сектор? Криптовалутите биха могли да заменят фиатните пари в даден момент. Децентрализацията им и липсата на необходимост от банка ги правят привлекателен избор в очите на много хора, които не одобряват банковия монопол върху финансовия сектор. Те биват постоянно регулирани и облагани с нови правила, които всеки инвеститор трябва да следи и проучва постоянно. 

Още от блога на Crypto365:

Двоен връх на Bitcoin (BTC). Ще има ли още яростно падане?

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

ЕС с нови регулации: повратна точка за криптопазара в Европа и за данъците на Bitcoin

Виж следваща

Криптото се засили. BTC и ETH направиха местен връх.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.