Най – добрите български борси за криптовалути

Какво представлява борсата за криптовалути?

български борси за криптовалути, най-използваните в България, altcoins, x change BG, bonex

Какво е борса и кои са най – добрите български борси за криптовалути?

Крипто борсата е платформа, чрез която се търгуват криптовалути. Основаването на първата става заедно със създаването на Биткойн, откъдето идва и другото им наименование – биткойн  борси. Борсата е средство, което осигурява ликвидност на пазара и обединява на едно място търсенето и предлагането. Това ги прави широко използвани и изключително удобни. Повечето трейдъри и инвеститори търгуват с криптовалути на борсата. Има различни видове борси за крипто – крипто брокери, централизирани борси и децентрализирани борси.

Такси

Докато регистрацията е безплатна, закупуването на крипто се облага с такси. Те се различават между отделните платформи, но обикновено са между 0,1-2%. На българските борси таксата е сравнително висока, като варира около 2%.

Оттогава обаче защитата се е подобрила значително. Все още обаче не съществуват разпоредби, които да ограничават използването на крипто. Освен това не могат да бъдат изключени хакове, основани на различни уязвими страни по отношение на сигурността.

В България разполагаме с няколко родни борси, от които днес ще разгледаме най – добрите според нас.

Най – добрите български борси за криптовалути са:

1. Bonex (4,7/5)

Bonex е децентрализирана борса и един от най – големите  сайтове за търговия на криптовалути в България. Тяхното основно предимство са много по – ниските им такси в сравнение с други български борси за криптовалути. Таксата им е под 2% към момента на писане. Атрактивните такси правят Bonex една от най – използваните български борси за криптовалути.

Най – големият им недостатък е по – малкият брой на криптовалути в сравнение с други борси, например Altcoins, на които също ще обърнем внимание. Bonex боравят едва с около 10, но ако ви интересуват основно Биткойн и Етериум, тогава те са най – изгодният вариант.

2. Най – добрите български борси за криптовалути – Altcoins (4,5/5)

Altcoins е един от най –известните сайтове за покупко-продажба на крипто. Предлагат най – голямо разнообразие от всички български борси за криптовалути и може да се плати директно с банков превод в лева. Голямо тяхно предимство е бързото преминаване на трансакции, като не би трябвало да има проблем и с по – големи суми (над 10 000лв). Верификацията е доста бърза и след броени минути можете да пуснете поръчка без проблем.

Друг плюс на Altcoins е големият набор от крипто – оттам можете да купите Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), USDT, Litecoin (LTC), Ripple (XRP), USDC, Bitcoin Cash (BCH), Monero (XMR), Stellar (XML), Cardano (ADA), Chainlink (LINK), Uniswap (UNI), Polkadot (DOT), DAI, Doge, Tron, Nano, Solana (SOL), Algo, Avalanche (AVAX), Luna и др.

Недостатък в сравнение с чуждестранните борси, а и Bonex, е по – високите такси.

Таксите им са:

При покупка:

Кеш Терминал – 1.2% от сумата;

Изипей – 3.6% от сумата

Банков превод – няма допълнителна такса. Таксата я взема вашата банка директно от сметката ви.

При продажба:

Epay – 0 лв.

EasyPay – средно 1% от сумата.

Банков превод – 1 лв. Това е таксата, която те плащат към банката за осъществяване на транзакцията към вас.

3. Най – добрите български борси за криптовалути – xChange (3,9/5)

xChange предоставя лесен начин за покупко-продажба на криптоактиви в България. Предимствата са добрата защита, която осигурява сигурност и спокойствие на потребителя и най – широкият избор от методи за разплащане в Бъглария. Верификацията е задължителна, но е лесна и става бързо.

С лева можете да купувате:

  • Биткойн
  • Етериум
  • Биткойн Кеш
  • Litecoin
  • USDC

Комисионната към xChange e между 2% и 3% и можете да я видите на сайта. В допълнение, трябва да покриете таксата към копачите за обработване на вашата транзакция, която зависи от натовареността на мрежата и е посочена, когато правите поръчка.         

В полза на xChange е, че са единствените, които предлагат мобилно приложение, което позволява търговия отвсякъде и по всяко време.

4. Crypto.bg (3,5/5)

Crypto.bg са българска борса за криптовалути. Таксата им е 2,5%. Предлагат трансфер на средства по цял свят. Така например, ако живеете в чужбина и искате да пратите пари на някой в България, вместо да плащате солените такси на Western Union или MoneyGram, просто купете биткойн и ги продайте в Crypto.bg. Te са една от по – семплите борси в сектора, заради малкия набор от валути. Предлагат покупко-продажба единствено на Биткойн.

Разлики и безопасност

Създателите на цифрови валути често са независими от борсите за цифрови валути, които улесняват търговията с валутата. В един от видовете системи доставчиците на цифрова валута (ДЦВ) са предприятия, които водят и администрират сметките на своите клиенти, но обикновено не емитират цифрова валута директно на тези клиенти. Клиентите купуват или продават цифрова валута от борси за цифрова валута, които прехвърлят цифровата валута в или от сметката на DCP на клиента. Някои борси са дъщерни дружества на DCP, но много от тях са юридически независими предприятия. Деноминацията на средствата, съхранявани в сметките на DCP, може да бъде от реална или фиктивна валута.

Tе позволяват на клиентите да търгуват с криптовалути или цифрови валути срещу други активи, като например конвенционални фиатни пари или други цифрови валути. Борсите могат да приемат плащания с кредитни карти, банкови преводи или други форми на плащане в замяна на цифрови валути или криптовалути.

Борсите могат да изпращат криптовалута в личния портфейл на потребителя. Някои от тях могат да конвертират балансите на дигиталните валути в анонимни предплатени карти, които могат да се използват за теглене на средства от банкомати по целия свят, докато други дигитални валути са обезпечени с реални стоки като злато.

Основните разлики са в набора от криптовалути, различните такси и методите на депозит.

Безопасност

Правилото гласи “Not your keys, not your coins”, т. е. само тези, които имат контрол над частния ключ могат да управляват монетите. В случая с борсите потребителите предават този контрол на оператора на платформата. 

български борси за криптовалути, най-използваните в България, altcoins, x change BG, bonex

Сигурността на борсите е ключов аспект, който трябва да бъде обсъден. Всеки трябва да е запознат с рисковете, които носи използването на дадена платформа, независимо колко е минимален той. 

Случаят с Mt. Gox е показателен за рисковете на този подход и какво може да причини злоупотребата.

Още от блога на Crypto365:

Има ли регулации за БИТКОЙН в България?

Какво е DeFi?

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Цените на Bitcoin и Ethereum задържат ключова подкрепа, Huobi печели 75% за една седмица

Виж следваща

Прогнози Кардано (ADA) 2022-2023г.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.