Етериум

Какво е Етериум?

Етериум – Какво е ETH?

Това е платформа с напълно отворен код. Това е предимството, което разработчиците имат и то позволява създаване и след това имплементиране на децентрализирани приложения.

Например интелигентни договори и други сложни финансови и правни апликации. Това е името, което е дадено на втората най-голяма криптовалута в света – Етериум.

Очакванията към ETH са големи и някои дори смятат, че може да изпревари Биткойн по пазарна капитализация.

етериум, какво е етериум, кой създава етериум, цена на етериум, цена етериум, цена на етериум в реално време, цена етериум в реално време

История на Етериум

През 2013 година Виталик Бутерин споделя идеята си за Етериум.

Той е съосновател на Bitcoin Magazine, а в своя план за новата валута споделя, че Биткойн има нужда от скриптов език за разработване на приложения, но идеята му не е получила одобрение. Именно за това предлага разработването на нова платформа, която да има по-общ скриптов език.

Прилики и разлики между Етериум и Биткойн

Както вече споделихме, ETH е втората най-голяма криптовалута след Биткойн на пазара в момента.

Много хора се чудят в коя от двете валути да инвестират и за това сега ще разгледаме сходните и различните черти между двете валути.

етериум, какво е етериум, кой създава етериум, цена на етериум, цена етериум, цена на етериум в реално време, цена етериум в реално време

Прилики между двете валути

етериум, какво е етериум, кой създава етериум, цена на етериум, цена етериум, цена на етериум в реално време, цена етериум в реално време

Двете валути имат сходни черти по между си. Това няма как да бъде избегнато при подобни проекти. Ето и кои са приликите:

  • И двете валути са базирани на блокчейн технология;
  • Етериум и Биткойн са децентрализирани;
  • И двете не се регулират или издават от която и да е банка или друг държавен орган;
  • Двете се съхраняват в няколко видове портфейли за криптовалути;
  • ETH и BTC се търгуват чрез крипто борси и договори за разлика.

Разлики между двете валути

Разликите между валутите също са няколко, а именно:

  • Биткойн е създаден като алтернатива на националните валути и по този начин се стреми да бъде средство за обмен и съхранение на различни стойности. В същото време Етериум е платформа, която е замислена с идеята да улеснява неизменяеми програмни договори и приложения (Apps) чрез своята собствена валута – етер.
  • Транзакциите, които се правят в мрежата на Етериум, могат да съдържат изпълним код. Данните, които се прикрепят към транзакциите на Биткойн обикновено са за воденето единствено на бележки и не допринасят по друг начин
  • Когато потребител реши да направи транзакция в мрежата на Етериум, одобрението отнема секунди. При Биткойн това се случва за няколко минути.
  • При Биткойн се използва така нареченият „proof of work“ механизъм. Етериум се насочва към “proof of stake”.

Истината за създаването на ETH е, че целта му е да допълва Биткойн, а не да се превърне в негов основен конкурент. Е, това изглежда се промени през последните години.

Цена на Етериум в реално време