Криптото се засили. BTC и ETH направиха местен връх.

Изненадващо силен доклад за заетостта и други сигнали стимулират завръщането на инвеститорите към по-рисковите активи.

Ценово действие

Тази седмица криптоинвеститорите харесаха тона на последния доклад за заетостта в Щатите и други икономически показатели, което изпрати биткойн до седемседмичен връх, а други криптовалути – дълбоко в зеленото.

Най-голямата криптовалута по пазарна стойност наскоро все още беше на ниво от около 21 000 долара, което представлява ръст от около 4% за последните 24 часа и надхвърля горната граница на тесния диапазон, който заема от седмици. Най-старата криптовалута се колебаеше близо до 20 000 долара през голяма част от последните 10 дни.

„Днешният доклад за заетостта предизвика вълна от волатилност, която в крайна сметка се оказа положителна за рисковите активи, което помогна на биткойна да се покачи над нивото от 21 000 долара“, пише в имейл Едуард Моя, старши пазарен анализатор на производителя на валутни пазари Oanda.

Етериум

Наскоро етер смени цената си с над 1 600 долара, което представляваше над 6% ръст и първият път от средата на септември, когато втората по големина криптовалута надхвърли този праг. Други алткойни се радваха на оптимистичен петък, като MATIC наскоро поскъпна с над 21%, а CRO – с над 11%.

Както съобщи Омкар Годболе от CoinDesk, поскъпването на MATIC може да се дължи на решението на Web2 гиганта Meta да пусне инструментариум, позволяващ на потребителите на социалната медийна платформа Instagram да коват и продават захранвани от Polygon нефунгиращи токени (NFT) или цифрови колекционерски предмети. Polygon е първият партньор, който Meta избра за новата функция.

Скокът на криптопазара последва неочаквано силния доклад за заетостта, който показа, че през октомври заплатите в САЩ са увеличили броя на работните места с 261 000, надминавайки прогнозите на икономистите за 200 000. Равнището на безработица се повиши до 3,7% при очаквания за 3,6%.

Повишението на безработицата и значителният спад в проучването на домакинствата с 325 000 работни места окуражиха поне един икономист – Дани Бланшфлауър от Дартмут, че горещият пазар на труда започва да се обръща, което е добър знак в продължаващата борба за укротяване на инфлацията: „Сега сме в състояние… да очакваме Фед да включи пълна обратна скорост, тъй като пазарът на труда е на път да се срине“, написа Бланшфлауър в Туитър. „Предстои намаляване на лихвените проценти“, добави той.

Пазарите на акции се повишиха по-умерено, като Nasdaq, S&P 500 и Dow Jones Industrial Average спечелиха повече от един процентен пункт. Златото като сигурно убежище направи рядко срещано завръщане, като се увеличи с 3%.

Moya на Oanda отбеляза оптимистично: „Намаляването на темпото на затягане към по-бавно все още изглежда в картите на ФЕД и това би трябвало да осигури известна краткосрочна подкрепа за криптовалутите“.

Последни цени

● Пазарен индекс на CoinDesk (CMI): 1,060.45 +4.3% 

● Биткойн (BTC): 21 099 щатски долара +4,3% 

● Етер (ETH): 1 644 USD +6,7% 

● Дневно затваряне на S&P 500: 3,770.55 +1.4% 

● Злато: 1 684 USD за тройунция +3,5% 

● (US10Y) 10-годишна облигация – дневно затваряне: 4.16% +0.00

Технически преглед

Неотдавнашното пресичане на пълзящите средни може да сигнализира за по-високи цени на Bitcoin през този месец

Биткойн се търгува в тесен диапазон от юни насам и намирането на признаци за значително движение – нагоре или надолу – е предизвикателство. Наскоро появилото се пресичане на пълзящите средни (МА) обаче си струва да бъде наблюдавано.

На 28 октомври 10-периодната плъзгаща се средна на BTC пресече над 50-периодната си плъзгаща се средна. Цената на BTC, датираща от 1 януари 2015 г., показва, че тази тенденция се появява 27 пъти за 2862 търговски дни.

След всяка поява цената на BTC се е увеличавала средно с 3% на всеки седем дни. Цените на BTC бяха средно с около 10% по-високи за 30-дневни периоди след същия сигнал.

Сравнението с всички данни за търговията през този период показва, че инвеститорите, които са се насочили към дълги позиции на BTC след този сигнал, леко са надминали стратегията „купувай и дръж“.

Още от блога на Crypto365:

ЕС с нови регулации: повратна точка за криптопазара в Европа и за данъците на Bitcoin

Етериум скочи с 15% – инструмент срещу инфлация – ETH може да избухне преди Биткойн?

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Какво е криптовалута?

Виж следваща

Solana се покачи с 15% заради туит от Google Cloud, но след това…

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.