ЕС с нови регулации: повратна точка за криптопазара в Европа и за данъците на Bitcoin

Законодателството трябва да премине през допълнително гласуване в Европейския парламент, което е предвидено за следващата седмица.

Регламентът за пазарите на криптоактиви (MiCA) беше приет от Европейския съвет на 5 октомври. Разработката е значителна стъпка към въвеждането на последователен законодателен пейзаж на континента, който досега е бил фрагментиран.

Текстът на законите беше подписан от представителите на правителствата на страните членки на блока в Съвета на ЕС. Очаква се политиките да влязат в сила през 2024 г.

Създаване на последователна регулаторна рамка в ЕС

MiCA ще елиминира необходимостта от национални закони за прилагане, като въведе първия в историята лицензионен режим за работа на крипто портфейли и борси в 27-те държави членки на ЕС. Той също така има за цел да установи изисквания за резерви за стабилните монети. За борба с укриването на данъци и изпирането на пари ще бъде въведен допълнителен закон за паричните преводи, който ще изисква от доставчиците на услуги за криптопортфейли да проверяват самоличността на клиентите си.

Предложен за първи път от Европейската комисия през септември 2020 г., MiCA беше приет от Европейския съвет през 2021 г., също така се фокусира върху разглеждането на някои части от индустрията на криптовалутите, които понастоящем са извън обхвата на съществуващите разпоредби.

Законодателите в Европейския парламент ще трябва официално да дадат зелена светлина на текста, след което той ще бъде преведен на над 20 официални езика в ЕС. След това новосъздадените закони ще преминат през период на адаптиране от 2 до 18 месеца. Понастоящем текстът на законопроекта е запечатан, но се очаква той да бъде обхванат от официалния вестник на ЕС, преди да влезе в сила през 2024 г.

Биткойн, криптовалути на преден план

Този ход бележи първия път в световен мащаб, когато законодателите се заемат да контролират класа активи в такъв мащаб. Макар да признава, че справянето с крипто само в ЕС не е достатъчно, Майреад Макгинес, комисар на ЕС по финансовите услуги, подчерта необходимостта от глобално участие и споделяне на опит.

На неотдавнашна кръгла маса за медиите, организирана от Bloomberg News в Брюксел, Макгинес разкри, че стремежът на ЕС е да обмени мнения за развитието на криптозаконодателството с представители на САЩ по време на годишните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка през следващата седмица.

Имаме препълнен дневен ред за САЩ следващата седмица и една от точките, която няма да бъде в дъното на списъка, а ще бъде там, точно около върха, е крипто.

Още от блога на Crypto365:

Цените на Bitcoin и Ethereum задържат ключова подкрепа, Huobi печели 75% за една седмица

Етериум скочи с 15% – инструмент срещу инфлация – ETH може да избухне преди Биткойн?

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Защо цената на Polygon (MATIC) може да се изтреля с биковете

Виж следваща

Какво е криптовалута?

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.