Биткойн анализ цена – $19k. Лихвения процент в САЩ се вдига

С повишаването на лихвите на FED, доходността от заеми в USDC плаща по-малко от държавните облигации в САЩ. Биткойн на $19k

Средната доходност, която може да се очаква при заемане на USDC чрез протоколите на DeFi, е 0,98%; текущата едногодишна съкровищна облигация плаща 4,08%.

Ето какво се случва:

Цени: Биткойн и други основни криптовалути се повишават.

Прозрения: Биткойн се търгува в САЩ, но не и в чужбина: С повишаването на лихвените проценти от страна на централната банка на САЩ доходността от заеми на етер и USDC се заплаща по-малко от тази на американските съкровищни бонове.

Цени

● Биткойн (BTC): 19 346 долара +5,1%

● Етер (ETH): 1 329 долара +7,0%

● Пазарен индекс на CoinDesk (CMI): 961 долара +5,0%

● Дневно затваряне на S&P 500: 3 757,99 -0,8%

● Злато: 1 681 долара за тройунция +1,0%

● Десетгодишна доходност на държавните ценни книжа дневно затваряне: 3.71% +0.2

Биткойн и етер се възстановяват

Биткойн прекара по-голямата част от четвъртък, възвръщайки си позициите, загубени във вихъра след последното повишение на лихвения процент от страна на централната банка на САЩ ден по-рано.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация наскоро се търгуваше на ниво около 19 350 долара, което представлява ръст от около 5% за последните 24 часа. В късния следобед в сряда (UTC) BTC се потопи под 18 400 долара, което е най-ниското му ниво от началото на юни, след увеличението със 75 базисни пункта от страна на Федералния резерв, но в ранните часове на четвъртък криптоинвеститорите започнаха да се завръщат.

Етер наскоро смени собственика си на цена от около 1 330 USD, което представлява 7% ръст спрямо предходния ден, когато падна под 1 250 USD за първи път от юли насам. Втората по големина криптовалута по пазарна стойност се понижи през последните дни на фона на по-широките икономически опасения и махмурлука след сливането. Сливането е технологичното пренастройване на блокчейна на Етериум към по-енергийно ефективен протокол за доказване на залог.

Другите криптовалути следваха подобен път, като започнаха възхода си от касапницата от предходния ден в началото на четвъртък и прекараха по-голямата част от деня на зелено. Наскоро XRP и CHZ скочиха съответно с над 20% и 16%. ALGO се повиши с над 11%.

Запаси

Пазарите на акции се насочиха в различна посока от цените на криптовалутите за един от малкото пъти през последните месеци, като технологичният Nasdaq се понижи с повече от 1%, а S&P 500 и Dow Jones Industrial Average (DJIA) – с няколко части от пункта. Спадът дойде на фона на продължаващата инфлационна трескавост, която накара няколко централни банки да повишат лихвените си проценти и да защитят валутите си.

„Пазарите не са приключили с обезценяването“

Марк Конърс

Това заяви Марк Конърс, главен изследовател в канадската фирма за цифрови активи 3iQ, пред CoinDesk. „Фед няма да промени позицията си скоро, а ние сме много близо до това да отчетем трето поредно понижение на БВП на САЩ“.

Конърс добави: „Хората осъзнават, че това няма да е краткосрочен обрат, че растежът се забавя и че Фед не е приключил с повишенията“.

Повишаване на лихвените проценти

В четвъртък Английската централна банка повиши лихвения си процент за седми пореден път, а банките на Швейцария и Норвегия също обявиха повишения на лихвите. Второто поредно сериозно увеличение с половин процентен пункт на Английската централна банка изпрати лихвения процент на 2,25%, тъй като страната се стреми да се бори с нарастващите цени на енергията и стоките за бита. Исторически миролюбивата централна банка на Япония остави лихвите ниски, но правителството започна да изкупува йени, за да подкрепи цената им.

В продължаващата сага на Celsius Network закъсалият криптозаемодател сега изглежда обмисля план да превърне дълга си в крипто токени „IOU“ („I Owe You“), съобщи Шайен Лигън от CoinDesk. А Комисията за търговия със стокови фючърси издаде заповед за предявяване и уреждане на обвинения срещу блокчейн софтуерния протокол bZeroX и неговите основатели, съобщи CFTC в прессъобщение в четвъртък. Със заповедта протоколът и неговите основатели Том Бийн и Кайл Кистнер се наказват с 250 000 долара за предлагане на незаконна, извънборсова търговия с цифрови активи и други нарушения.

Въпреки настоящите сътресения на криптопазарите, Марк Конърс от 3iQ смята, че ако не се стигне до непредвидени събития, биткойн ще изпревари традиционните активи през следващите месеци, формирайки това, което той описа като „хубав диапазон около 19 000-20 000 долара“.

„Тъй като усвояваме среда на по-високи лихви и по-нисък растеж, мисля, че биткойн и етериум ще запазят стойността си, докато пазарът се оттегля“, каза той.

Прозрения

С повишаването на лихвите от страна на Фед доходността от етер и USDC заеми е по-ниска от тази на съкровищните бонове

В прелюбопитните дни на бичия пазар през 2021 г. Алекс Машински, главен изпълнителен директор на Celsius Network, заяви, че доходността от 8,8%, изплащана по депозитите в стабилни монети, е „истинската стойност на долара“.

Напред до септември 2022 г. Celsius е подала молба за защита от фалит, а някои от оцелелите децентрализирани финансови (DeFi) протоколи за кредитиране имат по-ниска доходност от облигациите – и дори от спестовните сметки.

Според DeFiPrime средната доходност, която може да се очаква за отпускане на USDC чрез DeFi протоколи, е 0,98%.

Aave и Compound плащат съответно 0,41% и 0,71%. В началото на април Aave изплащаше на вложителите 2,67%.

Ставките за други цифрови активи на двата протокола не са много по-добри. Според DeFi Rate, агрегатор на данни, лихвата за биткойн е 0,01% при Compound и 0,09% при Aave. Етер изплаща доходност от 0,21%, докато при Aave тя е 0,97%.

За разлика от това, текущата едногодишна съкровищна облигация плаща 4,08%, което е с почти цял процентен пункт повече от началото на август – и най-високото ѝ ниво от 2007 г. насам – тъй като Федералният резерв прави исторически стъпки за контролиране на инфлацията.

„Ако Фед остане ястреб, вероятно ще видим пазарите да тестват по-ниски дъна и да останат приглушени, докато данните за инфлацията не започнат да се подобряват“

каза Джо ДиПаскуале, главен изпълнителен директор на мениджъра на криптовалутен хедж фонд BitBull Capital, в по-ранно изявление за CoinDesk.

Историята тук е в коефициента на използване, мярка за това каква част от наличното предлагане на капитал се използва от кредитополучателите.

Във всички протоколи и активи той е на почти исторически ниски нива.

Данните за веригата от Aave показват, че използването на USDC е 21%, което е спад от около 90% по това време миналата година. При Compound тя е около 34%. (Compound не предоставя лесно своите исторически данни.)

Етер в Aave все още има сравнително висока степен на използване, но е в особена ситуация

Непосредствено преди сливането на Етериум почти целият наличен етер на протокола беше използван, тъй като търговците го заемаха – плащайки до 103% лихва в пика – за да създадат голям пул от токени за себе си, за да получат аеропланни разклонени токени като ETHPOW.

Макар че използването е спаднало до 47%, което е по-високо от USDC, то все още е по-ниско от процента преди сливането на Етериум от около 63% отпреди месец. Лихвените проценти за кредитополучателите се върнаха на нива от около 2,7%.

Разбира се, всичко това не означава, че не можете да преследвате доходност с токени. Просто тя не е толкова много на разположение.

Протоколът за централизирано кредитиране (CeFi) Maple Finance все още изплаща двуцифрени лихви на вложителите, за да вложат своите USDC в наличните пулове за кредитиране.

Но това са заемополучатели със сини чипове като Alamada Research, Amber Group и Wintermute. Разбира се, за новите заеми просто няма такава възвръщаемост, каквато беше някога: Лихвите сега са между 7,5% и 11% в сравнение с 15%, които бяха на разположение миналата година. Лихвите са по-ниски, когато този заем е деноминиран в етер.

Предоставянето на заеми от CeFi обаче идва със своите рискове, както CoinDesk документира тук, в раздела си за обучение.

Стремежът на ФЕД да контролира инфлацията с по-високи лихвени проценти означава, че има много спестовни сметки, които предлагат над 2% лихва на вложителите – повече от това, което някои DeFi протоколи плащат за USDC и ether.

Като допълнителен бонус те се предлагат със застраховка FDIC.

Още от Crypto365:

Биткойн затваря юли в зелено, Polkadot (DOT) скача със 7% всеки ден: Наблюдение на пазара

Анализ цена на Ethereum – Таксите за газ падат до рекордно ниски нива

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

VASIL HARD FORK на Cardano е тук! Ada се изстрелва със 7%,

Виж следваща

Cardano, Solana, LUNC рязко спадат, защо крипто се срива днес

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.