Какво е Proof of stake (PoS)? Значение за начинаещи

Proof of stake значение – консенсусен механизъм на криптовалутата за обработка на трансакции и създаване на нови блокове в блокчейн. Механизмът за консенсус е метод за валидиране на записите в разпределена база данни и за поддържане на сигурността на базата данни. В случая на криптовалута базата данни се нарича блокчейн – така че консенсус proof of stake осигурява сигурността на блокчейна.

Proof of stake значение и как то се различава от доказателството чрез работа? Освен това разберете кои са проблемите, които доказателството чрез залог се опитва да реши в криптоиндустрията.

Ключови изводи

Proof of Stake значение, консенсус proof of stake, Какво е proof of stake
  • При proof of stake (PoS) собствениците на криптовалута потвърждават блокови трансакции въз основа на броя на заложените монети.
  • Proof of stake (POS) е създадено като алтернатива на доказателството чрез работа (POW) – оригиналния консенсусен механизъм, използван за валидиране на блокчейн и добавяне на нови блокове.
  • Докато механизмите PoW изискват от миньорите да решават криптографски пъзели, механизмите PoS изискват от валидаторите да държат и залагат токени за привилегията да печелят такси за трансакции.
  • Proof of stake (PoS) се разглежда като по-малко рисково по отношение на възможността за атака срещу мрежата. PoS структурира компенсацията по начин, който прави атаката по-малко изгодна.
  • Записващият следващия блок в блокверигата се избира на случаен принцип. По-големи шансове се дават на възлите с по-големи позиции на залог.

Разбиране на принципа „доказателство чрез залог“ (PoS). Proof of stake значение на термина

Доказателството чрез залог намалява количеството изчислителна работа, необходима за проверка на блокове и трансакции. При доказателството чрез работа то поддържа сигурността на блокчейна. Proof of stake променя начина, по който се проверяват блоковете, като се използват машините на собствениците на монети, така че не е необходимо да се извършва толкова много изчислителна работа. Собствениците предлагат монетите си като обезпечение – залог – за възможността да проверяват блокове и след това стават проверяващи.

Валидаторите се избират на случаен принцип, за да потвърждават трансакции и да валидират информация за блокове. Тази система разпределя на случаен принцип кой да събира таксите, вместо да използва механизъм, основан на конкурентни награди, като например доказателство чрез работа.

За да стане валидатор, собственикът на монети трябва да „заложи“ определено количество монети. Например Ethereum изисква да се заложат 32 ETH, преди потребителят да стане валидатор.

Блоковете се валидират от повече от един валидатор и когато определен брой от валидаторите потвърдят, че блокът е точен, той се финализира и затваря.

Различните механизми за доказване на залог могат да използват различни методи за постигане на консенсус. Например, когато Етериум въвежда sharding, един валидатор ще проверява трансакциите и ще ги добавя към блок на shard, което изисква поне 128 валидатори в комисията.

След като шардовете бъдат валидирани и блокът бъде създаден, две трети от валидаторите трябва да се съгласят, че трансакцията е валидна, след което блокът се затваря.

По какво се различават Proof of stake и Proof of work?

Proof of Stake значение, консенсус proof of stake, Какво е proof of stake

И двата механизма – консенсус proof of stake и proof of work помагат на блоковите вериги да синхронизират данни, да потвърждават информация и да обработват трансакции. Всеки от тези методи е доказал, че е успешен при поддържането на блокчейн, въпреки че всеки от тях има плюсове и минуси. Двата алгоритъма обаче имат много различни подходи.

При PoS създателите на блокове се наричат валидатори. Валидаторът проверява трансакциите, верифицира дейността, гласува за резултатите и поддържа записи. При PoW създателите на блокове се наричат миньори. Миньорите работят за решаване на хеша – криптографско число – за проверка на трансакциите. В замяна на решаването на хеша те получават монета.

За да „закупите“ позицията да станете създател на блокове, трябва само да притежавате достатъчно монети или токени, за да станете валидатор в PoS блокчейн. За PoW миньорите трябва да инвестират в оборудване за обработка и да поемат големи разходи за енергия, за да захранват машините, които се опитват да решат изчисленията.

Разходите за оборудване и енергия при механизмите PoW са скъпи, което ограничава достъпа до добив и укрепва сигурността на блокчейна. Блокверигите PoS намаляват количеството изчислителна мощност, необходима за потвърждаване на информацията за блоковете и трансакциите. Механизмът също така намалява претоварването на мрежата и премахва стимула, основан на възнагражденията, които имат PoW блокчейн.

Цели на консенсус proof of stake

Доказателството чрез залог е предназначено да намали претоварването на мрежата и опасенията за екологична устойчивост, свързани с доказателство чрез работа. Доказателството чрез работа е конкурентен подход за проверка на трансакциите, който естествено насърчава хората да търсят начини за получаване на предимство, особено след като става въпрос за парична стойност.

Миньорите на Биткойн печелят Биткойн, като проверяват трансакции и блокове. Въпреки това те плащат оперативните си разходи като електричество и наем с фиатна валута.

Това, което се случва в действителност тогава е, че миньорите разменят енергия за криптовалута. Така PoW започва да използва толкова енергия, колкото някои малки държави.

Proof of Stake значение, консенсус proof of stake, Какво е proof of stake

Механизмът PoS се стреми да реши тези проблеми, като ефективно замества залагането с изчислителна мощност. Така способността за добив на дадено лице се определя на случаен принцип от мрежата. Това означава, че би трябвало да има драстично намаляване на потреблението на енергия, тъй като миньорите вече не могат да разчитат на масивни ферми от едноцелеви хардуер, за да получат предимство.

Сигурност на консенсус proof of stake (PoS)

Отдавна изтъквана като заплаха за почитателите на криптовалутите, атаката от 51% е проблем, когато се използва PoS, но има съмнение, че ще се случи. При PoW атаката от 51% е, когато даден субект контролира повече от 50% от миньорите в мрежата и използва това мнозинство, за да промени блокчейна. При PoS дадена група или физическо лице би трябвало да притежава 51% от заложената криптовалута.

Да се контролират 51% от заложената криптовалута е много скъпо. При PoS на Ethereum, ако се случи атака от 51%, честните валидатори в мрежата биха могли да гласуват за незачитане на променения блокчейн и да изгорят заложените ETH на нарушителя/нарушителите. Това стимулира валидаторите да действат добросъвестно в полза на криптовалутата и мрежата.

Повечето други функции за сигурност на PoS не се рекламират, тъй като това може да създаде възможност за заобикаляне на мерките за сигурност. Въпреки това повечето PoS системи разполагат с допълнителни функции за сигурност, които допълват присъщата сигурност зад блокчейн и PoS механизмите.

Представлява ли консенсус proof of stake сертификат?

Доказателството чрез залог е механизъм за консенсус, при който валидаторите на криптовалути си поделят задачата за валидиране на трансакции. Понастоящем не се издават сертификати.

Как се печели Proof of Stake?

Доказателството чрез залог е вграден консенсусен механизъм, използван от блокчейн мрежата. Той не може да бъде спечелен, но можете да помогнете за сигурността на мрежата и да печелите награди. Това става като използвате клиент на криптовалута, който участва в потвърждаването на PoS, или като станете валидатор.

Може ли Биткойн да премине към Proof of Stake?

Възможно е Биткойн да премине към proof of stake. За успешното му прилагане обаче са необходими години, а общността ще трябва да се съгласи с промяната.

Още от Crypto365:

VASIL HARD FORK на Cardano е тук! Ada се изстрелва със 7%,

Биткойн анализ цена – $19k. Лихвения процент в САЩ се вдига

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Cardano, Solana, LUNC рязко спадат, защо крипто се срива днес

Виж следваща

Блус на мечия пазар: Миньорите и дългосрочните притежатели се отказват от своя Биткойн

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.