Какво е ENS? Обяснение на услугата за имена на Етериум (актуализирано 2022 г.)

В дните, когато интернет не беше толкова разпространен, един от основните проблеми, с които се сблъскваха потребителите, беше, че имената на домейни не бяха съпоставени с адресите по интернет протокол (IP).

Това ги правеше много недружелюбни към средностатистическия човек, който трябваше да въведе IP адреса на уебсайта, който искаше да посети, като буквално да напише цифрите.

За разлика от традиционните IP адреси, адресите на криптовалутите представляват още по-дълги поредици от цифри и букви. Ако даден потребител иска да изпрати на друг потребител средства по мрежата на Етериум, той ще трябва да въведе адреса и да се увери, че всяка цифра и буква са изписани правилно.

Важно е също така да се знае, че в това отношение технологията, базирана на блокчейн, е много наказуема. Това е така, защото ако не успеете да въведете правилно адреса и сгрешите някоя буква, изпратените средства ще бъдат безвъзвратно загубени. Няма централен орган, с който да се свържете, за да отмените или възстановите транзакцията – тези пари са загубени.

И точно както услугите за имена на домейни (Domain Name Services – DNS) се появиха при използването на интернет, така и услугата за имена на Етериум (Ethereum Name Service – ENS) се появи.

Какво представлява услугата за имена на Етериум (ENS)?

Ethereum Name Service (ENS) използва абсолютно същата концепция като Domain Name Service (DNS), но я адаптира за нуждите на потребителите на Ethereum. В основата си Ethereum Name Service е разпределена, отворена и разширяема система за имена, която работи върху блокчейна на Ethereum.

Тя има за цел да съпостави четими от човека имена с четими от машината идентификатори. В този случай името, което може да се чете от човека, може да бъде нещо като „cactus.eth“, докато машинно четимият идентификатор може да бъде адресът на Етериум (или други адреси на криптовалути, в този смисъл).

На изображението по-долу сме дали пример за това как изглежда той. Адресът принадлежи на фондацията Ethereum. Името на домейна ENS, което създадохме, е само пример за целите на това ръководство:

Стандартният адрес на Ethereum се преобразува в текст, който може да се чете от човек (foundation.eth). Това означава, че потребителите могат да изпращат средства или да взаимодействат с „foundation.eth“ вместо със стандартния адрес. Очевидно е, че това значително улеснява обикновените потребители и също така затяга значително възможността за грешка.

Според официалната документация на ENS системата „има сходни цели с DNS, услугата за имена на домейни в интернет, но има значително различна архитектура поради възможностите и ограниченията, предоставени от блокчейна на Етериум“.

Подобно на DNS, ENS също работи със система, съставена от разделени на точки йерархични имена, които се наричат домейни. Собственикът на даден домейн има пълен контрол и върху поддомейните.

Как работи ENS?

Има два основни компонента на Ethereum Name Service. Това са регистърът и резолверите. Архитектурата на системата изглежда по следния начин:

Регистър

Регистърът се състои от интелигентен договор, предназначен да поддържа списък с всички домейни и поддомейни, като същевременно съхранява три основни елемента информация за всеки от тях. Тези данни са:

  1. Собственикът на домейна

2. Резолверът на домейна

3. Времето за кеширане на всички записи, които са под домейна

Целта на регистъра ENS е много проста – да съпостави името с резолвера, който отговаря за него. Същевременно собствениците на домейни в регистъра ENS могат да:

да променят собствеността на поддомейните

да прехвърлят собствеността на своя домейн на друг адрес

да задават резолвера и времето до края на живота (TTL) за домейна

Резолвери

От друга страна, резолверите отговарят за процеса на преобразуване на имената в адреси. Всеки договор, който прилага необходимите стандарти, може да бъде резолвер в услугата за имена на Етериум. Резолирането на име в ЕПС обаче е процес, съставен от две стъпки.

Първата е да се попита регистъра кой резолвер отговаря за посоченото име. Втората стъпка е да се поиска отговор на запитването от този конкретен резолвер. От гледна точка на архитектурата това изглежда по следния начин:

Разлика между DNS и ENS

Услугата за имена на домейни (DNS) е създадена от Пол Мокапетрис – компютърен специалист от САЩ – през 1983 г. Тя е резултат от изследванията на друг американски учен – Елизабет Файнлер.

Казано на прост език, целта на DNS е да съпоставя адресите по интернет протокол (IP) с удобни за хората имена на домейни. Това позволява на потребителите да въвеждат името на уебсайта, вместо да въвеждат буквалния цифров IP адрес.

По подобен, но все пак различен начин услугата Ethereum Name Service се опитва да предостави на хората (както и на приложенията) по-лесен начин за четене и споделяне на адреси на криптовалути.

Как да регистрирате домейн Ethereum Name Service (ENS)?

Регистрирането на домейн Ethereum Name Service е доста просто и всичко, което трябва да направите, е да имате горещ портфейл като MetaMask.

Отидете на app.ens.domains (официалният уебсайт за регистрация на ENS домейн) и въведете името на домейна, което искате да регистрирате. Така ще проверите неговата наличност.

След като сте избрали името си, всичко, което трябва да направите, е да следвате инструкциите, дадени по-долу:

Управление на услугата за имена на Етериум

Услугата за имена на Етериум се управлява от няколко различни звена, всяко от които има свое значение.

Токени ENS + разпространение

Токенът ENS е стандартен токен, използващ стандарта ERC-20 в блокчейна на Етериум. Основното му предназначение е да се използва за управлението на системата.

Притежателите на токени могат да подават предложения и да гласуват. Основното място, където членовете на общността могат да обсъждат идеи и да водят дискусии, свързани с управлението, е форумът discuss.ens.domains.

Токенът ENS беше пуснат в ефир на ранните осиновители, които преди това са регистрирали име на домейн ENS. Процесът на заявяване започна на 8 ноември 2021 г., а потребителите имаха срок до 4 май 2022 г. да заявят разпределените им токени.

25% от общото предлагане беше разпределено чрез airbrop, а останалата част е определена, както е показано на следната диаграма:

ENS DAO

В духа на децентрализацията услугата за имена в Етериум се управлява от децентрализирана автономна организация (DAO). Самата DAO се управлява от притежателите на токена ENS, които могат да подават предложения и да гласуват по тях, за да определят бъдещото развитие на протокола.

Фондация ENS

Самата ENS DAO се представлява от съществуваща фондация на Каймановите острови, наречена ENS Foundation.

Тя има няколко цели, включително:

да спазва данъчните изисквания, тъй като без юридическо лице участниците в DAO могат да бъдат отговорни за определена част от приходите на DAO, дори и да нямат достъп до тези средства.

да сключва договори с други компании.

да се осигури ограничена отговорност на участниците в DAO за действията на DAO.

Заключение

ENS е критично важно събитие в областта на криптовалутите и стъпка към решаването на някои от неотложните проблеми, които затрудняват индустрията – а именно потребителското изживяване.

Необходимостта да се работи с дълги низове от случайни числа и букви често е причина за грешки, а в областта на криптовалутите грешките доста често са много скъпи. Нормализирането на адресите и представянето им по разбираем и приятелски начин е стъпка към подобряване на цялостното потребителско изживяване по начина, по който DNS подобри потребителското изживяване на интернет потребителите.

В същото време обаче DNS записите на домейни и имена обикновено се съхраняват на централизирани сървъри, което ги прави податливи на хакерски атаки. От друга страна, ENS са защитени от блокчейн на Етериум, което ги прави многократно по-сигурни.

При това положение услугата за имена в Етериум несъмнено е много важно изобретение и иновация, която бързо се разпространи и се използва от хиляди хора.

Научете повече от блога на Crypto365:

Сливането на Ethereum е завършено, с което се открива нова ера за втората по големина блокчейн

Какви са намеренията на Дубай за крипто? Регулациите за крипто маркетинг и реклами

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Крипто регулации в САЩ – Какво причини Джанет Йелън на индустрията?

Виж следваща

Как поток от стейбълкойни към борсите могат да сигнализират за следващия бичи пазар: Анализ

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.