Сливането на Ethereum е завършено. Преминаването на Proof Of Stake открива нова ера

Историческият ъпгрейд отхвърля миньорите, които преди това бяха двигателя на блокчейна, с обещания за огромни ползи за околната среда.

Мащабната регулация на Ethereum, известна като Merge, най-накрая се случи, като след години на разработка и забавяне цифровите активи в основата на втората по пазарна стойност криптовалута бяха преместени в значително по-енергийно ефективна система.

Замяната на един от механизмите за управление на блокчейн, известен като „доказателство чрез работа“ (PoW), с друг, наречен „доказателство чрез залог“(PoS), не беше никак малко.

„Метафората, която използвам, е идеята за смяна на двигателя на работеща кола“, каза Джъстин Дрейк, изследовател в нестопанската организация Ethereum Foundation, който говори с CoinDesk преди сливането да се случи.

Възвръщаемостта е потенциално гигантска. Сега Ethereum трябва да консумира около 99,9% по-малко енергия. Според една от оценките това е все едно Финландия изведнъж да изключи електропреносната си мрежа.

Разработчиците на Ethereum твърдят, че ъпгрейдът ще направи мрежата – в която се помещава екосистема от криптовалутни борси, кредитни компании, пазари за NFT и други приложения на стойност 60 млрд. долара – също така по-сигурна и мащабируема.

Ethereum Merge – LIVE

Когато сливането започна официално в 6:43 ч. UTC, повече от 41 000 души се включиха в YouTube в „Ethereum Mainnet Merge Viewing Party“.

Те наблюдаваха със затаен дъх как постъпват ключови показатели, които подсказваха, че основните системи на Ethereum са останали непокътнати.

След около 15 дълги минути сливането беше официално финализирано, което означава, че то може да бъде обявено за успешно.

Цената на ETH

Цената на ETH – чиято настояща пазарна стойност, близка до 200 млрд. долара, я прави втората по големина криптовалута след биткойн (BTC) – беше до голяма степен без промяна след сливането и се въртеше около $1600.

Скоро след това обаче започна да спада в ход с останалите валути, което беше типично “Sell the news” изпълнение. Като видяхме цената да спада до $1300.

Някои чакаха това ниво, за да акумулират, което все пак е доста далече от ниските $800 долара, които достигна през Юни.

Скъпият ток е вече в миналото

Aктуализацията, с която се прекратява зависимостта на мрежата от енергоемкия процес на добив на криптовалути (PoW), се следи отблизо от криптоинвеститори, ентусиасти и скептици заради въздействието, което се очаква да окаже върху по-широката блокчейн индустрия.

Марк Кюбан коментира сливането на Етериум

Марк Кюбан, инвеститор и милиардер, собственик на баскетболния отбор „Далас Маверикс“, заяви пред CoinDesk, че „ще наблюдава [сливането] с интерес като всички останали“, като посочи, че то може да направи ETH, родния токен на мрежата, дефлационен (за разлика от всички валути, физически и дигитални, в днешно време).

От самото начало съществуваше идеята, че Етериум в крайна сметка ще премине към доказателство чрез залог (Proof of Stake).

Какво е Proof of Stake? Можете да откриете тук.

Но преходът беше сложно техническо усилие – начинание, което беше толкова рисковано, че мнозина се съмняваха, че изобщо ще се случи.

„Има една част от мен, която не е осъзнала напълно, че това действително се случва“, каза Дрейк. „Донякъде отричам, знаете, защото съм се научил просто да очаквам, че това ще се случи в бъдеще.“

Сложността на актуализацията се утежняваше от факта, че това може би беше едно от най-големите начинания в историята на софтуера с отворен код, което изискваше координация между десетки екипи и десетки отделни изследователи, разработчици и доброволци.

Според Тим Бейко сливането отваря нови врати

Тим Бейко, разработчик от Ethereum Foundation, който изигра ключова роля в координирането на актуализацията, заяви пред CoinDesk:

„Мисля, че Merge може наистина да накара онези хора, които са се интересували от Ethereum, но са били скептични към въздействието върху околната среда, да дойдат и да експериментират с него.“

Сбогом, копачи

През 2008 г. Биткойн представи на света идеята за децентрализирана счетоводна книга – единен, неизменен запис на трансакциите, който компютрите по света могат да преглеждат, променят и на който могат да се доверяват без нуждата от посредници.

Представеният през 2015 г. Етериум разшири основните концепции на Биткойн с интелигентни договори – или компютърни програми, които ефективно използват блокчейна като глобален суперкомпютър, записвайки данни в мрежата му.

Това нововъведение беше основната съставка зад децентрализираните финанси (DeFi) и NFT – основните катализатори на последния криптобум.

Досегашните копачки на Етериум

Сливането пенсионира системата proof-of-work на Етериум, при която криптоминьорите се състезаваха да записват трансакции в нейната счетоводна книга – и да печелят награди за това – чрез решаване на криптографски пъзели с тежък и скъп hardware.

Повечето криптодобивни дейности днес се извършват във „ферми“, макар че те може би са по-подходящо описани като фабрики.

Представете си масивни складове с редици от компютри, подредени един върху друг като рафтове с книги в университетска библиотека – всеки компютър е горещ на пипане, тъй като се напъва да изпомпва криптовалута.

Тази система, чийто пионер е Биткойн, е причината Етериум да изразходва толкова много енергия и е отговорна за репутацията на блокчейн сектора като заплаха за околната среда.

Старата система е екологично бедствие?

„Преди няколко месеца с дъщеря ми говорихме за NFT“, спомня си Бен Еджингтън, продуктов лидер във фирмата ConsenSys, занимаваща се с изследвания и разработки на Етериум.

„На вечеря доста глупаво споменах някои проекти за NFT, а тя ми изкрещя: „Как можеш да завариш океаните с тази глупост? Това е ужасно. Не мога да повярвам, че си изкарваш прехраната с това.“

Еджингтън, който е започнал кариерата си като изследовател на науката за климата, преди да се насочи към криптовалутите, разбира гледната точка на дъщеря си.

„Правилно или не, тя е възприела един много токсичен разказ за околната среда“, казва той. „Искам да кажа, че е трудно да защитаваш „старомодните начини“, които според някои оценки отделят по един мегатон [въглероден диоксид] седмично.“

Привет на залагащите (PoS)

Новата система на Етериум, proof-of-stake (доказателство чрез залог) PoS, премахва изцяло добива.

Миньорите се заменят с валидатори – хора, които „залагат“ поне 32 ETH, като ги изпращат на адрес в мрежата на Етериум, където те не могат да бъдат купени или продадени.

Как работи новата система?

Тези заложени токени ETH действат като лотарийни билети: Колкото повече ETH заложи един валидатор, толкова по-вероятно е един от неговите билети да бъде изтеглен, което му дава възможност да запише „блок“ от транзакции в цифровата книга на Етериум и да спечели ETH.

През 2020 г. Етериум въведе мрежа за доказване на залози, наречена Beacon Chain, но до сливането (Merge) тя беше само зона за престой на валидаторите, за да се подготвят за преминаването.

Преходът на Етериум към proof-of-stake включваше сливане на Beacon Chain с основната мрежа на Етериум.

Според Бейко потреблението на енергия при доказателството чрез залог „не е дори приблизителна грешка по отношение на въздействието върху околната среда“.

„Proof-of-stake е като да стартирате приложение на вашия MacBook“, казва той. „Това е като да използвате Slack. Това е като да използвате Google Chrome или Netflix. Очевидно е, че вашият MacBook се включва към стената и използва електроенергия, за да работи. Но никой не се замисля за въздействието върху околната среда от работата на Slack, нали?“

Еджингтън посочи въздействието върху околната среда на ъпгрейда на Merge като предимството, което лично него най-много го вълнува.

 „Чувствам се много горд, знаете ли, че ще мога да погледна назад и да кажа, че съм имал роля в премахването на един мегатон въглерод от атмосферата всяка седмица. Това е нещо, което се отразява значимо на моето семейство и на други хора“, казва той.

Нови стимули

Вместо като един софтуер с отворен код, мрежата на Етериум е по-добре да се разбира като социална държава – един вид жив организъм, който се обединява, когато няколко компютъра разговарят помежду си на един и същи език, следвайки идентичен набор от правила.

Новата система на Ethereum въвежда нов набор от стимули за хората, които управляват тези компютри, да следват правилата, както са написани, като по този начин предпазват счетоводната книга от всякаква нежелана намеса.

„Доказателство за работа“ (Proof of Work) е механизъм, чрез който вземате физически ресурси и ги превръщате в сигурност за мрежата. Ако искате мрежата ви да бъде по-сигурна, имате нужда от повече физически ресурси“, обясни Бейко.

„При доказателството чрез залог това, което правим, е да използваме финансови ресурси, за да ги превърнем в сигурност.“

Край на монопола на копачите?

Въпреки че в Етериум имаше хиляди индивидуални миньори, които управляваха и осигуряваха сигурността на мрежата за доказателство чрез работа, компютрите от само три миньорски пула доминираха по-голямата част от хешрейта на мрежата – мярка за колективната изчислителна мощ на всички миньори.

Ако няколко от големите фирми за добив на Ethereum се бяха сговорили да съберат по-голямата част от хешрейта на мрежата, те щяха да могат да извършат т.нар. 51% атака, затруднявайки или правейки невъзможно актуализирането на счетоводната книга от всички останали.

При доказателството чрез залог контролът върху мрежата се определя от количеството ETH, а не от количеството енергия, което се изразходва.

Поддръжниците на доказателството чрез залог твърдят, че това прави атаките по-скъпи и по-самоунищожителни: атакуващите могат да получат намаление на залога си от ETH като наказание за опит да навредят на мрежата.

Не всички вярват на шума около доказателството чрез залог. Няма признаци, че Биткойн например някога ще се откаже от доказателството чрез работа, което според поддръжниците остава по-изпитаната и сигурна система.

И въпреки че контролът върху мрежата на Етериум вече няма да бъде съсредоточен в ръцете на няколко публично търгувани синдиката за добив, критиците настояват, че старите играчи ще бъдат заменени от нови.

Lido, един вид управляван от общността колектив от валидатори, контролира над 30 % от залога във веригата за доказване на залога на Ethereum. Coinbase, Kraken и Binance – три от най-големите криптоборси – притежават още 30% от дела в мрежата.

Скептицизмът по отношение на доказателството чрез залог подтикна Чандлър Гуо, известен криптоминьор, да обяви в навечерието на сливането, че ще стартира hard fork на старата верига на Етериум за доказателство чрез работа – клонинг на блокчейн на Етериум, който работи с помощта на стария механизъм, базиран на миньори.

Основните разработчици на Етериум като цяло се присмиват на разклоненията на веригата за доказване на работа като странични прояви и измами, но усилията на Гуо „ETHPOW“ и други подобни на него спечелиха скромна популярност в определени краища на криптообщността.

Търговия със сливането

На криптопазарите сливането се превърна в обект на спекулации поне от средата на юли, като първоначално трейдърите разглеждаха събитието като катализатор за рязко покачване на цената на ETH.

Пазарът на опции за ETH започна да оценява печалбите след сливането, което е добре дошла почивка след срива на пазарите на цифрови активи по-рано през годината.

Перспективата за hard fork на блокчейна на Етериум от разгневени криптоминьори предизвика вълна от нова активност, като този път трейдърите се опитаха да заключат стойността от теоретичното хвърляне във въздуха на нов токен „ETHPOW“.

По принцип е невъзможно да се предвиди със сигурност как пазарите ще реагират на успешно сливане. Надстройката е в пътната карта на Етериум от самото му създаване, така че има вероятност тя вече, общо взето, да е оценена от пазара.

„Мисля, че ако ме бяхте попитали може би преди около три седмици, щях да кажа, че не само е оценено, но и че е прекалено оценено“, каза Кевин Джоу от Galois Capital. „Сега пазарът е приблизително 70/30 в полза на това, че това е положително събитие за ETH.“

Какво следва?

„Това е първата стъпка от голямото пътуване на Етериум към една много зряла система, но все още има много стъпки, които трябва да се извървят“, каза Виталик Бутерин, един от създателите на Етериум, когато размишляваше върху сливането по време на партито за гледане в четвъртък.

 Той продължи да споменава относително високите такси и бавните скорости на Етериум, които не са били разгледани в актуализацията, но остават толкова голяма пречка за увеличаване на потребителската база на мрежата, колкото някога са били екологичните проблеми.

По думите на Виталик Бутерин – Sharding е бъдещето

Бутерин, най-видимият ръководител на Етериум, по-рано очерта набор от следващи стъпки за мрежата, които включват „sharding“ – метод, който би трябвало да помогне за справяне с бавното време за транзакции и високите такси на мрежата чрез разпределяне на транзакциите между „shards“, подобно на добавянето на ленти към магистрала.

Първоначално беше планирано този ъпгрейд да съпътства прехода към доказателство чрез залог, но той беше отхвърлен предвид успеха на решенията на трети страни, наречени rollups, при решаването на някои от същите проблеми.

Rollups предвещават вероятното бъдеще на развитието на Ethereum, при което решенията на общността – а не актуализациите на основния код на Ethereum – играят основна роля в разширяването на възможностите на веригата.

За Бутерин сливането е само началото.

„За мен Merge просто символизира разликата между Ethereum в ранен стадий и Ethereum, в който винаги сме искали… да се превърне“, каза той по време на живото предаване в четвъртък.

„Така че нека отидем да изградим всички останали части на тази екосистема и да превърнем Етериум в това, което искаме да бъде.“

Още от Crypto365.bg:

Най-доброто крипто под $1 за 2022г.

Минималната цена на Bored Ape Yacht Club се срива до 67 ETH, най-ниската от 8 месеца

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

FTX увеличи приходите си с 1000% през 2021 г. — а 2022 г. изглежда още по-добра

Виж следваща

Биткойн китовете започват да купуват на фона на спада в цената на BTC?

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.