Трудността на добив на Bitcoin спада за първи път тази година

Корекцията на трудността за добив на биткойн отбеляза първата си отрицателна корекция за 2021 г., като спадна с 1,5%.

За първи път от ноември 2021 г. насам корекцията за трудността на добива на биткойн (BTC) спадна, коригирайки се с 1,49%. Този ход следва поредица от шест последователни положителни корекции на трудността, при които трудността за добив и hash процента достигнаха рекордни стойности.

Средната скорост на хеширане през последните две седмици спадна до 197,19 екзахаза в секунда (EH/s). Поради това средното време за блокиране надхвърли 10-минутната цел – 10 минути и 9 секунди. В резултат на корекцията на трудността миньорите, които се състезават за решаване на следващия валиден блок, го намериха за малко по-лесен.

Коригирането на трудността е една от най-значимите характеристики на протокола Биткойн. На всеки две седмици или на всеки 2 016 потвърдени блока трудността за извличане на нов блок се „коригира“ въз основа на средната стойност на последните 2 016 блока, като по този начин извличането на блокове става по-лесно или по-трудно.

В Бялата книга на Биткойн, Сатоши Накамото пише: „трудността на доказателството за работа се определя от движеща се средна стойност, насочена към средния брой блокове на час. Ако те се генерират твърде бързо, трудността се увеличава“.

Изводът е, че за последните 2 016 блока, блоковете са били генерирани твърде бавно при средна продължителност от 10 минути и 9 секунди. В резултат на това корекцията на трудността автоматично се намалява и оттук нататък за миньорите ще бъде малко по-лесно да решават валидни блокове през следващите 2 016 блока.

Според Денвър Биткойн, известен миньор на Биткойн, корекцията от 1,49% може да се окаже единствената за годината.

Корекцията от 1,49% е нищожна в сравнение с тъмните векове на добива от май до юли 2021 г., когато забраната за добив на Биткойн в Китай предизвика катастрофален спад в hash процента. За щастие, през 2021 г. той бързо се изкачи нагоре, нараствайки с 31%, тъй като страни като Казахстан и Канада поеха работата, доказвайки устойчивостта на мрежата.

Индустрията за добив на биткойни е все по-конкурентна. Играчите от технологичната индустрия, включително Intel, се стремят да направят пробив в hash процента и да въведат свои собствени миньори. Както намекна Денвър Биткойн, скоростта на хеширане от 300 Eh/s може да бъде постижима цел през 2022 г., особено след като добивът показва все по-голяма устойчивост и географска гъвкавост.

Научeте повече от блога на Crypto365:

Ето 5 алткойна, които да проучите, докато цените на криптовалутите са близо до почти 1-годишно дъно

Упътване за банките, които приемат Биткойн

Нововъведения на пазара – Безплатно NFT? Първият DEFI на Cardano!

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Законодателите на ЕС се отказаха от проекта за крипто регламент за забраната на Bitcoin

Виж следваща

Зеленски от Украйна подписа закон за виртуалните активи, с който легализира криптовалутите

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.