Законодателите на ЕС се отказаха от проекта за крипто регламент за забраната на Bitcoin

Основният парламентарист, който стои зад законопроекта, Стефан Бергер, преди това заяви, че пасажът може да бъде „погрешно интерпретиран“.

Законодателите от Европейския съюз се отказаха от част от подготвян законопроект, която можеше да направи незаконна сделката на крипто услугите с монети, базирани на proof-of-work – консенсусния механизъм, който Биткойн и Етериум използват, за да „добиват“ нова валута и да защитават мрежите си.

Законопроектът за пазарите на крипто активи (Markets in Crypto Assets – MiCA), внесен в Европейския парламент от коалиция, оглавявана от Щефан Бергер, беше насрочен за гласуване в понеделник, 28 февруари. Но той беше отложен в края на миналата седмица, след като мнозина в парламента възразиха срещу параграф, отнасящ се до доказателството за работа.

Днес Бергер потвърди, че параграф 61 (9в) от законопроекта е премахнат изцяло, въпреки че гласуването все още не е пренасрочено.

MiCA има потенциала да промени начина на приемане на криптовалути в Европа. Първоначално предложен през септември 2020 г., той ще изисква от Европейската централна банка да „установи единни правила за доставчиците на услуги и емитентите на криптоактиви на равнище ЕС“. Накратко, тя ще служи като регулаторна рамка за крипто в целия Европейски съюз – нещо, което САЩ и други държави все още се борят да създадат.

Но един пасаж специално привлече вниманието на потребителите на криптовалути. Той постановява, че до 2025 г. в рамките на ЕС няма да могат да се създават, продават или търгуват крипто активи, ако те използват „неустойчиви от екологична гледна точка механизми за консенсус“. За да избегнат забраната, крипто активите ще трябва да отговарят на „минимални стандарти за екологична устойчивост“.

Противниците на законопроекта твърдяха, че той ще се равнява на фактическа забрана за добив на Биткойн и Етериум в Европа, като същевременно ще направи несъстоятелно за попечителите да държат proof-of-work монети за клиенти.

Бергер твърди, че това не е било намерението на законодателите. При обявяването на отложеното гласуване миналия петък той заяви, че „отделни пасажи от проектодоклада могат да бъдат изтълкувани погрешно и разбрани като забрана за добив на POW“.

Опасенията за околната среда обаче натежават в Европа, чиито държави членки се опитват да изпълнят стандартите за климата, договорени в Парижкото споразумение. Миналата година шведският финансов регулатор Finanspektionen препоръча забрана на добива на Биткойн и други proof-of-work монети, като се аргументира, че разходът на енергия не е с ползи.

Научете повече от блога на Crypto365:

Ето какво предстои за Ethereum (ETH), Polkadot (DOT) и Terra (LUNA) според водещ криптостратег

Какво е DeFi?

Ето 5 алткойна, които да проучите, докато цените на криптовалутите са близо до почти 1-годишно дъно

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Биткойн се отърси от потъването и се изкачи над 45 хил. долара, тъй като Федералният резерв сигнализира за предстоящо повишение на лихвите през март

Виж следваща

Трудността на добив на Bitcoin спада за първи път тази година

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.