Нововъведения на пазара – Безплатно NFT? Първият DEFI на Cardano!

Общата пазарна капитализация на всички криптовалути в обращение достигна 3 трилиона щатски долара за първи път през 2021 г. В началото на годината пазарната капитализация на целия криптопазар беше под 800 млрд. щатски долара, което илюстрира колко зашеметяваща беше годината за индустрията като цяло. Приложенията DeFi постигнаха обща блокирана стойност от над 100 млрд. щатски долара само в Етериум, докато NFT попаднаха под светлината на прожекторите с някои наистина хитови продажби, а GameFi се появи почти от нищото, за да се превърне в реален източник на доходи за хиляди геймъри.

Малцина могат да твърдят, че са предвидили тези събития, тъй като е пословично трудно да се предвиди всичко, което се случва на криптопазарите. Дори и така, смеем да рискуваме да предположим редица събития, които биха могли да се случат през 2022 г. Нека видим дали нещата ще се развият така, както очакваме.

NFT ще позволят нови начини на инвестиране

Появата на Биткойн и блокчейн технологията позволи на разработчиците да направят огромни крачки в областта на децентрализираните финанси. Така наречените DeFi се оказаха революционни, създавайки множество възможности за изграждане на богатство за милиони хора, чийто достъп до традиционните финансови пазари беше ограничен.

Макар че възможностите около ICO, IDO, залаганията и отглеждането на добиви ще продължат да бъдат популярни, ние вярваме, че именно NFT ще предоставят някои от най-добрите възможности за изграждане на богатство през 2022 г. NFT има многобройни приложения, като позволява нови методи за набиране на средства, като например първоначалното предлагане на NFT, стартирано от GamesPad през 2021 г., което дава възможност на инвеститорите да закупят NFT, полезни в играта и да помогнат на проекта да набере капитал.  Индустрията на игрите „Играй, за да спечелиш“ също даде началото на концепцията за залагане на NFT, като една от най-популярните платформи за това е MOBOX. С MOBOX е възможно да спечелите NFT на MOMO и да ги заложите, за да спечелите награди под формата на токена за управление на платформата MBOX.

Притежателите на NFT могат също така да печелят пасивен доход с платформата Drops. С Drops е възможно да се използват NFTs за натрупване на пасивен доход, като се депозират тези токени като обезпечение. Притежателите на NFT могат да си възвърнат значителна възвръщаемост при незначителен риск, тъй като всеки заем, взет срещу него, е обезпечен с NFT, чиято стойност е поне равна, ако не и по-голяма от стойността на заетата сума.

Освен това Drops дава възможност и за генериране на приходи чрез предоставяне на криптоактиви като токени за управление или стабилни монети на кредитни пулове, които генерират конкурентна възвръщаемост (APY). И накрая, потребителите могат да създадат и свой собствен пул за кредитиране на NFT, като посочат кои токени са готови да приемат като обезпечение и сумата на заема, която може да бъде заета срещу тези активи. Постъпвайки по този начин, потребителите могат да генерират значителна доходност, като същевременно обезпечават само активите, които според тях имат стойност.

Най-накрая се появява екосистемата DeFi на Cardano

Въпреки че през последните няколко години Cardano е една от най-ценните криптовалути в света, тя изпитва натиск заради ограничения брой DeFi приложения. Това обаче ще се промени през 2022 г., тъй като миналата година Cardano най-накрая активира функционалността на интелигентните договори в своя блокчейн.

Чарлз Хоскинсън, главен изпълнителен директор на Input Output, компанията, която стои зад Cardano, неотдавна разгледа опасенията от липсата на DeFi в Cardano в живото предаване в края на годината, като заяви, че тя има огромна екосистема от dApps, която предстои да се появи. И наистина, първите платформи вече започнаха да се появяват, като MuesliSwap стартира своя mainnet на 29 ноември миналата година и до 2 януари натрупа над 845 000 USD обща блокирана стойност.

Друг вълнуващ проект, който трябва да се наблюдава, е Ardana, който има за цел да бъде универсална DeFi станция, работеща на Cardano, с продукти, изградени около нейния стабилен Bitcoin dUSD. Понастоящем Ardana е изградила своя автоматичен маркетмейкър Danaswap DEX и услугата си за кредитиране на dUSD. Нейната стратегическа цел е да създаде цялостна DeFi екосистема върху Cardano, която да позволи капиталова ефективност.

В процес на разработване са и множество други DeFi проекти, базирани на Cardano, като SundaeSwap стартира своята тестова мрежа през декември, а AdaSwap ще пусне своя DEX през тази година. Изглежда, че Cardano е готова бързо да навакса изоставането си.

Децентрализираните борси ще се радват на още по-експлозивен растеж

Възходът на децентрализираните борси не познаваше граници през 2021 г. и те ще продължат да привличат все повече потребители и търговски обеми с навлизането в новата година. По данни на The Block Research през миналата година DEX-ите са отчели над 1 трилион щатски долара в обеми на търговия. Това представлява огромно увеличение от 858% в сравнение с обемите на търговия на DEX през 2020 г., които възлизат на едва 115 млрд. щатски долара.

Най-големият DEX по отношение на обема на търговията досега беше Uniswap, който се радваше на 75% дял от пазара през декември. Въпреки това, тъй като в пространството се появяват все повече DEX-и, Uniswap ще има трудна задача да запази доминиращата си позиция. 

Един от най-амбициозните DEX-и, който трябва да се следи, е gTrade, създаден от Gains Network. gTrade е изграден върху блокчейна Polygon, който може да се свързва с мрежи, базирани на Ethereum, и това му дава някои сериозни предимства пред Uniswap, с по-бързи скорости на транзакциите, по-добър лeвъридж, нулево процентно въздействие върху цената и нулеви такси за финансиране благодарение на неговата синтетична търговска архитектура, ориентирана към активите. Фактът, че gTrade вече е постигнала редица важни етапи в пътната си карта далеч преди първоначалните си прогнози, ни казва, че DEX пейзажът отново ще бъде изключително активен през 2022 г.

Защитата на личните данни в блокчейн ще остане актуална тема

Едно от основните постоянни опасения, свързани с блокчейн технологията, е нивото на поверителност, което тя предоставя на потребителите – или по-скоро липсата на такава. Проблемът с блокчейн е, че тя трябва да бъде публична поради неизменния си характер, който предпазва мрежата от хакери. Тъй като всяка отделна транзакция се записва в блокчейн за вечни времена и е видима за всички потребители, е невъзможно мрежата да бъде хакната или монетите да бъдат похарчени двойно. За съжаление, това води и до опасения за неприкосновеността на личния живот. С помощта на усъвършенствани инструменти за анализ може да е възможно да се проследи или поне да се направи добро предположение кои биха могли да са някои отделни собственици на портфейли и да се проследят техните финанси.

Поверителността на блоковите вериги ще продължи да бъде в центъра на вниманието и през 2022 г. с появата на някои реални решения на проблема. Сред тях са такива като Nym Technologies, която наскоро достигна ключов етап с пускането на своята базирана на Cosmos блокчейн мрежа Nyx, доближавайки идеята за mixnets до реалността. Със своята mixnet Nym е в състояние да затъмни метаданните на блокчейн транзакциите, което прави невъзможно проследяването на потребителите, дори и с използването на усъвършенствани инструменти за анализ. Визията на Nym за неприкосновеността на личния живот има и сериозна подкрепа с участието на институционални играчи като Swisscom, която служи като един от валидаторите на мрежата.

Това, което е ясно, е, че неприкосновеността на личния живот ще продължи да бъде на преден план в разговорите за крипто през 2022 г.

Големите предприятия се подготвят за Web3

Световните предприятия много бързо ще осъзнаят потенциала на Web3 и ще искат да участват в него. Вече видяхме това при Facebook, а неотдавна и при Microsoft, чийто основател Бил Гейтс заяви, че вижда метавселената като място за провеждане на повечето бизнес срещи след няколко години.

Друга индикация идва от проучването на Deloitte „Global Blockchain 2020“, което установи, че 36% от предприятията имат планове да инвестират поне 5 млн. щатски долара в блокчейн технологии. Тези компании обаче смятат, че интеграцията на съществуващите наследени системи и липсата на умения са двете големи пречки пред въвеждането на блокчейн.

Именно това обаче ще се промени през 2022 г. с появата на играчи като Authtrail, които са създали платформа, абстрахираща се от цялата сложност на блокчейн. Тя предоставя на предприятията проста добавка към блокчейн, добавяйки я към техните съществуващи инструменти, така че те могат да продължат да ги използват, като същевременно използват много по-надеждни и неизменни данни.

С възхода на Authtrail и други готови за предприятията блокчейн платформи като Cypherium, която е насочена към банките и други финансови институции, 2022 г. може да е годината, в която основните организации най-накрая ще започнат да възприемат възможностите на бързо развиващия се web3 свят.

Научете повече от блога на Crypto365:

4 причини да не инвестирате в ETF за фючърси върху Bitcoin

Пазарната капитализация на криптовалутите достигна нов исторически връх, след като BTC и ETH нараснаха

Как Тексас се превръща в мека за миньорите на биткойн?

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Ето 5 алткойна, които да проучите, докато цените на криптовалутите са близо до почти 1-годишно дъно

Виж следваща

Как Биткойн противоречи на Световния ред

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.