Как Биткойн противоречи на Световния ред

Биткойн ограничава възможностите на правителствата да блокират или по друг начин умишлено да нарушават финансовите услуги на групи и организации.

През октомври 2020 г. правителството на Нигерия закрива банковата сметка на Феминистката коалиция. Коалицията е отговаряла за подпомагането на лечението и освобождаването на ранени и арестувани протестиращи от движението EndSARS. Веднага след като разбраха, че това се е случило, коалицията премина към приемане само на биткойни, тъй като те са безплатни и децентрализирани.

Движението беше призовало за прекратяване на постоянната бруталност и незаконното задържане на млади хора и за цялостна реформа в институциите на страната. Феминистката коалиция сама по себе си е децентрализирана, без предводител, и биткойн стана единственият начин да се предложи финансова подкрепа на непоколебимите протестиращи.

Това историческо движение се превърна в коронния момент за биткойн и младите хора в страната. Месеци след протеста правителството се опита да използва всички възможни средства, за да обезкуражи използването на биткойн и други криптовалути. Това само го накара да привлече повече внимание.

Емека, 25-годишен софтуерен инженер в технологична фирма в Аризона, винаги се е сблъсквал с трудности, когато е искал да изпрати пари у дома на семейството си в Енугу, Нигерия. Когато Емека разбрал, че може да изпрати биткойн на семейството си незабавно, без да им се налага да чакат дни или седмици, преди да го получат от банката, той се зарадвал. Паричните преводи и трансграничните плащания са индустрия за много милиарди долари. Въпреки това много традиционни финансови институти се затрудняват да ги направят прости и достъпни – биткойн решава този проблем.

Биткойн решава този проблем

През 2020 г. нигерийските вносители решиха да използват биткойн като средство за плащане на стоките си, когато забелязаха, че колегите им в страни като Китай (износители) споделят същите настроения с тях. Нигерийските предприемачи на свободна практика и предприемачи вече разглеждат биткойн като средство за заобикаляне на пречките, свързани с проблемите на глобалната търговия, като ограниченията за банкови трансакции и граничните плащания.

Никога няма да прочетете този тип истории за еманципацията на биткойн в основните медии. Традиционните медии винаги се държат неудобно към иновациите и се контролират от същите хора, които се страхуват, че биткойн ще отнеме работата им като посредници и централизирани органи.

Единственото, което основните медии разказват на своята аудитория, е митът, че биткойн е фалшива валута, че биткойн е валута, използвана от измамници, че биткойн е измама. Те разказват всички тези дезинформирани истории, защото това може би искат да чуят техните топ абонати или, което е по-вероятно, това искат да подхранват обществеността онези, които притежават медиите, но биткойн не е това.

Идеологията на биткойн не е само нещо, което човек печели или губи, когато цената му в щатски долари се повишава или понижава на пазара за цифрова търговия. Не става дума само за неприкосновеност на личния живот. Повече от всичко друго тя е свързана със свободата.

В човешката история е имало много революции, но никоя не е имала по-огромен ефект от тази. Това не е просто революция на думи, протести или физическа борба. Това е социална революция, задвижвана от математиката, кодовете и хората. Това е борба за власт на капитала и финансова свобода.

Революция на начина на мислене

Правителствата и централизираните институции по света вече са свикнали да имат контрол ab initio (лат. поначало). Те са свикнали да контролират всяка част от живота на хората. Това включва как се обличат, какво ядат, какво казват и какво не казват, как обичат, как учат и много други неща. Всъщност навсякъде има толкова много контрол, че той става традиционен. Той се превръща в норма.

Тази идеология на абсолютен контрол се разпространи във всяка друга институция в обществото – от семейството до религията, от училищата до университетите. Свободата в която и да е от тези групи сега се разглежда като форма на болест, лудост и неморалност.

Когато биткойн направи своя дебют, към него се отнасяха със същото отвращение. Това се очакваше, така че той се използваше основно само тайно. До няколко години по-късно, когато се превърна във фаворит, когато хората започнаха да поставят под въпрос идеологията си за парите, проблемите на фиатните пари и стремежа си към свобода.

Оттогава насам биткойн пречупи всички истерии, хвърлени по негов адрес.

Посланието към онези, които все още чакат да чуят, че хората са загубили и биткойн е напълно пропаднал, е, че трябва да се събудят от дилемата си и да опитат биткойн. Те трябва да отворят сърцата си за промените, защото биткойн е тук, за да остане.

Биткойн пренаписва правилата на финансите и правилата на икономиката

Неолудитите смятат, че биткойн е просто измислена виртуална валута, която всеки програмист може да създаде. Но биткойн не е просто валута, биткойн е самостоятелна институция; биткойн е идеология, движение на истината, движение, което отчита икономическите болки на хората. Биткойн е възраждането на децентрализацията.

Научете повече от блога на Crypto365:

Термини за криптовалутите, които трябва да знаете, преди да инвестирате: Наръчник за начинаещи

Как Тексас се превръща в мека за миньорите на биткойн?

Пазарната капитализация на криптовалутите достигна нов исторически връх, след като BTC и ETH нараснаха

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Нововъведения на пазара – Безплатно NFT? Първият DEFI на Cardano!

Виж следваща

Топ анализатор прогнозира „окончателна капитулация“ за Bitcoin (BTC) и Ethereum (ETH) преди бичия обрат

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.