Термини за криптовалутите, които трябва да знаете, преди да инвестирате: Наръчник за начинаещи

HODL. DApp. Етериум.

Не, това не са думи от новооткрит извънземен език. Те са сред многото нови и ключови термини в езика на криптовалутите.

Криптовалутата не е просто нова инвестиционна възможност и в много отношения представлява съвсем различен свят в сравнение с традиционните акции и облигации. Между непознатите акроними, нововъзникващите технологии и следенето на мемовете и туитовете, самото изучаване на основите отнема време дори на опитните традиционни инвеститори.

Както при всяка инвестиция, важно е да разберете в какво точно инвестирате, преди да започнете. Това е особено вярно, когато става въпрос за спекулативен – и все още развиващ се – актив като криптовалутата.

Има няколко предварителни условия, които препоръчваме, преди да закупите крипто, като например да се запасите с фонд за спешни случаи, да изплатите дългове с високи лихви и да си осигурите традиционен пенсионен план. И, както сме казвали и преди, винаги трябва да влагате в крипто само това, което сте готови да загубите, а експертите препоръчват да отделяте не повече от 5% от портфейла си за тези цифрови активи.

Но друг елемент, който трябва да добавите към контролния си списък, е поне начално разбиране на това, в което се забърквате, включително как криптовалутите се различават от другите инвестиционни стратегии и различните фактори, които могат да повлияят на пазарната стойност на дадена криптовалута.

Ето някои от термините и фразите, които ще помогнат на начинаещите да разберат по-добре света на криптоинвестициите.

Крипто термини, които трябва да знаете

Алткойн

Алткойн е всяка монета, която не е биткойн. Алткойните могат да бъдат всичко – от втората по популярност монета, Етериум, до някоя от хилядите монети с много минимална пазарна стойност. Експертите казват, че като инвестиция трябва до голяма степен да се придържате към по-големите, по-популярни криптовалути.

Биткойн

Първата и най-ценна криптовалута, пусната на пазара на 3 януари 2009 г. Въпреки че оттогава стойността ѝ се покачва постоянно, тя е свидетел на огромни върхове и спадове. Само през последните месеци цената на Биткойн се променя от рекордно високата стойност от 60 000 долара до под 30 000 долара.

Биткойн Кеш

Система за електронни пари от типа peer-to-peer, която се формира от разклонение на оригиналния Биткойн. Когато Биткойн е широко приет като твърде нестабилен, за да бъде полезен като валута, Биткойн Кеш е проектиран да бъде по-добре оптимизиран за транзакции.  

Блок

Групи от данни в рамките на блокчейн. В блоковите вериги на криптовалутите блоковете се състоят от записи на трансакции, когато потребителите купуват или продават монети. Всеки блок може да съдържа само определено количество информация. След като достигне този лимит, се формира нов блок, за да продължи веригата.

Блокчейн

Цифрова форма на съхраняване на записи и основната технология зад криптовалутите. Блокчейнът е резултат от последователни блокове, които се надграждат един върху друг, създавайки постоянна и непроменяема счетоводна книга на трансакциите (или други данни).

Монета

Представително хранилище на цифрова стойност, което живее в дадена блокчейн или криптовалутна мрежа. Някои блокчейн вериги имат едно и също име както за мрежата, така и за монетата, като например Биткойн. Други могат да имат различни имена за всяка от тях, като блокчейнът Stellar, който има собствена монета, наречена Lumen.

Coinbase

Популярна централизирана борса за криптовалути. Coinbase наскоро влезе в историята като първата борса за криптовалути, която стана публична на Nasdaq.

Студен портфейл/студено хранилище

Сигурен метод за съхраняване на криптовалутата ви напълно офлайн. Много студени портфейли (наричани още хардуерни портфейли) са физически устройства, които изглеждат подобно на USB устройство. Този вид портфейл може да ви помогне да защитите криптовалутата си от хакерски атаки и кражби, въпреки че крие и своите рискове – като например да го загубите заедно с криптовалутата си.

Криптовалута

Вид валута, която е цифрова и децентрализирана. Криптовалутата може да се използва за купуване и продаване на вещи или като дългосрочно средство за съхранение на стойност.

Децентрализация

Принцип на разпределяне на властта далеч от централна точка. Блоковите вериги традиционно са децентрализирани, тъй като за да функционират и да правят промени, те изискват одобрението на мнозинството от всички потребители, а не на централен орган.

Blender:File:C:PersonalStockShutter2019-07-25crypto_floor_2019_07_25.blend

Децентрализирани финанси (DeFi)

Финансови дейности, извършвани без участието на посредник, като банка, правителство или друга финансова институция.

За повече информация вижте: Какво е DeFi?

Децентрализирани приложения (DApps)

Приложения, разработени от разработчици и разположени в блокчейн, за извършване на действия без посредници. Децентрализираните финансови дейности често се извършват с помощта на децентрализирани приложения. Етериум е основната мрежа, поддържаща дейности в областта на децентрализираните финанси.

Цифрово злато

Експертите понякога сравняват конкретни криптовалути с истинско злато въз основа на начина, по който то може да се съхранява и да увеличава стойността си. Биткойнът обикновено се нарича дигитално злато.

Ethereum

Втората по големина криптовалута по обем на търговията. Етериум е криптомрежа и софтуерна платформа, която разработчиците могат да използват за създаване на нови приложения, и има свързана с нея валута, наречена етер.

Обмен

Борсата за криптовалути е цифров пазар, на който можете да купувате и продавате криптовалута.

Разклонение

Когато потребителите на дадена блокчейн правят промени в нейните правила. Тези промени в протокола на дадена блокчейн често водят до два нови пътя – един, който следва старите правила, и нов блокчейн, който се отделя от предишния. (Пример: разклонение на Биткойн доведе до създаването на Биткойн Кеш).

Газ

Такса, която разработчиците трябва да плащат на мрежата на Етериум, за да използват системата. Газта се плаща в етер – родната криптовалута на Етериум.

A gold Bitcoin sign symbol icon bursting through a the background

Генезис блок

Първият блок на криптовалута, който някога е бил добит.

HODL

Означава „Hold On for Dear Life“ („Дръж за всичко на света“), въпреки че терминът произлиза от печатна грешка на потребител във форум за Биткойн през 2013 г. Той се отнася до пасивна инвестиционна стратегия, при която хората купуват и държат криптовалута – вместо да я търгуват – с надеждата, че стойността ѝ ще се увеличи.

The Ethereum coin on business chart for cryptography or business concept

Половинчато

Функция, записана в кода на биткойн, при която след добиването на определен брой блокове (обикновено на всеки четири години) количеството нови биткойни, влизащи в обращение, се намалява наполовина. Половинчатото намаляване може да окаже влияние върху цената на Биткойн.

Хаш

Уникален низ от цифри и букви, които идентифицират блоковете и са свързани с купувачите и продавачите на криптовалути.

Горещ портфейл

Софтуерно базиран портфейл за криптовалута, свързан с интернет. Макар и по-удобни за бърз достъп до криптовалутата ви, тези портфейли са малко по-податливи на хакерски атаки и атаки срещу киберсигурността, отколкото офлайн портфейлите – точно както файловете, които съхранявате в облака, могат да бъдат по-лесно хакнати, отколкото тези, заключени в сейфа в дома ви.

Първоначално предлагане на монети (ICO)

Начин, по който се набират средства за нов проект за криптовалута. ICO са подобни на първичните публични предлагания (IPO) на акции.

Close up woman hand in rubber gloves holding gold bitcoin coins

Пазарна капитализация

Пазарната капитализация на криптовалутите се отнася до общата стойност на всички монети, които са били добити. Можете да изчислите пазарната капитализация на дадена криптовалута, като умножите текущия брой монети по текущата стойност на монетите.

Добив

Процесът, при който се предоставят нови монети на криптовалутата и се поддържа регистър на транзакциите между потребителите.

Възел

Компютър, който се свързва към блокчейн мрежа.

Незаменими токени (NFT)

Незаменими токени са стойностни единици, използвани за представяне на собствеността върху уникални цифрови предмети като произведения на изкуството или колекционерски предмети. NFTs най-често се държат в блокчейна на Ethereum.

Peer-to-peer

Взаимодействие между двама потребители, които си взаимодействат директно, без трета страна или посредник.

Публичен ключ

Адресът на портфейла ви, който е подобен на номера на банковата ви сметка. Можете да споделите публичния си ключ на портфейла с хора или институции, за да могат да ви изпращат пари или да теглят пари от сметката ви, когато го разрешите.

Личен ключ

Криптираният код, който позволява пряк достъп до вашата криптовалута. Подобно на паролата за банковата ви сметка, никога не трябва да споделяте частния си ключ.

Сатоши Накомото

Псевдонимният създател на биткойн. Никой не знае истинската самоличност на Накомото – или дали това е повече от един човек. Има догадки за самоличността на създателя, но те не са потвърдени.

Интелигентен договор

Алгоритмична програма, която автоматично изпълнява условията на договор въз основа на неговия код. Едно от основните стойностни предложения на мрежата Етериум е способността ѝ да изпълнява интелигентни договори.

Стабилна валута или цифров фиат

Стабилната валута обвързва стойността си с друга нецифрова валута или стока. Цифровият фиат представлява фиатна или подкрепена от правителството валута в блокчейна. (Пример: Tether, която е обвързана с щатския долар)

Токени

Единица стойност в блокчейн, която обикновено има някакво друго стойностно предложение, освен просто прехвърляне на стойност (като монета).

Виталик Бутерин

Програмист, който изобретява Ethereum през 2015 г.

Портфейл

Място, където съхранявате притежаваната от вас криптовалута. Много борси предлагат цифрови портфейли. Портфейлите могат да бъдат горещи (онлайн, софтуерно базирани) или студени (офлайн, обикновено на устройство).

Научете повече от блога на Crypto365:

Регулира ли се Биткойн на местно и международно ниво?

Криптовалутите не са престъпни: Тайните служби на САЩ стартират „център за крипто информация“

Последните изявления от Путин и Си предполагат нарастващ политически интерес спрямо Биткойн

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Топ 10 криптовалути през януари 2022 г.

Виж следваща

Цената на Bitcoin се покачва до 43 хил. долара, но търговците предупреждават, че предстои „истинска болка“ за алткойните

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.