Топ 10 криптовалути през януари 2022 г.

Криптовалутите вече са неизменна част от света и икономиката на 21 век. Хиляди транзакции и договори се сключват ежедневно и улесняват живота на хората. Все повече държави и корпорации се възползват от тяхното удобство и ги въвеждат в употреба. Днес ще разгледаме топ 10 криптовалути, тяхното начало и капитализация.

1. Биткойн (BTC)

Пазарна капитализация: Над 882 милиарда долара

Създаден през 2009 г. от човек под псевдонима Сатоши Накамото, Биткойн (BTC) е оригиналната криптовалута. Както и повечето криптовалути, BTC работи на блокчейн или счетоводна книга, регистрираща транзакции, разпределени в мрежа от хиляди компютри. Тъй като добавките към разпределените счетоводни книги трябва да се проверяват чрез решаване на криптографски пъзел – процес, наречен доказателство за работа, Биткойн е сигурен и защитен от измамници.

Цената на Биткойн се повиши рязко, тъй като той се превърна в нарицателно име. През май 2016 г. един биткойн можеше да се купи за около 500 USD. Към 3 януари 2022 г. цената на един Биткойн е над 46 000 долара. Това е ръст от около 9200%.

2. Етериум (ETH)

Пазарна капитализация: Над 447 млрд. долара

Едновременно криптовалута и блокчейн платформа, Ethereum е фаворит на разработчиците на програми заради потенциалните си приложения, като т.нар. интелигентни договори, които се изпълняват автоматично при изпълнение на условия, и неизменните токени (NFT).

Етериум също така отбеляза огромен растеж. От април 2016 г. до януари 2022 г. цената му се повиши от около 11 долара до над 3 700 долара, което представлява увеличение с над 33 500%.

3. Binance Coin (BNB)

Пазарна капитализация: 2,5 млрд. евро, от които 1,5 млрд. евро са били продадени в края на 2016 г: USD.

Binance Coin е форма на криптовалута, която можете да използвате за търговия и плащане на такси на Binance, една от най-големите криптоборси в света.

От стартирането си през 2017 г. Binance Coin разшири дейността си отвъд простото улесняване на сделките в платформата за обмен на Binance. Сега тя може да се използва за търговия, обработка на плащания или дори за резервации на пътувания. Тя може да се търгува или обменя и за други форми на криптовалута, като например Етериум или Биткойн.

През 2017 г. цената му е била едва 0,10 USD; до 3 януари 2022 г. той е нараснал до около 520 USD, което представлява печалба от приблизително 520 000%.

USDT Tether - Тетер стабилна валута

4. Tether (USDT)

Пазарна капитализация: 1,5 млрд: Над 78 млрд. долара

За разлика от някои други форми на криптовалута, Tether е стабилна валута, което означава, че е обезпечена с фиатни валути като щатски долари и евро и хипотетично поддържа стойност, равна на една от тези деноминации. На теория това означава, че стойността на Tether се предполага, че е по-постоянна от тази на другите криптовалути, и тя е предпочитана от инвеститорите, които се опасяват от изключителната волатилност на другите монети.

5. Solana (SOL)

Пазарна капитализация: 1,5 млрд. евро, 2,5 млрд. лв: Над 52 млрд. долара

Разработена, за да подпомогне захранването на децентрализирани финансови (DeFi) употреби, децентрализирани приложения (DApps) и интелигентни договори, Solana работи с уникални хибридни механизми за доказване на залог и доказване на история, които ѝ помагат да обработва транзакции бързо и сигурно. SOL, собственият токен на Solana, захранва платформата.

Когато стартира през 2020 г., цената на SOL започна от 0,77 USD. Към 3 януари 2022 г. цената му е около 171 долара, което представлява ръст от над 22 000%.

6. Cardano (ADA)

Пазарна капитализация: 1,5 млрд. лв: USD.

Малко по-късно на крипто сцената, Cardano е забележителна с ранното си възприемане на валидирането на доказателство за залог. Този метод ускорява времето за извършване на трансакциите и намалява потреблението на енергия и въздействието върху околната среда, като премахва конкурентния, проблемен аспект на проверката на трансакциите, присъстващ в платформи като Биткойн. Cardano също така работи като Ethereum, за да даде възможност за интелигентни договори и децентрализирани приложения, които се захранват от ADA, нейната родна монета.

Токенът ADA на Cardano има сравнително скромен растеж в сравнение с други големи криптомонети. През 2017 г. цената на ADA беше 0,02 USD. Към 3 януари 2022 г. цената му е била 1,34 USD. Това е увеличение от 6 600%.

7. Монета от американски долар (USDC)

Пазарна капитализация: 1,5 млрд. долара, от които 1,5 млрд. долара са били продадени в САЩ през 2013 г: Над 42 млрд. долара

Подобно на Tether, USD Coin (USDC) е стабилна монета, което означава, че е обезпечена с щатски долари и се стреми към съотношение 1 USD към 1 USDC. USDC се захранва от Ethereum и можете да използвате USD Coin за извършване на глобални транзакции.

8. XRP (XRP)

Пазарна капитализация: 2,5 млрд: Над 39 млрд. долара

Създадена от някои от същите основатели като Ripple, компания за цифрови технологии и обработка на плащания, XRP може да се използва в тази мрежа за улесняване на обмена на различни видове валути, включително фиатни валути и други основни криптовалути.

В началото на 2017 г. цената на XRP беше 0,006 щатски долара. Към 3 януари 2022 г. цената ѝ достигна 0,83 щатски долара, което се равнява на увеличение с повече от 13 700%.

9. Terra (LUNA)

Пазарна капитализация: 1,5 млрд. евро, от които 1,5 млрд. евро са в обращение, а 2,5 млрд. евро са в обращение: Над 33 млрд. долара

Terra е блокчейн платформа за плащане със стабилни монети, която разчита на поддържането на баланс между два вида криптовалути. Подкрепените от Terra стабилни монети, като TerraUSD, са обвързани със стойността на физическите валути. Тяхната противотежест, Luna, захранва платформата Terra и се използва за изсичане на още стабилни монети Terra.

Стабилните монети Terra и Luna работят съгласувано в зависимост от търсенето и предлагането: Когато цената на даден стабилна валута се повиши над стойността на обвързаната с него валута, потребителите са стимулирани да изгорят своята Luna, за да създадат повече от този стабилна валута на Тера. По същия начин, когато стойността му спадне в сравнение с базовата му валута, това стимулира потребителите да изгорят своите стабилни монети Terra, за да изковат повече Luna. Тъй като приемането на платформите Terra нараства, стойността на Luna също се увеличава.

От 3 януари 2021 г., когато цената ѝ е била 0,64 USD, Luna е нараснала с над 14 300% до 92,64 USD година по-късно.

10. Полкадот (DOT)

Пазарна капитализация: Над 29 млрд. долара

Криптовалутите могат да използват произволен брой блокчейн вериги; Polkadot (и едноименната криптовалута) има за цел да ги интегрира, като създаде мрежа за криптовалути, която свързва различните блокчейн вериги, за да могат да работят заедно. Тази интеграция може да промени начина, по който се управляват криптовалутите, и стимулира впечатляващ растеж от стартирането на Polkadot през 2020 г. насам.

Между септември 2020 г. и 3 януари 2022 г. цената му нарасна с около 925% – от 2,93 долара до 30,04 долара.

Научeте повече от блога на Crypto365:

Упътване за банките, които приемат Биткойн

Криптовалутите не са престъпни: Тайните служби на САЩ стартират „център за крипто информация“

Историческа цена на Биткойн: Историята на BTC

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Ето защо за търговците на Етериум моментната му ниска стойност е маловажна

Виж следваща

Термини за криптовалутите, които трябва да знаете, преди да инвестирате: Наръчник за начинаещи

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.