Ето защо за търговците на Етериум моментната му ниска стойност е маловажна

Цената на ETH може да достигне ново дъно близо до 3600 долара, но данните за дериватите показват, че професионалните търговци все още са настроени бичо. Откакто на 10 ноември достигна исторически връх от 4870 долара, цената на Ether (ETH) бележи по-ниски дъна през последните 50 дни. Ако този низходящ тренд продължи, долната трендлиния на подкрепа предполага, че алткойнът ще достигне дъно при 3 600 долара. Все пак данните за дериватите сигнализират, че професионалните трейдъри не се притесняват от привидно мечата структура на пазара. Забележете как ценовите върхове стават все по-ниски на 12-часовата времева рамка. Причината е, че нарастващите регулаторни опасения отблъскват инвеститорите от сектора. На пресконференция на 17 декември управителят на Руската централна банка Елвира Набиулина заяви, че забраната на криптовалутите в страната е „напълно осъществима“.

Набиулина се позова на честото използване на криптовалутите за незаконни операции и значителните рискове за инвеститорите на дребно. Руският президент Владимир Путин също наскоро разкритикува криптовалутите, като заяви, че те не са подкрепени с нищо. Интересно е, че страната планира да пусне своя собствена цифрова валута на централната банка, дори когато руската рубла загуби 44% спрямо златото през последните четири години.

В Съединените щати двупартийна група американски сенатори призова министъра на финансите Джанет Йелън да изясни езика в законопроекта за инфраструктурата, свързан с изискванията за данъчна отчетност на криптовалутите. Съгласно сегашното по-широко определение за „брокер“, миньорите, разработчиците на софтуер, валидаторите на трансакции и операторите на възли вероятно ще бъдат задължени да докладват на Службата за вътрешни приходи трансакции с цифрови активи на стойност над 10 000 долара.

Дори и при регулаторната несигурност и негативно изкривените ценови действия, трейдърите трябва да следят премията на фючърсните договори – известна още като „базисна ставка“ – за да анализират колко бичи или мечи са професионалните трейдъри.

Професионалните трейдъри са неутрални въпреки слабостта на цената

Базовият индикатор измерва разликата между дългосрочните фючърсни договори и текущите нива на спот пазара. При стабилни пазари се очаква годишна премия от 5% до 15%. Тази ценова разлика се дължи на това, че продавачите изискват повече пари, за да задържат по-дълго сетълмента.

Въпреки това червена тревога се появява винаги, когато този индикатор избледнее или стане отрицателен, известен още като „backwardation“.Забележете как рязкото понижение след 24%-ния срив в рамките на деня на 3 декември доведе до това, че годишната фючърсна премия достигна най-ниското си ниво от два месеца насам. След първоначалната паника пазарът на фючърси върху Етер се възстанови до настоящото ниво от 9%. То е близо до средата на „неутралния“ диапазон.

За да потвърдят дали това движение е било специфично за този инструмент, трейдърите трябва да анализират и пазарите на опции. Наклонението на делтата от 25% сравнява сходни кол (покупка) и пут (продажба) опции. Индикаторът ще стане положителен, когато преобладава „страхът“, тъй като премията за защитните пут опции е по-висока от подобните рискови кол опции.

Когато маркетмейкърите са „бичи“ настроени, индикаторът 25% delta skew се измества към отрицателната зона. Показанията между отрицателните 8% и положителните 8% обикновено се считат за неутрални. През последните три седмици делта-наклона от 25% варираше между положителните 3 и 8, което е в неутралната зона. Следователно данните от пазара на опции потвърждават настроенията, наблюдавани на фючърсните пазари. Те сигнализират, че китовете и маркет-мейкърите не се притесняват от неотдавнашната слабост на цените.

Ако инвеститорите се „отдалечат“ малко, ще видят, че печалбите на Етер от началото на годината са 300%. Това обяснява защо професионалните трейдъри не се притесняват от 20% спад от историческия връх от 4870 долара.

Освен това общата стойност на мрежата Етериум, заключена в интелигентни договори, се е удвоила през последните шест месеца. Тя е достигнала 148 млрд. долара. Тези данни дават на търговците на деривати необходимата увереност. Те остават спокойни дори при настоящата краткосрочна слабост на цените.

Научете повече от блога на Crypto365:

Какво е DeFi?

Историческа цена на Биткойн: Историята на BTC

Криптовалутите не са престъпни: Тайните служби на САЩ стартират „център за крипто информация“

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Какво е DeFi?

Виж следваща

Топ 10 криптовалути през януари 2022 г.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.