Последните изявления от Путин и Си предполагат нарастващ политически интерес спрямо Биткойн

На 4 февруари се появи информация, че руският президент Владимир Путин е изпратил писмо до китайския народ, публикувано от местна информационна агенция, в което подробно се описва текущата търговия между двете страни и взаимноизгодните инфраструктурни проекти.

Китайският президент Си Дзинпин и руският президент Владимир Путин се срещнаха и в Пекин преди откриването на Зимните олимпийски игри през 2022 г., чийто домакин ще бъде Пекин, и пуснаха няколко тежки разговора. В резултат на тази среща лидерите публикуваха съвместно изявление, в което потвърдиха подкрепата на Русия за Китай в споровете му с Тайван; изразиха загриженост относно отбранителния съюз, воден от Австралия, Обединеното кралство и САЩ; и наред с другото разкритикуваха разширяването на НАТО.

Съседи, изправени пред санкици, могат да се обърнат към Биткойн

Но сред всички геополитически линии, очертани в пясъка от тези двама лидери, един конкретен въпрос може да сигнализира за предстоящото отношение към биткойн. Русия и Китай са на прицел в много напрегнати политически теми, а напоследък и двете страни са обект на заплахи за икономически санкции, поради което не е изненадващо, че двете съседки търсят съюзи около търговията и научното развитие.

„Ние последователно разширяваме разплащанията в национални валути и създаваме механизми за компенсиране на негативното въздействие на едностранните санкции“, пише Путин в писмото си до китайския народ. „Важен етап в тази работа беше подписването на споразумение между правителството на Русия и правителството на Китай за плащанията и разплащанията през 2019 г.“

Това става по повод на заплахите за отрязване на Русия от системата SWIFT, които бяха отправени само няколко дни преди това. Русия е в особено добра позиция за избягване на санкциите, като се има предвид съкровищницата от валутни резерви, които тя притежава и които само преди пет месеца бяха оценени на повече от 600 млрд. долара.

Дали тези действия свидетелстват за интерес към стратегия за по-широко приемане на биткойн от една или и от двете суперсили?

Това не изглежда като далечна реалност. Руската централна банка предложи забрана на Биткойн, а Путин (подкрепен от други членове на правителството) отвърна, като предположи, че Русия може да спечели предимства с Биткойн и добива, както съобщи списание Bitcoin Magazine в края на миналия месец. Периферно, Беларус сигнализира интерес да запази либералния си подход към биткойн само един ден преди това.

Да четем между редовете

За да продължим да изтъкваме вероятността за предполагаем интерес към биткойн, трябва да се обърнем към четене между редовете. По време на тази енергийна криза Китай беше подложен на натиск, заедно с членовете на ЕС. Особено внимание заслужава сушата, която се наблюдаваше тази зима в Китай, в резултат на което се появиха предупреждения за необичайни и необявени прекъсвания на водоснабдяването. като по-специално провинция Юнан беше притисната от намаленото производство на хидроенергия благодарение на сушата, което засегна основен доставчик на електроенергия за Гуанджоу, столицата на Гуандун. Гуандун е обявен за „електроцентрала“ на Китай по отношение на търговската дейност. Ако доставчикът на електроенергия за такъв ключов източник на търговия за Китай има проблем, тогава президентът Си има проблем.

В този контекст друг раздел от писмото на Путин е особено показателен:

„Между нашите страни се формира взаимноизгодно партньорство в областта на енергетиката. Наред с дългосрочните доставки на нефт и газ за Китай имаме планове за реализиране на редица мащабни съвместни проекти. Един от тях е стартиралото през миналата година изграждане на четири нови енергоблока в китайски атомни електроцентрали с участието на Държавната корпорация „Росатом“. Всичко това значително укрепва енергийната сигурност на Китай и на азиатския регион като цяло.“

Изглежда Путин разбира стойността, която биткойн носи при предоставянето на стимули за създаване на разширено и стабилно производство на електроенергия (от всички източници), включително екологичните позитиви, които добивът на биткойн дава, като осигурява възможност за използване на факелния газ. Освен това биткойн вероятно е доказал, че е желан в потенциала си за устойчивост на цензура пред заплахите на западните държави, които се надяват да отрежат Русия от системата SWIFT.

Не на последно място, налице е основата на децентрализацията на мрежата

Броят на достижимите възли на Биткойн по света бързо се приближава до стряскащите 15 000 на брой. Особено важно е да се отбележи, че това са само възлите, които не са забулени чрез Tor или други инструменти за защита на личните данни, което означава, че нямаме представа какъв е конкретният брой, но той вероятно е по-висок от този приблизителен общ брой.

Биткойн продължава да доказва своята стойност за света и изглежда сигурно да се каже, че можем да очакваме още държави да обявят интерес занапред. Подгответе се, едва започнахме втория месец на годината.

Научете повече от блога на Crypto365:

Биткойн поскъпва до 39 хил. долара, тъй като волатилността на акциите държи Wall Street в напрежение

Продават ли дългосрочните притежатели на върха на цената на биткойн?

Регулира ли се Биткойн на местно и международно ниво?

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Биткойн поскъпва до 39 хил. долара, тъй като волатилността на акциите държи Wall Street в напрежение

Виж следваща

Ето какво предстои за Ethereum (ETH), Polkadot (DOT) и Terra (LUNA) според водещ криптостратег

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.