Зеленски от Украйна подписа закон за виртуалните активи, с който легализира криптовалутите

По време на войната си с Русия Украйна е получила 100 млн. долара под формата на крипто дарения.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски легализира криптовалутите в страната, като подписа закон за виртуалните активи на фона на трескаво даряване на цифрови активи в подкрепа на защитата на страната от руско нахлуване.

Законът определя правния статут, класификацията, собствеността и регулаторите на виртуални активи, както и определя изискванията за регистрация на доставчиците на крипто услуги, се казва в изявление на Министерството на цифровата трансформация в сряда.

Пазарът ще се регулира от Националната комисия по ценни книжа и фондовия пазар на Украйна. Борсите ще могат да функционират законно, а банките ще откриват сметки за тях, се казва в съобщение на Министерството на цифровите технологии в Туитър.

Държавният орган е натоварен със задачата „да формира и провежда политика в областта на виртуалните активи; да определя реда на обращение на виртуалните активи; да издава разрешения на доставчици на услуги, свързани с виртуални активи; да осъществява надзор и финансов мониторинг в тази област“, според правителствено съобщение от 17 февруари.

През последните три седмици Украйна е получила поне 100 млн. долара под формата на крипто дарения от хора, които искат да подкрепят отбраната ѝ и да помогнат за финансирането на хуманитарни дейности.

Законопроектът беше приет от парламента на 17 февруари, след като Зеленски отхвърли по-ранна версия, одобрена през септември 2021 г.

Министерството на финансите работи по изменения на данъчния и гражданския кодекс на страната, за да стартира напълно пазара на виртуални активи, се казва в изявлението.

Научeте повече от блога на Crypto365:

Трудността на добив на Bitcoin спада за първи път тази година

Уорън Бъфет инвестира 1 милиард долара в необанка, подкрепяща биткойн, и се отказва от акциите на Visa и Mastercard

Ето какво предстои за Ethereum (ETH), Polkadot (DOT) и Terra (LUNA) според водещ криптостратег

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Трудността на добив на Bitcoin спада за първи път тази година

Виж следваща

Крипто пазарът се върна над 2 трилиона долара, тъй като Bitcoin и Ethereum се възстановяват

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.