Търговия с криптовалути | За начинаещи

Криптовалутите съществуват вече повече от десетилетие, но набраха огромна популярност едва в последните няколко години. Търговията с криптовалути също се радва на много внимание от страна на инвеститори и трейдъри.

Самата крипто търговия представлява актът на спекулиране с движенията на цените на различните криптовалути чрез покупка и продажба на базовите монети на борса. И тук идва интересният въпрос как всъщност се прави търговията с криптовалути, на който ще отговорим в тази статия.

Как се прави търговия?

Има няколко стъпки, които трябва да изпълните преди да започнете по същество с търговията на криптовалути.

 • Отворете си акаунт в крипто борса. Сред най-добрите крипто брокери са Coinbase, Binance и Crypto.com.
 • Захранете сметката си. Тук е много важно да знаете, че трябва да инвестирате пари, които няма да са ви нужни в близко бъдеще и които сте наясно, че можете да загубите.
 • Изберете криптовалута в която да инвестирате или да търгувате. Отново много е важно да проучите добре конкретната криптовалута, за да сте наясно с риска който поемате. Биткойн и Етериум са сред най-често търгуваните валути, тъй като тяхното движение е по-предвидимо от това на алткойните.
 • Започнете да търгувате. Като за начало, можете да опитате търговия чрез крипто бот, за да се запознаете със различните характеристики и специфики на търговията с криптовалути. Можете да правите пари бързо, да запазите вашите монети или да диверсифицирате портфолиото си с крипто автоматизирана търговия, която може да ви осигури консервативен, неутрален или агресивен начин. Може дори да изследвате активно търгуването с криптовалута на някои сайтове, докато автоматизирате търговията на други. 

Както при акциите и други финансови пазари, търговията с криптовалути може да бъде сложна, включваща различни компоненти и изискваща знания в областта. Разбира се, когато сте сигурни в какво сте вложили парите си, ще се чувствате по-добре.

Какви са движенията на пазара – мечи/бизи пазар

„Бик“ и „мечка“ обикновено се използват, за да опишат как се представят фондовите пазари – независимо дали поскъпват или се обезценяват като стойност. В този контекст нарастващият пазар се нарича бичи пазар, докато намаляващият се нарича мечи пазар.

Като се има предвид, че крипто пазарът като цяло е нестабилен и се колебае ежедневно, тези термини се използват за обозначаване на по-дълги периоди на предимно движение нагоре или надолу. По същия начин промените на пазарите се показват чрез значителни колебания във всяка посока.

Какво е бичи пазар?

Бичият пазар се отнася до като цяло благоприятни икономически условия. Това означава, че пазарът е във възход и също така обикновено е придружен от положителни настроения на инвеститорите относно текущия възходящ тренд. Повишеният оптимизъм сред инвеститорите също кара цените на акциите да продължат да растат.

Какво е мечи пазар?

От друга страна, мечият пазар е този, при който стойността на криптовалутите е паднала с поне 20% и продължава да пада. Пример включва известния срив на криптовалутата през декември 2017 г., когато инвеститорите видяха, че биткойнът спадна от $20 000 на $3200 в рамките на няколко дни.

По време на мечи пазар икономиката е бавна с високи нива на безработица. На мечите пазари също им липсва общият оптимизъм и увереност, които повечето инвеститори имат по време на бичи.

Как се копаят криптовалути?

Когато за първи път чуете за копаене на криптовалута, звучи твърде хубаво, за да е истина. Като използвате компютърното си оборудване ще печелите крипто награди и без много усилия от ваша страна, ще имате пасивен доход. Има обаче някои тънкости и потенциални проблеми, за които трябва да знаете, ако се интересувате от копаене на криптовалути.

Има много начини за копаене на криптовалута. Ето различните видове копаене на криптовалута, от които можете да избирате:

 • ASIC копаене: Копаене с помощта на специфична за приложението интегрална схема (ASIC). Този тип устройство е създадено за копаене на определена криптовалута.
 • GPU копаене: Копаене с помощта на един или повече усъвършенствани графични процесори (GPU), известни като графични карти. Те също така осигуряват значителна мощност за копаене, но при малко висока първоначална цена.
 • CPU копаене: Копаене с помощта на централния процесор на компютъра (CPU). Въпреки че това е най-достъпният начин за копаене на крипто, процесорите нямат почти толкова мощност за копаене, колкото ASIC и графичните процесори. Поради тази причина печалбите от копаене на CPU са минимални.
 • Пулове за копаене: Групи от копачи, които работят заедно за копаене на крипто и споделят награди за блокове. Миньорите плащат малък процент от тези блокови награди като такса за пул.
 • Соло копаене: Копайте сами. Много по-трудно е да печелите награди за блокове по този начин, така че пуловете за копаене често са по-добрият избор.
 • Облачно копаене: Плащане на компания за копаене на крипто от ваше име със собствени устройства за копаене. Облачното копаене изисква договор и условията почти винаги са в полза на компанията, а не на копача.

Правилният тип копаене зависи от вида на криптовалутата и колко можете да си позволите да инвестирате. В повечето случаи най-добрият ви залог е да използвате ASIC копаене или копаене на GPU и да се присъедините към пул за копаене.

Доказателство за дял (POS) и Доказателство за работа (POW)

Появиха се много консенсусни механизми, фокусирани върху по-малко енергоемкия метод, като моделът за доказателство на дял (POS) е от най известните. Тези консенсусни механизми позволяват на компютърните мрежи да си сътрудничат, като същевременно остават защитени.

Какво е доказателство за дял (POS)?

За да валидира транзакции в крипто мрежата, потребителят трябва само да покаже, че притежава определено количество токени, които са естествени за блокчейна. Този тип консенсусен механизъм, използван от блокчейн мрежите за постигане на разпределен консенсус, се нарича консенсусен механизъм за доказателство за дял.

Какво е доказателство за работа (POW)?

Доказателството за работа беше предложено за първи път през 1993г. за борба срещу спам имейли в мрежа и атаки за отказ на услуга. След това концепцията POW беше популяризирана от Сатоши Накамото за валидиране на нови блокове в биткойн мрежата през 2008г. POW се основава на капацитета на потребителите на мрежата да докажат, че дадена изчислителна задача е изпълнена.  За да се отговори на математическо уравнение, се използва известна изчислителна мощност, известна като възел, и след като уравнението бъде решено, се валидира нов блок във веригата.  

Решавателят, който отговори на математически пъзел най-бързо, ще създаде криптографска връзка между текущия и предишния блок и ще спечели малко прясно изсечена крипто монета. Този процес е известен като копаене, а решаващите са известни като миньори.

Кога се купува и кога се продава за печалба?

Криптовалутите са волатилен клас активи, който преживява много възходи и падения. Хората често се опитват да „уцелят“ правилният момент за покупка и продажба, но истината е че никой не може да предвиди крипто пазара, който е отворен 24 часа в денонощието.

Кога е най-доброто време за закупуване на криптовалута?

Накратко казано, най-доброто време за закупуване на криптовалута е, когато сте готови да купите криптовалута. Използвайки подхода за осредняване на разходите в долари, вие ще можете да контролирате променливостта на вашата инвестиция (поне до известна степен). Има едно златно правило, което е хубаво да спазвате, и то звучи така:

Никога не влагайте повече в крипто, отколкото сте готови да загубите!

 Този клас активи е рисков и въпреки че възможностите за печалба са големи, такива са и възможностите за загуба. Някои хора са направили значителни суми пари при правилна покупка в точното време, но често става дума повече за късмет, отколкото за проницателно определяне на времето на пазара.

Кога трябва да продавате крипто?

Ако стойността на криптовалутата ви се е удвоила или утроила, откакто сте го купили, е добра идея да продадете поне част от нея. Именно поради това колко променливо е крипто, печалбите могат да изчезнат бързо. Вземете поне част от печалбите си като защита срещу потенциални загуби в бъдеще.

Ако вече не вярвате в неговия дългосрочен успех. Част от инвестирането в крипто е да знаете кога да намалите загубите си. Това може да е трудно, тъй като хората често са много запалени по криптовалутите, които купуват. Ето защо е важно да не се привързвате прекалено към нито един проект.

Къде можете да закупите криптовалута?

Ако се чудите откъде да купите криптовалута, имате няколко възможности. Най-добрите места за закупуване на криптовалута обикновено могат да бъдат разделени на две основни кошници:

 • Брокерски услуги

Брокерската компания е компания, която улеснява покупката и продажбата на инвестиции, като акции, облигации и взаимни фондове. Няколко от най-добрите борсови брокери вече позволяват на инвеститорите да купуват и продават криптовалути заедно с техните акции, взаимни фондове и други инвестиции.

 • Борси

Обменът на криптовалута улеснява покупката и продажбата на цифрови валути. Най-голямата разлика е, че брокерските компании предлагат други инвестиционни инструменти. Борсите за криптовалута не го правят.

Независимо дали използвате брокер или борса, уверете се, че има функционалността, от която се нуждаете.

Представяме ви и едни от най-добрите крипто борси в света, които предлагат страхотни условия и сигурност за клиентите си:

 • Crypto.com
 • Binance
 • Coinbase
 • Gemini

Търгуване на Биткойн пред алткойновете, защото биткойн е по-стабилен и няма да изгори портфолиото за една нощ

Когато търсите сигурност и стабилност в крипто пазара, винаги е разумна опция да се насочите към търгуване и закупуване на Биткойн, тъй като той е много по-стабилен от останалите криптовалути. Биткойн е на върха и може да се каже, че той контролира движението на целия криптопазар. Всъщност те до голяма степен се влияят от поведението именно на Биткойн, което означава че ако Биткойн претърпи срив, това ще последва и алткойните.

Друг важен фактор, който отличава Биткойн от всички останали криптовалути, е фактът че той се е доказал през цялото си съществуване от 2008г. насам като криптовалута която въпреки всичките си спадове, винаги се връща обратно и дори постига нови рекордни нива.

При алткойните случаят далеч не е същият, като имаме много примери за алткойни които буквално изчезват и губят 100% от стойността си за една нощ. Най-пресният пример при който за жалост много хора „изгоряха“ беше алткойна Terra Luna, който загуби цялата си стойност за една нощ.Точно такива примери ни подсещат, че трябва да проучваме и проверяваме всеки алткойн преди да вложим пари в него.

Още от блога на Crypto365:

KLAYTN с промени в моделите на токеномиката. Какво ново предстои в управлението на Klay?

Helium Network мигрира към Solana! Какво трябва да знаете?

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

IMF с регулации за криптовалутите?- Доклад

Виж следваща

Прогноза за цената на Bitcoin. Ще пробие ли 23 хил. долара?

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.