Прогноза за цената на Bitcoin. Ще пробие ли 23 хил. долара?

Биткойн (BTC) и Етериум (ETH), две от най-популярните криптовалути в света, не успяха да спрат загубите си и все още се търгуват на червено под нивата от съответно 23 000 и 1 600 долара.

Трейдърите се колебаят дали да поставят силни оферти преди критичната седмица на икономическите събития в Съединените щати. През тази седмица ще бъдат публикувани статистически данни за заплатите в неселскостопанския сектор и изказвания на председателя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл, което я прави ключов момент за пазара.

BTC срещна трудности при покачването си над нивото от 22 800 долара и ако мечките успеят да изтласкат цената под сегашното ѝ ниво, следващото ниво на подкрепа ще бъде 21 480 долара.

При втората по големина криптовалута – Етериум, също се наблюдаваше липса на търговска активност около границата от 1 500 USD, което показва колебание сред купувачите и продавачите.

Пазарни настроения за намаляване на риска

През последните няколко седмици световният пазар на криптовалути е в низходяща тенденция, като цените се понижават навсякъде. Основната причина за този спад са мечите пазарни настроения, които оказаха негативно влияние върху цената на Биткойн.

Това текущо състояние на пазара обаче може да окаже влияние и върху предлагането на BTC. Тъй като хората губят доверие в пазара, те могат да решат да продадат своите наличности от Биткойн, увеличавайки предлагането и понижавайки цените още повече.

Сред настоящия спад в цените на Биткойн и Етер има лъч надежда. Ако инвеститорите разглеждат спирането на Silvergate като малка пречка, а не като голямо негативно събитие, настоящата меча тенденция може да не продължи дълго.

Струва си да се отбележи, че Биткойн и Етер имат значителна пазарна капитализация и са тясно свързани помежду си. Следователно всеки положителен резултат за едната криптовалута може да окаже благоприятно въздействие върху другата.

Нарастващият интерес на големи финансови институции към Биткойн и Етер е още един фактор, който може да допринесе за поскъпването им.

През последните няколко месеца много големи финансови институции изразиха интерес да инвестират в Биткойн или да предлагат на своите клиенти услуги, свързани с Биткойн. Това повишено институционално търсене на Биткойн и Етер може да подхрани повишаването на стойността им.

Регулаторна репресия подкопава BTC

Интензивната правителствена репресия срещу криптовалутите доведе до спад в цените на биткойн и етер. Тъй като криптовалутите оперират в правна сива зона, правителствата по света все още се стремят да ги регулират. Силната правителствена репресия срещу криптовалутите води до намаляване на търсенето на биткойн и етер.

Това може да доведе до нарастващи опасения сред инвеститорите и търговците, както и до повишена волатилност и страх от правни последици.

Правителствата и регулаторните агенции могат да въведат политики, които да ограничат или забранят използването или търговията с криптовалути, което може да намали търсенето на Биткойн и Етер, което да доведе до спад в техните стойности.

Освен това нагласите на инвеститорите могат да станат негативни, когато те продават своите дялове, поради липса на доверие в бъдещите перспективи на криптовалутите, предизвикана от регулаторните действия. Това може да доведе до спад в цените на криптовалутите.

В обобщение, инвеститорите трябва да следят отблизо всички потенциални регулаторни репресии срещу криптовалутите, тъй като това може да повлияе значително върху стойностите на биткойн и етер.

Мечи настроеният щатски долар – поглед към показанията на федералните власти

Във вторник щатският долар остана предпазлив в очакване на показанията на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл. Индексът на щатския долар, който измерва зелените пари спрямо шест основни валути, се понижи с 0,077% до 104,170, след като през нощта спадна с 0,26%.

За месеца индексът се понижи с 0,6%, след като през февруари нарасна с 2,6%.

Инвеститорите очакват данните за заетостта през февруари, които ще бъдат публикувани в петък, но основното им внимание е насочено към показанията на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл пред Конгреса във вторник и сряда.

На последните си две заседания Фед повиши лихвените проценти с 25 базисни точки след значителни увеличения през предходната година. Силните икономически данни през февруари обаче подхраниха опасенията, че централната банка може да възобнови предприемането на по-големи стъпки.

Междувременно предпазливата позиция на щатския долар може да помогне на криптопазара да възстанови част от инерцията си.

Цена на биткойн

Към момента цената на Биткойн в реално време възлиза на 22 465 щатски долара, като 24-часовият обем на търговията е 15,6 млрд. щатски долара. През последните 24 часа цената на Биткойн се е повишила с 0,37%. С пазарна капитализация на живо от 433 млрд. долара Биткойн заема първа позиция в класацията на CoinMarketCap.

Той има циркулиращо предлагане от 19 310 450 монети BTC и максимално предлагане от 21 000 000 монети BTC.

Според техническия анализ двойката BTC/USD в момента се намира във фаза на консолидация, като се търгува в тесен диапазон от 22 000 до 22 500 долара.

Пробив от този диапазон, нагоре или надолу, може да доведе до значително движение на цените на биткойн маркета.

Bitcoin Price Chart – Source: TradingView

В случай че двойката BTC/USD надмине нивото от 22 500 долара, това може да предизвика бичи пробив, който потенциално да насочи цената на биткойна към нивата от 22 800 или 23 250 долара.

Обратно, ако нивата на подкрепа около 22 000 или 21 750 долара се запазят, това може да доведе до отскок.

Цена на Етериум

Текущата цена на Ethereum (ETH) е 1 573,86 USD, а 24-часовият обем на търговия е 4,9 милиарда USD. През последните 24 часа цената на Етериум се е повишила с близо 1%. Понастоящем Етериум е на второ място в класацията на CoinMarketCap с пазарна капитализация в реално време от 192 млрд. долара.

Поглеждайки към техническата страна, двойката ETH/USD понастоящем се търгува в тесен диапазон между нивата от 1550 и 1580 долара.

Ethereum Price Chart – Source: TradingView

Ако цената на Етериум спадне под нивото от 1 560 USD, тя може да намери подкрепа на границата от 1 500 USD. Въпреки това си струва да се отбележи, че има значителна съпротива на нивата от 1620 или 1680 щатски долара, която би могла да ограничи всяко по-нататъшно понижение на цената.

Прочетете още Биткойн новини в блога на Crypto365:

FTX обявява фалит. LINK предлага решение за бъдещето

Книга за криптовалути – как да изберем? Топ 7 книги за крипто

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Търговия с криптовалути | За начинаещи

Виж следваща

FLOKI се изстреля нагоре с 15% за 24 часа – може ли да достигне $1?

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.