IMF с регулации за криптовалутите?- Доклад

В рамките на срещата на Г-20 в Индия управляващият директор на IMF (международният валутен фонд) Кристалина Георгиева заяви, че агенцията би предпочела да регулира криптовалутите, отколкото да ги забрани.

Международният валутен фонд (МВФ) би предпочел да диференцира и регулира криптоактивите, отколкото да наложи категорична забрана, въпреки че ядреният вариант засега ще остане на масата.

Говорейки в кулоарите на срещите на финансовите министри от Г-20 в Бенгалуру, Индия, управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева обясни как финансовата агенция на ООН гледа на цифровите активи и какво би искала да види по отношение на регулирането.

„Ние сме много за регулирането на света на цифровите пари и това е основен приоритет“

Кристалина Георгиева

По време на интервю за Bloomberg, публикувано на 27 февруари, тя отговори на въпрос относно неотдавнашните си коментари за потенциална пълна забрана на криптовалутите. Тя заяви, че все още има много неясноти около класификацията на цифровите пари.

„Първата ни цел е да направим разграничение между цифровите валути на централните банки, които са подкрепени от държавата, и публично емитираните криптоактиви и стабилни монети.“
Напълно подкрепените стабилни монети създават „сравнително добро пространство за икономиката“, но неподкрепените криптоактиви са спекулативни, високорискови и не са пари“

Позовавайки се на неотдавнашен документ, в който се препоръчват глобални стандарти за регулиране, тя заяви, че криптоактивите не могат да бъдат законно платежно средство, тъй като не са обезпечени.

Въпреки това възможността за забрана на криптовалутите „не трябва да се сваля от масата“, ако те започнат да представляват по-голям риск за финансовата стабилност, предупреди тя.

Въпреки това добрите регулации, предвидимостта и защитата на потребителите биха били по-добър вариант и не е необходимо да се обмисля забрана, каза Георгиева.

На въпроса какво би могло да доведе до решение за забрана на криптовалутите, тя отговори, че невъзможността да се защитят потребителите от бързо развиващия се свят на криптоактивите би била основният катализатор.

Международният валутен фонд, Съветът за финансова стабилност и Банката за международни разплащания съвместно се подготвят да публикуват насоки за регулаторната рамка през втората половина на годината.

Още от блога на Crypto365:

Книга за криптовалути – как да изберем? Топ 7 книги за крипто

Helium Network мигрира към Solana! Какво трябва да знаете?

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Enjin Coin експлодира? Ще се увеличат ли тези алткойни с ниска капитализация 10 пъти?

Виж следваща

Търговия с криптовалути | За начинаещи

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.