Прогноза за цената на Етериум 2023 – 2025

Етериум пргонози | Етериум е втората по големина криптовалута по пазарна капитализация. Той е най-големият алткойн и през 2021 г. преживя масивен бичи поход, достигайки исторически връх (ATH) от 4840 долара. Оттогава монетата достигна нови дъна, но бъдещето на проекта дава на инвеститорите надежда за нов ценови скок.

В това ръководство правим прогноза за цената на Етериум въз основа на историята на монетата и потенциала на бъдещите проекти.

Етериум прогнози

Текущата цена на Ethereum е 1217 USD на 2 януари 2023 г. Но ETH има огромен потенциал за повишение, който сме подчертали в нашата многогодишна прогноза за цената на Етериум.

Краят на 2023 г. – В ценовия регион от 4000 долара Ethereum ще срещне силна съпротива, същата като при последния бичи поход. След като преодолее тази съпротива, той ще надмине своя ATH и ще постави нов на ниво около 6000 USD.

Краят на 2024 г. – След като ATH достигне връхната си точка на ниво около 6 000 USD, пазарът ще примами инвеститорите, като се консолидира на това ниво. След като примами достатъчно инвеститори, би трябвало да последва бърз срив до 3900 долара, което вероятно ще бъде само началото на многогодишен мечи пазар.

Краят на 2025 г. – Криптопазарът ще бъде изправен пред дълга и болезнена зима, след като монетите достигнат нови АТХ. Етериумът ще се върне към ключовата си подкрепа, на ниво около 1400 долара – ATH, поставена през 2018 г.

История на цената на Етериум | Етериум прогнози

Етериум добра инвестиция ли е? Когато в края на 2020 г. Биткойн възобнови бичия си поход, Етериум го последва. Повечето алткойни бяха в застой, но разширяващите се възможности за използване на Етериум накараха инвеститорите да видят огромния му потенциал. Повечето инвеститори не очакваха Етериум (ETH) да се изстреля толкова високо, колкото се случи, но той се издигна повече от 2 пъти от ATH, определен през 2018 г. Тъй като ETH е изпитвал висока волатилност, нека разгледаме неговата история.

През 2013 г. програмистът Виталик Бутерин разработва Ethereum. Развойната дейност и груповото финансиране започнаха през 2014 г., а мрежата заработи през следващата година. Етериум е отворена блокчейн с функционалност на интелигентни договори, дом на цифрови пари, глобални плащания и приложения. Бутерин също така гарантира, че платформата позволява на хората да създават децентрализирани приложения (DApps). Намерихме няколко страхотни DApps, в които да инвестираме за в бъдеще.

Етериум варираше през цялата 2015 г., но имаше огромен скок от началото на следващата година. От януари до март 2016 г. инвеститорите се радваха на бичи ръст от 1300% – от малко над 1 долар до 15,20 долара. Последва значителна корекция, при която цената загуби повече от половината от стойността си и ETH приключи годината на малко над 8 USD.

От януари до март 2017 г. цената на Етериум се консолидира. Но през март 2017 г. последва скок, след което последва по-нататъшно покачване, когато цената достигна 53 USD през април. Цената продължи да се покачва през останалата част на 2017 г., като се сблъска със значителни ретракции от 40%. Но това не попречи на Етериум да достигне нова АТН от 1430 долара през януари 2018 г.

След достигането на ATH през 2018 г. Етериум навлезе в многогодишен мечи пазар. По време на глобалните блокирания през март 2020 г. монетата се срина до 97 USD. По това време инвеститорите бяха в изключителен страх, но потапянето беше временно, тъй като Етериум направи V-образно дъно и започна да се покачва през септември 2020 г. до 481 USD.

Цената варираше до края на ноември 2020 г. Цената на Етериум започна да се покачва през декември, след което достигна връхната си точка от 4300 долара през май 2021 г., като направи нов ATH. Инвеститорите, които влязоха през март 2020 г., се насладиха на бичи ръст от 4600%. Но това не беше краят му. Въпреки че Етериум загуби 60% от стойността си след установяването на ATH, той отново се покачи, за да направи нов ATH при 4 840 USD през ноември 2021 г.

Понастоящем токенът се търгува на цена от 1217 долара към януари 2023 г. Пазарната капитализация на Етериум в реално време възлиза на 148 млрд. долара.

  • Етериум е разработен през 2013 г., а мрежата е в действие през 2015 г.
  • Цената варираше през останалата част на 2015 г., преди да се стигне до бичи ръст от 1300% през 2016 г.
  • Цената спадна до 8 долара към края на 2016 г., преди да достигне АТН от 1430 долара през януари 2018 г.
  • Глобалните блокирания през март 2020 г. сринаха цената до 97 USD
  • Образува се V-образно дъно и Ethereum се покачи до ATH от 4 840 USD през ноември 2021 г.
  • Цената на ETH се понижи след установяването на ATH преди краткотрайно покачване в навечерието на сливането
  • В момента ETH се търгува на цена от около 1 217 USD
  • При срива на FTX се наблюдаваха повече мечи настроения, като ETH се колебаеше между 1 100 и 1 200 долара

Етериум прогнози за 2023 г.

Да се направи дългосрочна прогноза за цената на Етериум означава да се разгледат основите. Колкото повече Етериум получава одобрение, толкова по-вероятно е цената му да се повиши. Когато цената достигне съпротива на ниво около 4000 щатски долара, каталитично събитие е един от начините цената да пробие това ниво.

С пускането на Етериум 2.0 платформата е може да поддържа между 20 000 и 100 000 транзакции в секунда, а част от разработките включват повишаване на сигурността на Етериум спрямо контраатаки – сливането също така е станало по-енергийно ефективно, както е посочено по-горе.

Етериум вече е далеч най-използваната и най-популярната верига, върху която могат да надграждат създателите на други децентрализирани приложения (dApps), и според DeFi Llama има TVL (Total Locked Value – стойността на други компании, изградени върху нея) от почти 25 млрд. долара, почти пет пъти по-голяма от най-близкия конкурент BSC.

След сливането и с ъпгрейда в Шанхай, който се очаква по някое време през 2023 г., Етериум става само по-привлекателен за масовите и институционалните строители и инвеститори.

Това може да катапултира цената на Етериум до нейния ATH от ноември 2021 г. и ние прогнозираме, че тя ще пробие тази съпротива. Най-вероятното нещо, което ще се случи след пробива, е повторно тестване на новата подкрепа, която ще се формира на около 4840 долара. Монетата ще продължи да се покачва и ще направи нов ATH, като вероятно ще достигне връх на ниво от около 6 000 USD.

Освен актуализацията до Етериум 2.0, много нефунгиращи токени (NFT) се държат и изграждат върху блокчейна на Етериум. Пазарът на NFT се разшири бързо през последните няколко години, като някои NFT се продават за милиони долари. По-нататъшното разширяване на пазара на NFT означава по-голямо приемане на Етериум и по-висока цена.

Дългосрочна прогноза за цената на Етериум – Етериум прогнози за 2025 г.

Графиката на цената на Етериум показа, че това, което се повишава, трябва да се понижи. След всяка бича серия криптопазарът навлиза в многогодишен мечи пазар. От създаването на Биткойн през 2009 г. имахме три големи бичи серии: 2013 г., 2017 г. и 2021 г. В края на 2021 г. настъпи връх на взрива.

Както настоящите инвеститори знаят, след като криптопазарът достигне връх, историята е показала, че цената прави по-ниски дъна през следващите няколко години. Разбира се, по пътя се случват корекции и инвеститорите се хващат на грешна вълна, мислейки, че това е помпа, но тези движения са част от мечия пазар.

И така, какво ще се случи с цената на ETH по време на мечи пазар? Трудно е да се определи точната година, в която Етериум ще достигне дъното на предстоящия мечи пазар, но изглежда, че 2025 г. ще бъде годината на мечката в криптовалутите.

Историята на мечия пазар на криптовалути разкри, че цената достига няколко нива на подкрепа, като пробива повечето от тях. За Етериум това означава връщане надолу до района на 1400 щатски долара (2018 г. ATH). Ако инвеститорите смятат, че това е агония, те трябва да се подготвят за по-нататъшно понижение.

По време на крипто мечите пазари повечето монети се сриват с 90%. Ако Етериум достигне нова АТН от 6000 долара, той ще падне до 600 долара. Това може да изглежда невъзможно, но ETH загуби 94% от стойността си през март 2020 г. след ATH през 2018 г.

Крипто зимата може да бъде жестока, така че купуването на Етериум на върха означава загуба на по-голямата част от стойността му. След това трябва да изчакате няколко години, за да може цената отново да достигне това ниво.

Някои анализатори прогнозират, че до 2025 г. цената на Етериум ще достигне 12 000 USD. Тъй като през 2023 г. и 2024 г. се очаква нова бича серия, а следващото намаляване на Биткойн наполовина ще се случи в началото на 2024 г., това може да означава, че следващият цикъл на спад е през 2025 г.

Всичко е възможно, но трябва да използваме историята на криптопазара, за да основем решението си. А криптопазарът никога не е бил в четиригодишна бича серия и без масивни сривове.   

Потенциални върхове и спадове на Етериум | Етериум прогнози

Волатилността е в историята на цената на Етериум, така че очакваме още от нея през следващите няколко години. Въз основа на технически и фундаментални фактори определихме ключови нива на цената на Етериум.

За какво се използва Етериум?

Някои криптоновобранец смятат, че повечето криптовалути са едни и същи. Това, което ги разделя, е начинът на използване и тъй като Етериум е втората по големина монета, много потребители са я приели по няколко причини. Някои инвеститори дори печелят лихви от Етериум.

Децентрализирани финанси

Познати още като DeFi, децентрализираните финанси дават възможност на потребителите да извършват финансови транзакции с помощта на блокчейн мрежи. Етериум дава възможност за peer-to-peer плащания, без да се разчита на трети страни като борси, банки или брокерски къщи.

Пазарът на DeFi е винаги отворен и потребителите могат да изпращат пари в световен мащаб, да търгуват с токени и да купуват застраховки. Можете да закупите и токени DeFi.

Таксите за транзакции в Етериум зависят от няколко фактора. Обикновено тя е повече от 3 долара, но наскоро таксата спадна до 1,56 долара. Това може да не звучи много, но ако транзакцията ви е на стойност 10 USD, тези такси са 20% или повече.

Незаменяеми токени (NFT)

Чудили ли сте се някога как да харчите Етериум? Видеоклиповете, произведенията на изкуството и музиката са дигитализирани чрез NFTs. Това са токени, прикрепени към активи, които им придават стойност. NFT станаха изключително популярни и множество известни личности ги одобриха и притежават.

Пазарът на НФТ е на стойност 41 млрд. долара през 2021 г. и е на път да нарасне до 147 млрд. долара до 2026 г. NFT са защитени в блокчейна на Етериум и имат само един собственик. Те са съвместими с всичко, изградено върху платформата на Етериум. По-широкият пазар на НФТ означава по-голямо приемане на Етериум. Има няколко места, от които можете да закупите NFTs.

Децентрализирани автономни организации

Известни още като DAO, децентрализираните автономни организации използват интелигентни договори за вземане на съвместни решения в мрежите. Членовете на DAO ги притежават и управляват и имат вградени съкровищници, достъпни само след като групата даде разрешение.

Кодексите на DAO се състоят от правила, които управляват разходите им, и са напълно прозрачни. Решенията се вземат чрез гласуване и предложения, за да се гарантира, че всички членове имат право на глас. Гласовете се преброяват автоматично – по същия начин, както в една демократична система. Никаква трета страна не участва в обработката на гласовете. 

Примерите за проекти на DAO включват набиране на средства за благотворителни организации и предприятия.

Какво определя цената на Етериум? | Етериум прогнози

Някои криптоскептици смятат, че цената на Етериум се определя единствено от спекулации. Виждали сме, че това се случва, но няколко фактора последователно определят колебанията на цените и влияят върху прогнозата за цената на ETH.

Полезност

Благодарение на НФТ, борещите се за оцеляване художници дигитализираха работата си, а някои от тях направиха състояние. Интелигентните договори на Етериум направиха това възможно, което доведе до скок в броя на потребителите. Тъй като повече хора се присъединяват към платформата за трансакции на Етериум, неговите портфейли и цена се увеличиха.

Предимство на първия играч

Предимството на първия е подобно на лоялността към марката. Притежателите на Етериум са осигурили позиционирането на монетата си на пазара, като използват само нея, дори и да съществуват по-евтини и по-бързи алтернативи. Купуването на Етериум от общността може да гарантира, че монетата ще запази стойността си в близко бъдеще, но ще се повиши в дългосрочен план.

Конкуренция

Нарастването на популярността на Етериум направи таксите за трансакциите му скъпи. Другият проблем, с който се сблъсква Етериум, е огромната мощност и енергия, необходими за трансакциите. Това е вредно за околната среда.

Конкурентите се намесиха и създадоха допълнителни решения към блокчейна на Етериум, като го направиха по-ефективен и по-евтин. Отвличането на клиентите от Ethereum може да намали стойността му. 

Още от блога на Crypto365:

Пропадането на „Краля на криптовалутите“ Сам Банкман-Фрид. Краят на FTX

Най – добрите български борси за криптовалути

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Съосновател на пирамидалната схема OneCoin признат за виновен! Крипто пазарите днес

Виж следваща

Биткойн удари месечен връх! Ripple скочи с 5% | Наблюдения

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.