Пропадането на „Краля на криптовалутите“ Сам Банкман-Фрид. Краят на FTX

В 18:00 ч. местно време (23:00 ч. по Гринуич) в понеделник, 12 декември, служители на бахамското звено за разследване на финансови престъпления арестуваха Сам Банкман-Фрид в жилищния му комплекс в Насау по искане на правителството на САЩ въз основа на запечатан обвинителен акт, подаден от Южния окръг на Ню Йорк (SDNY).

Човекът, наричан по-рано „Кралят на криптовалутите“, видя как компанията му се срива, оттегли се от поста главен изпълнителен директор и сега е изправен пред наказателно разследване.

През последните няколко години интернет беше залят от дълги интервюта с него, в които той говореше по видеочат от бюрото си в офиса на Бахамите

В някои от тях се чува разсейващо щракане.

Докато интервюираните слушат внимателно невероятната му история за това как е станал мултимилиардер за пет години, звукът е постоянен и ясно идва от мишката на американския предприемач.

„Щрак, щрак, щрак“, се чува в бързи, включващи се и изключващи се серии.

В същото време очите на г-н Банкман-Фрид се стрелкат по екрана.

От видеоклиповете не става ясно какво прави на компютъра си, но туитовете му могат да ни дадат доста добра представа.

„Аз съм известен с това, че играя League of Legends по време на телефонни разговори“, пише той в Туитър през февруари 2021 г.

Г-н Банкман-Фрид – бившият шеф на изпадналата в затруднение борса за криптовалути FTX – е запален геймър. И в поредица от туитове до близо един милион свои последователи той обясни защо. Играта на отборна фантастична битка била неговият начин да накара ума си да се изключи от управлението на две компании, търгуващи с милиарди долари на ден.

„Някои хора пият твърде много, други играят хазарт. Аз играя Лига.“

Сам Банкман-Фрид

След като империята му се срина по драматичен начин, в интернет се появи друг анекдот за игрите му.

Според публикация в блога на гиганта в областта на рисковия капитал Sequoia Capital г-н Банкман-Фрид е играл интензивна битка в League of Legends по време на видеоразговор на високо ниво с техния инвестиционен екип.

Изглежда, че това изобщо не ги е смутило. Групата продължи да инвестира 210 млн. долара в компанията FTX на г-н Банкман-Фрид.

Оттогава Sequoia Capital изтриха тази възторжена публикация в блога си и обявиха, че сега отписват инвестицията си в FTX като загуба.

Фирмата не е единственият инвеститор, който е загубил главозамайващи суми, откакто империята на г-н Банкман-Фрид на стойност 32 милиарда долара се срина

FTX е имала около 1,2 млн. регистрирани потребители, които са използвали борсата за закупуване на криптовалутни токени като биткойн и хиляди други.

От големи търговци до обикновени криптофенове, мнозина се чудят дали някога ще си върнат спестяванията, попаднали в капана на цифровите портфейли на FTX.

Това е главозамайващо падение, а възходът на г-н Банкман-Фрид също е драматична история за рискове, награди и торбички с боб.

Г-н Банкман-Фрид учи в Масачузетския технологичен институт (MIT) – престижен американски изследователски университет, където изучава физика и математика.

Но младият и интелигентен студент казва, че именно уроците, научени в студентските общежития, са го отвели по пътя към забогатяването.

В интервю за радио Би Би Си той си спомня, че е бил завладян от движението за „ефективен алтруизъм“. Ефективният алтруизъм е общност от хора, които „се опитват да разберат какви практически неща можеш да направиш с живота си, за да окажеш възможно най-голямо положително въздействие върху света“, казва той.

Така, както си спомня г-н Банкман-Фрид, той решава да се занимава с банково дело, за да спечели колкото се може повече пари и да ги върне за добри каузи.

Научил се да търгува с акции по време на кратък престой в търговската фирма Jane Street в Ню Йорк, преди да му омръзне и да реши да експериментира с биткойн.

Той забелязал разликите в стойността на Биткойн на различните борси за криптовалути и започнал да прави арбитраж – купувал Биткойн от места, където го продавал евтино, и го продавал на други места, където се търгувал по-скъпо.

След месец на скромни печалби той се събрал с няколко приятели от колежа и стартирал бизнес за търговия, наречен Alameda Research.

Г-н Банкман-Фрид казва, че не е било лесно и са били необходими месеци на усъвършенстване на техниките за това как да се движат парите в и извън банките и през границите. Но след около три месеца той и неговият малък екип удрят джакпота.

„Бяхме свръхголеми“, казва той в подкаста „Шоуто на Джакс Джоунс и Мартин Уорнър“ преди една година. „Просто продължихме. Ако някой хвърлеше поредната преграда, ние проявявахме креативност, а ако системата ни не можеше да се справи с това, просто изграждахме нова система, която да ни преведе през този обръч.“

До януари 2018 г. екипът му печели по 1 млн. долара всеки ден

Наскоро бизнес репортер от CNBC го попита как се чувства.

От интелектуална гледна точка и според неговата методология, той каза, че „има перфектен“ смисъл. „Но визуално това ме изненадваше всеки ден“, каза той.

Сам Банкман-Фрид стана официален милиардер през 2021 г. благодарение на своя втори и по-известен бизнес – FTX. Криптоборсата се разрасна до втората по големина в света и стана титан в индустрията, като на ден се търгуваха 10-15 млрд. долара.

В началото на 2022 г. FTX се оценяваше на 32 млрд. долара и се превърна в нарицателно име, като на името на компанията беше кръстен стадион от НБА и имаше подкрепа от известни личности като Том Брейди от НФЛ.

През цялото време г-н Банкман-Фрид с удоволствие даваше възможност на последователите си в Twitter да се запознаят с начина му на живот. Той казва, че основно спи на възглавница до бюрото си в офиса, а на снимката е изобразен как лежи до служителите си на терминалите за търговия.

В друга публикация той пише, че спи в ранните часове на сутринта.

„Не можех да заспя. Върнах се в офиса.“

Мечтата на г-н Банкман-Фрид да раздава огромни суми за благотворителност също е в ход. В интервю за радио Би Би Си миналия месец той твърди, че е раздал „няколкостотин милиона до момента“.

И щедростта му не се разпростира само върху благотворителни организации. През последните шест месеца „кралят на криптовалутите“ получи още един прякор – „Белият рицар на криптовалутите“.

С падането на цените на криптовалутите през 2022 г. така наречената „крипто зима“ е в разгара си

Докато други компании в бранша се задъхваха, г-н Банкман-Фрид раздаваше спасителни парични средства в размер на стотици милиони.

Запитан защо се опитва да подкрепи фалиращите криптофирми, той заяви пред CNBC: „Няма да е добре в дългосрочен план, ако имаме истинска болка и истински взривове. И това не е честно спрямо клиентите.“

В същото интервю той твърди, че има резерв от 2 млрд. долара, който би могъл да използва, за да подпомогне фалиращи криптокомпании.

Но скоро след това самият той обикаляше същата индустрия, опитвайки се да събере пари, за да спаси собствената си компания и клиенти.

Въпросите за реалната финансова стабилност на FTX започнаха да се въртят, след като статия на уебсайта CoinDesk предположи, че голяма част от търговския гигант на г-н Банкман-Фрид Alameda Research се крепи на основа, съставена до голяма степен от монета, която сестринска компания на FTX е изобретила, а не от независим актив.

Допълнителни обвинения, че Alameda Research е използвала депозити на клиенти на FTX като заеми за търговия, бяха отправени в Wall Street Journal.

Началото на края обаче дойде, когато основният конкурент на FTX – Binance – публично продаде всичките си крипто токени, свързани с FTX, няколко дни по-късно.

Главният изпълнителен директор на Binance Чанпенг Джао заяви пред своите 7,5 милиона последователи, че компанията му ще продаде дяловете „в светлината на последните разкрития“.

Това предизвика масово бягство от FTX, като паникьосаните клиенти изтеглиха милиарди долари от борсата за криптовалути.

Изтеглянията бяха спрени и г-н Банкман-Фрид се опита да получи спасителна помощ, като на един етап Binance публично обмисляше изкупуване, преди да се оттегли.

Binance заяви, че съобщенията за „неправилно управлявани средства на клиенти и предполагаеми разследвания на американски агенции“ са разколебали решението ѝ.

Ден по-късно FTX беше обявена в несъстоятелност

Г-н Банкман-Фрид се извини в поредица от туитове, като заяви: „Още веднъж съжалявам, че се озовахме тук.

„Надявам се, че нещата могат да намерят начин да се възстановят. Надявам се, че това може да им донесе някаква степен на прозрачност, доверие и управление“.

Той също така заяви, че е „шокиран да види как нещата се разплитат по този начин“.

И все пак той остава оптимист. Само няколко дни преди ареста си г-н Банкман-Фрид каза, че се надява да започне нов бизнес, за да спечели достатъчно пари, за да изплати обезщетенията на жертвите на срива на FTX.

Запитан дали се подготвя за възможността да бъде арестуван, той отговори:

„През нощта има известно време за размисъл, да, но когато стана през деня, се опитвам да се съсредоточа, да бъда максимално продуктивен и да игнорирам нещата, които са извън моя контрол.“

Още от блога на Crypto365:

Waves нарушава мълчаниетo за разследването на DAXA. USDN губи 1$ peg

Най – добрите български борси за криптовалути

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Какво е стагфлация и как тя може да повлияе на пазарите на криптовалути?

Виж следваща

Съосновател на пирамидалната схема OneCoin признат за виновен! Крипто пазарите днес

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.