Съосновател на пирамидалната схема OneCoin признат за виновен! Крипто пазарите днес

Биткойн, най-голямата криптовалута по пазарна стойност, спадна с 3% през последните 24 часа

Един от основателите зад OneCoin, Карл Грийнууд, се призна за виновен по федерални обвинения в петък след една от най-големите финансови измами на всички времена, според Министерството на правосъдието на САЩ.

Според прокурорите предполагаемият проект за криптовалута е бил измамен още от самото си начало през 2014 г. OneCoin – съоснована от Грийнууд – е създала пирамидална схема, за да я продава на милиони хора, генерирайки приходи от цели 4 млрд. долара. 45-годишният Грийнууд, за когото се твърди, че е нарекъл инвеститорите „идиоти“ във вътрешно съобщение, се призна за виновен за телеграфна измама и заговор за пране на пари.

„Карл Себастиан Грийнууд е управлявал една от най-големите международни схеми за измама, извършвани някога“, заяви Дамян Уилямс, прокурор на САЩ за Южния окръг на Ню Йорк. „Грийнууд и неговите съучастници, сред които беглецът Ружа Игнатова, измамиха нищо неподозиращи жертви с милиарди долари, твърдейки, че OneCoin ще бъде „убиецът на биткойн“.

Игнатова, известна като „криптокралицата“, продължава да е в списъка на Федералното бюро за разследване (ФБР) с най-издирваните лица като друг основател на OneCoin, която е базирана в България. ФБР предлага награда от 100 000 долара за информация, която да доведе до нейния арест.

Обобщение на токените

Биткойн (BTC): Най-голямата криптовалута по пазарна стойност спадна с 3% през последните 24 часа, в синхрон с пазарите на акции. Рисковите активи като криптовалутите и акциите все още са под натиск от предупреждението на Федералния резерв от тази седмица, че може да се наложи паричната политика да продължи да се затяга – и да остане строга – и през 2023 г. Тежкият в технологично отношение индекс Nasdaq Composite затвори със спад от 1%. S&P 500 се понижи с 1,1%, а Dow Jones Industrial Average – с 0,9%.

Етериум (ETH): Втората по големина криптовалута последва траекторията на BTC, спадайки с около 3,1% до 1205 долара.

Рейдиум (RAY): Базираната в Солана децентрализирана платформа за обмен Raydium потвърди в туитър в петък, че е станала жертва на експлойт. По време на пресата различни криптовалути на стойност около 2 млн. долара се намираха в сметката на атакуващия, който е успял злонамерено да изтегли потребителски средства от обменните пулове на Raydium. Цената на RAY се понижи с 8,96% през последните 24 часа.

Пазарен индекс на CoinDesk (CMI): Референтният индекс на 167 цифрови актива загуби 3,3%. Прогнозите сочат, че 2023 г. ще бъде „Годината на приложенията“ (Year of the Dapps). Има и спекулации, че това може да е „Годината на DAO“, но въпросът е дали това ще е годината, в която те ще започнат да спазват закона.

Още от блога на Crypto365:

Прогнози Кардано (ADA) 2022-2023г.

Конкурентът на STEPN Gritti се издига в пространството Move-to-Earn

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Пропадането на „Краля на криптовалутите“ Сам Банкман-Фрид. Краят на FTX

Виж следваща

Прогноза за цената на Етериум 2023 – 2025

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.