Grayscale надделя в съдебно дело срещу SEC!

Фирмата за управление на цифрови активи Grayscale печели дългоочакваното си дело срещу Комисията по ценни книжа и фондови борси (SEC) във връзка с отхвърлянето от последната на заявлението на фирмата за спот ETF за Биткойн (BTC).

Апелативният съд на САЩ за окръг Колумбия се произнесе в полза на Grayscale, като нареди на SEC да отмени по-ранния си отказ на заявлението на Grayscale и да възобнови процеса на разглеждане.

Grayscale изтъкна, че SEC е одобрила фючърсния ETF за Биткойн, като е посочила, че моделът може да бъде използван за спот ETF, което елиминира опасенията на Комисията за манипулиране на пазара.

Доналд Верили младши, водещ адвокат на ищеца, твърди, че спот ETF ще защити инвеститорите, които разчитат на надзора на Чикагската стокова борса (CME) върху пазара.

От друга страна, Комисията по ценни книжа и фондови борси твърди, че Grayscale Investments не разполага с данни, за да определи нивото на надзор на фючърсите на CME върху спот пазарите.

В становището на съдията се посочва също така, че SEC не е направила разграничение между двата продукта.

„… Ние сме съгласни с това. Отказът на предложението на Grayscale е произволен и капризен, тъй като Комисията не е успяла да обясни различното третиране на подобни продукти. Поради това удовлетворяваме молбата на Grayscale за отмяна на заповедта“.

През октомври 2021 г. Grayscale Investment подаде заявление за преобразуване на своя фонд GBTC в ETF – ход, който беше отхвърлен от SEC, тъй като Комисията се позова на опасения за манипулиране на пазара.

Grayscale подаде жалба срещу решението на SEC

Grayscale поиска от съда да преразгледа в крайна сметка заповедта.

При подготовката на това решение се появиха спекулации от страна на общността относно потенциалния резултат. Ентусиастите, подкрепящи ETF за BTC, разглеждаха евентуалната победа като катализатор за свежа пазарна ликвидност и рязко покачване на цените, но други изразиха мнение, че макар Grayscale да е постигнала победа, SEC все още има право на обжалване.

Grayscale Investment изрази оптимизъм по отношение на статута на висящото съдебно дело със SEC, тъй като на 17 август обяви планове за разширяване на екипа на ETF.

Двете ключови позиции включват продуктов специалист и старши сътрудник, които да „допринасят за идеите за разработване на инвестиционни продукти и да работят с екипа на ETF за тяхното реализиране“.

Какво следва?

Победата на Grayscale се възприема като основен бичи индикатор след институционалните инвестиции в Биткойн през тази година.

През юни мениджърът на активи BlackRock подаде заявление за спот Биткойн ETF, което отвори вратата за множество заявления от няколко големи фирми, включително Fidelity Investments, Valkyrie и Wisdom Tree.

Тези заявления, заедно с други събития на Уолстрийт, тласнаха цената на Биткойн над 31 000 долара, като много бикове прогнозираха по-висока цена само няколко часа след победата на Grayscale над SEC.

SEC разполага с 45 дни, за да подаде жалба до Върховния съд на САЩ или да преразгледа решението от състав en banc преди изпълнението му.

Ако SEC не успее да обжалва, което мнозина смятат за малко вероятно, тя ще преразгледа заявлението и може да го приеме или да го отхвърли на други основания, но трябва да представи обяснения относно разликата между спот ETF и фючърсния ETF на CME.

Въпреки че победата на Grayscale не означава автоматично потенциално одобрение на висящите заявления за ETF, тя е стъпка в правилната посока, тъй като индустрията е изправена пред бурни пазари на фона на строги регулаторни политики.

Прочетете още Биткойн новини в блога на Crypto365:

Биткойнът падна под 47 495 лева, след като SEC заведе дело срещу криптоборсата Байнънс

Биткойн китовете на лов! Разбулване на мистериозни ходове

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

BTC се СРИНА с 10%! Прогноза за цената на Биткойн

Виж следваща

Алгоритъм изчисли бъдещата цена на Биткойн!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.