BlackRock стартира фонд за биткойн!

  • Криптоинформаторите се възползваха от заявлението на BlackRock за стартиране на борсово търгуван фонд за биткойн.
  • Някои заявиха, че това е бичи знак за по-широкия криптопазар; други разпространиха конспиративни теории.
  • Вниманието подчертава сравнително новия контрол, с който BlackRock се сблъсква в мейнстрийма.

Има изключителни и съвсем обикновени аспекти на заявлението, което BlackRock подаде миналата седмица в Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ за стартиране на борсово търгуван фонд, който ще следи цената на биткойн.

Какво е BlackRock?

BlackRock е мениджър на фондове. Той създава, управлява и разпространява фондове. BlackRock има 1300 ETFs! Това е буквално това, което прави! А инвеститорите знаеха за партньорството, което BlackRock сключи миналата година с Coinbase – криптоборсата, която BlackRock заяви, че ще използва като попечител на биткойн от името на iShares Bitcoin Trust, ако регулаторите го одобрят.

Усилията за стартиране на спот биткойн ETF обаче са значимо развитие в криптолендата. „Бъдещето на криптовалутите е повече BlackRock и по-малко Binance“, написа Мат Хоуган, главен инвестиционен директор на Bitwise Asset Management, а главният изпълнителен директор на Galaxy Digital Майкъл Новограц написа в Twitter, че пускането на ETF за биткойн от BlackRock „би било най-доброто нещо, което може да се случи“ на биткойн.

Досега най-големият регулатор на Уолстрийт е отхвърлил заявленията на други, по-малки мениджъри на активи за стартиране на подобни инструменти. Миналата година мениджърът на криптовалути Grayscale дори заведе дело срещу SEC, след като тя отхвърли заявлението на Grayscale за превръщане на биткойн тръст в спот биткойн ETF.

А подновеният ангажимент между най-големия мениджър на активи в света и Coinbase, която SEC обвини в нарушаване на законите за ценните книжа по-рано този месец, може да даде на криптокомпанията тласък на репутацията. (Главният изпълнителен директор на Coinbase Брайън Армстронг заяви в туитър на 6 юни, че „жалбата, подадена срещу нас, е фокусирана изключително върху това какво е или не е ценна книга“ и че „ние сме уверени в нашите факти и закон„).

Ето част от вътрешен разказ с Морган Читъм от миналата есен

Но дори когато криптоентусиастите намериха вътрешни защитници, хората напуснаха. В BlackRock имаше „опашка за забавната работа“, свързана с работата по дигитални активи или блокчейн изследвания на пълен работен ден, казва друг бивш служител.

„Изглеждаше невъзможно BlackRock да направи нещо“ значително в това пространство в близко бъдеще, каза човекът. „Затова мисля, че много от нас напуснаха.“

Сега BlackRock работи по партньорствата си с Coinbase и Circle и се фокусира върху четирите части на криптостратегията си: стабилни монети, токенизация, разрешени блокчейн и криптоактиви.

Ръководството на BlackRock изтъква тези усилия. Макар да признава „резкия спад“ на криптоактивите, Финк заяви на конферентен разговор за приходите това лято, че фирмата все още вижда „по-голям интерес от страна на институционалните клиенти за това как да получат ефективен достъп до тези активи“.

Цената на Биткойн

Цената на Биткойн се повиши близо до най-високото си ниво от 2023 г. в дните, откакто BlackRock подаде заявлението си, като в сряда задмине 30 000 долара. Като оставим настрана потенциалните последици за по-широката екосистема на цифровите активи, си струва да разгледаме и други реакции на заявлението.

Крипто инфлуенсърите се възползваха от новите усилия на BlackRock в областта на криптовалутите, подчертавайки сравнително новия контрол, пред който е изправена BlackRock от страна на обикновените инвеститори и широката общественост. Влезте в необичайните коментари относно позицията на BlackRock на криптопазара – още един фронт в проверката около фирмата.

„И така, BlackRock, Citadel, Deutsche Bank и NASDAQ започнаха да навлизат в криптопространството през последната седмица. Те издебнаха участниците, за да могат да заграбят евтини монети. Траекторията за крипто никога не е била по-ясна“, написа един от рисковите капиталисти до своите 197 000 последователи.

Водещ на бизнес подкаст написа в Туитър до своите 903 000 последователи: „Те не се опитват да убият крипто. Те се опитват да убият сегашната криптоиндустрия и след това да я предадат на своите приближени. Citadel, BlackRock, Schwab JPMorgan…“ (Тези туитове се отнасят до Citadel, хедж фонда, основан и ръководен от милиардера Кен Грифин. Но именно маркет мейкърът Citadel Securities, също основан от Грифин, подкрепи наскоро стартиралата криптоборса, наречена EDX).

Говорител на BlackRock отказа да коментира

Разбира се, огромният размер на фирмата отдавна е обект на критики от страна на регулаторни органи и длъжностни лица, които се противопоставят на нейната доминация на пазара на ETF. Но контролът, свързан с инвестициите в ESG, който се засили миналата година, доведе до ново осъзнаване на BlackRock в масовия потребител. Това накара BlackRock да изпревари теориите и видеоклиповете, които се разпространяват широко онлайн; преди година разговарях за това с Рич Латур, глобален ръководител на фирмата за съдържание и медии.

„Със сигурност сме направили проучване и знаем, че има мнение, че в BlackRock се случват много неща, които хората не разбират непременно“, каза Латур през юни миналата година.

Прочетете още Биткойн новини в блога на Crypto365:

Комисията за ценни книжа и борси заведе дело срещу криптообмената компания Койнбейс

Биткойнът падна под 47 495 лева, след като SEC заведе дело срещу криптоборсата Байнънс

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Бутерин от Етериум издава указания за мащабиране, поверителност и сигурност на портфейла

Виж следваща

Бивш съветник на SEC: Крипто репресиите на Генслер могат да бъдат спрени от правна доктрина

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.