Комисията за ценни книжа и борси заведе дело срещу криптообмената компания Койнбейс

Днес ние от Crypto365 ще ви разкажем как Комисията за ценни книжа и борси заведе дело срещу криптообмената компания Койнбейс във федералния съд на Ню Йорк във вторник сутринта, като твърди, че компанията е действала като нерегистриран брокер и борса и поиска компанията да бъде „постоянно ограничена и да ѝ бъде забранено“ да продължава да работи така.

Негативно въздействие върху акциите на Койнбейс

Акциите затвориха със спад от 12% във вторник. Акциите на Койнбейс вече бяха поевтинели с 9% в понеделник, след като SEC (Комисията по ценните книжа и фондовите в САЩ) представи обвинения срещу конкурентната криптоборса Байнънси нейния основател Чангпенг Жао.

Проблемите между Койнбейс и SEC

„Тези платформи за търговия, които се наричат борси, смесват редица функции“, заяви председателят на SEC Гари Генслер по CNBC във вторник. „Не виждаме Нюйоркската фондова борса да управлява хедж фондове“, продължи Генслер.

Водещите програми на Койнбейс за първокласно брокерство, обмен и залагане нарушават законите за ценните книжа, твърди регулаторът в жалбата си. Компанията „в продължение на години е пренебрегвала регулаторните структури и е заобикаляла изискванията за оповестяване“ на американското законодателство за ценните книжа.

SEC твърди, че поне 13 криптоактива, достъпни за клиентите на Койнбейс, са били считани от регулатора за „ценни книжа на крипто активи“. Тези активи включват SOL – токена на Солана, токена на Cardano и Filecoin, токена на Protocol Labs.

„Твърдим, че Койнбейс , въпреки че е подчинена на законите за ценните книжа, смесва и незаконно предлага функции на борса, брокер-дилър и клирингова къща“, заяви Генслер в изявление.

Койнбейс

Развеселете деня си и вижте CryptoJunkiesBg в Инстаграм!

Койнбейс отстоява своите дейности пред SEC

„Разчитането на SEC на подход, основан само на правоприлагането, при липсата на ясни правила за индустрията на цифровите активи вреди на икономическата конкурентоспособност на Америка и на компании като Койнбейс, които имат доказан ангажимент за спазване на правилата“, заяви главният юридически директор на Койнбейс Пол Гревал в изявление за CNBC. „Решението е законодателство, което позволява прозрачно разработване и еднакво прилагане на справедливи правила за движение, а не съдебни спорове. Междувременно ще продължим да извършваме дейността си както обикновено“.

Институционалната услуга на Койнбейс – Prime, нейният продукт за обмен на дребно. Нейната услуга за самоохрана Wallet предлагаха една или повече ценни книжа за криптоактиви, заяви SEC в жалбата си.

Койнбейс

Програмата за залози и други функзии, които SEC не удобрява

Програмата за залагане на Койнбейссъщо беше определена като инвестиционен договор и като нерегистрирана ценна книга: SEC вече е предприела подобни действия, за да принуди закриването на услугата за залагане на криптовалута на Kraken.

SEC описа програмата за залози като начин „инвеститорите да получат финансова възвръщаемост чрез управленските усилия на Койнбейс“. SEC твърди, че петте „криптоактива, които могат да се залагат“, се считат за ценни книжа съгласно нейното тълкуване на закона – оценка, която несъмнено ще бъде оспорена от Койнбейс.

Обменът вече е получил известие от Wells от регулатора по-рано тази година – писмо, което уведомява компанията, когато SEC предприема действия в очакване. Койнбейс предприе енергична защита на своите предложения, като публично води съдебни спорове с регулатора и се подготвя за потенциални действия с рекламни кампании и публичност.

Какво мисли обществото

Мнозина от крипто общността определиха компанията като единствената структура с финансови и институционални ресурси, която може да се изправи срещу SEC и Генслер. Компанията има сложно присъствие и от години се рекламира като по-безопасна и регулирана опция в сравнение с други борси.

Тестовете на SEC

Но същата тази реклама е част от аргументите на SEC срещу борсата. Регулаторните органи твърдяха, че борсата активно привлича нови клиенти. като отбелязаха, че „Койнбейс изразходва стотици милиони долари годишно за маркетинг и продажби, за да поддържа и набира нови инвеститори“.

Привличането на клиенти е един от аспектите, които SEC използва, за да определи дали дадено дружество работи като брокер или борса.

Друг тест, на който SEC разчита, е тестът на Хауи. Който се използва, за да се определи дали даден актив е инвестиционен договор и следователно – ценна книга. Един актив се счита за ценна книга, ако включва три неща. Те са инвестиция в общо предприятие, с разумно очакване за възвръщаемост, чрез работата на други лица.

Ако статията ви е била интересна, проверете какво направи SEC с Байнънс в:

Биткойнът падна под 47 495 лева, след като SEC заведе дело срещу криптоборсата Байнънс

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Биткойнът падна под 47 495 лева, след като SEC заведе дело срещу криптоборсата Байнънс

Виж следваща

Генслер засилва репресиите! Крипто токени се сринаха

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.