Генслер засилва репресиите! Крипто токени се сринаха

КЛЮЧОВИ ТОЧКИ

  • Родната монета на Binance се срина тази седмица заедно с няколко други криптовалути, след като председателят на SEC Гари Генслер даде да се разбере, че задълбочава репресиите си срещу индустрията.
  • SEC подаде иск срещу Coinbase и Binance, обвинявайки и двете в продажба на нерегистрирани ценни книжа, наред с други обвинения.
  • „Не се нуждаем от повече цифрова валута“, заяви Генслер в интервю за CNBC.

Председателят на Комисията по ценни книжа и фондови борси (SEC) Гари Генслер засили атаката си срещу криптоиндустрията тази седмица, като съди Coinbase и Binance за нарушения с ценни книжа и постави под съмнение бъдещето на търговията с токени.

Криптоинвеститорите приеха намека. Четири от 10-те най-ценни монети поевтиняха с поне 15% тази седмица според CoinMarketCap – разпродажба, предизвикана от съдебните дела и интервюто на Генслер за CNBC във вторник, в което той заяви, че „нямаме нужда от повече цифрова валута“.

Обвиненията на SEC

Като твърди, че Coinbase е действала като нерегистриран брокер и борса, Комисията за ценни книжа и борси заяви, че поне 13 криптоактива, достъпни за клиентите на компанията, се считат за „ценни книжа на криптоактиви“. Те включват токена SOL на Solana, токена ADA на Cardano, монетата MATIC на Polygon и токена Filecoin (FIL) на Protocol Labs.

Приложението за търговия Robinhood последва в петък, като обяви, че от 27 юни вече няма да поддържа търговия с монети от Cardano, Polygon и Solana. Компанията заяви, че „никакви други монети не са засегнати“. Също в петък Crypto.com заяви, че ще закрие институционалния си обмен в САЩ.

„Никакви други монети не са засегнати и вашата криптовалута все още е в безопасност в Robinhood“, заяви компанията в публикация.

Монетата Cardano, седмата по стойност криптовалута според CoinMarketCap, се срина с 20% през последната седмица. Солана, заемаща девето място, спадна с 18%. Polygon, класирана на десето място, също се понижи с 18%. Filecoin, която е по-надолу в списъка, спадна с 19%. Токенът BNB на Binance, класиран на четвърто място, спадна с 16%.

Биткойн и Етериум, двете най-популярни криптовалути, бяха по-стабилни, като всяка от тях отбеляза спад от по-малко от 5%.

Репресиите на Гари Генслер

Генслер, който беше назначен за ръководител на SEC от президента Джо Байдън през 2021 г., прекара голяма част от изминалата година в преследване на криптофирми и борси за това, че на практика продават силно спекулативни и рискови ценни книжа, облечени като нещо друго.

От високопрофилните дела за измама, включващи FTX на Сам Банкман-Фрид и Terraform Labs на До Куон, до десетки обвинения, свързани с предлагане на монети и предполагаем фалшив маркетинг, Генслер превърна някога процъфтяващата криптоиндустрия в своя основна цел за отнемане на права.

„Инвестиращата общественост има полза от американските закони за ценните книжа“, заяви Генслер в интервю за предаването „Squawk on the Street“ на CNBC във вторник. „Крипто не трябва да бъде по-различно и тези платформи, тези посредници трябва да се съобразят с тях“.

Телевизионната изява на Генслер дойде, след като Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) заведе дело срещу Coinbase и заяви, че компанията трябва да бъде „трайно ограничена и задължена“ да „управлява своята платформа за търговия с крипто активи като нерегистрирана национална борса за ценни книжа, брокер и клирингова агенция“.

Акциите на Coinbase, единствената голяма криптоборса, която се търгува публично в САЩ, потънаха с 18% тази седмица

Ръководителят на правния отдел на Coinbase Пол Гревал заяви в изявление за CNBC, че подходът на SEC към правоприлагането, без да се определят ясни правила, „вреди на икономическата конкурентоспособност на Америка и на компании като Coinbase, които имат доказан ангажимент за спазване на правилата“.

Ден по-рано, в иска си срещу Binance, SEC твърди, че компанията и нейният основател Чанпенг Джао са смесили средства на потребители на стойност милиарди долари и са ги изпратили на европейска компания, контролирана от Джао.

Макар че Binance не твърди, че има официално седалище и извършва по-голямата част от дейността си в чужбина, в жалбата на SEC се цитира висш ръководител, за когото се твърди, че е казал на служител по съответствието, че компанията работи като „нелицензирана борса за ценни книжа в САЩ, брато“.

В публикация в блога си Binance заяви, че е „разочарована“ от иска на SEC и заяви, че е „участвала в обширни добросъвестни дискусии за постигане на споразумение за разрешаване на техните разследвания“.

Другите, посочени в иска на SEC, също се изказаха, след като обвиненията бяха приземени тази седмица

Фондация Cardano, която работи за насърчаване на използването на едноименната технология, заяви в туитър, че не е съгласна с етикетирането на нейната монета ADA като ценна книга и „очакваме с нетърпение да продължим да се ангажираме с регулаторите и политиците, за да постигнем правна яснота и сигурност по тези въпроси“.

Protocol Labs, разработчикът на Filecoin, заяви в поредица от туитове в четвъртък, че токенът е от решаващо значение за функционирането на неговата разпределена мрежа за съхранение. По този начин хората купуват хранилища от доставчиците и Protocol казва, че цената е много по-ниска от тази, която потребителите биха платили на Amazon Web Services или Google Cloud.

„Filecoin е захранвана с криптовалута глобална мрежа за съхранение, съхраняваща най-важната информация на човечеството, а не ценна книга“, написа Protocol Labs в Twitter.

В жалбата си от 101 страници срещу Coinbase Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) ясно посочи, че независимо от това дали тези токени имат някакво ниво на полезност, те лесно могат да бъдат закупени в приложението от хора, които нямат интерес извън инвестирането. А Coinbase генерира приходи от извършването на тези сделки.

„Coinbase предоставя тези криптоактиви за търговия“, заяви SEC, „без да ограничава транзакциите до тези, които биха могли да придобият или да третират актива като нещо различно от инвестиция“.

Още от блога на Crypto365:

KLAYTN с промени в моделите на токеномиката. Какво ново предстои в управлението на Klay?

Президентът на САЩ: Не желая да сключвам сделка с търговците на криптовалути

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Комисията за ценни книжа и борси заведе дело срещу криптообмената компания Койнбейс

Виж следваща

Данните показват, че милиони от токените MATIC на Polygon са били изпратени в Binance и Coinbase преди спада от 30%

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.