Бивш съветник на SEC: Крипто репресиите на Генслер могат да бъдат спрени от правна доктрина

Според един от предишните съветници на регулатора, репресиите в криптоиндустрията, ръководени от Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC), могат да бъдат спрени от правна доктрина с десетилетна давност.

В неотдавнашен епизод на подкаста The Scoop Джей Ви Верет – бивш член на консултативния комитет към председателя на SEC Гари Генслър – обясни как доктрината за основните въпроси може да повлияе на резултата от последните съдебни дела на агенцията срещу две от най-големите световни криптокомпании: Binance и Coinbase.

Верет заяви, че доктрината за важните въпроси засяга „начина, по който съдилищата гледат на това, което правят изпълнителните агенции в т.нар. независими агенции, и обмислят доколко да се съобразяват с нещата, които те правят“.

Исторически погледнато, доктрината „Шеврон“ предоставя на регулаторните агенции широка свобода на действие по отношение на начина, по който те упражняват надзор върху определени отрасли въз основа на широки мандати от Конгреса с неясна конкретика.

Доктрината за важните въпроси обаче, която се разглежда като конкурентна доктрина, гласи, че една агенция трябва да получи изрично одобрение от Конгреса, преди да се опита да регулира въпрос от „национално, икономическо или политическо значение“.

Верет заяви, че доктрината за основните въпроси най-вероятно няма да влезе в сила, докато делата Coinbase и Binance.US не достигнат до апелативните съдилища. „Но това е едно от нещата, които без съмнение витаят над тези дела“, каза той.

Професорът по право добави, че в резултат на делото е „по-развълнуван да търгува в Coinbase“

„Мисля, че това е аргумент, с който Coinbase и Binance ще се справят“, каза Верет. Главният изпълнителен директор на първата от тях, Брайън Армстронг, неведнъж е призовавал Конгреса да осигури на криптовалутите регулаторна яснота, за да се предотврати по-нататъшната миграция на индустрията към офшорни зони.

За разлика от него председателят Генслер твърди, че съществуващите закони за ценните книжа са достатъчни за регулирането на крипто, наричайки съдебните дела срещу Binance и Coinbase „обикновен случай с ценни книжа, но той е в контекста на крипто“.

Генслер получи отпор от членове на Конгреса, подкрепящи крипто, включително от Том Емър, член на мнозинството в Камарата на представителите, който този месец стана съавтор на законопроект за преструктуриране на SEC и за уволнение на Генслер.

Миналата седмица бившият служител на SEC Джон Рийд Старк дебатира по този въпрос с милиардера инвеститор Марк Кюбан, като първият твърди, че крипто разполага с цялата регулаторна яснота, от която се нуждае.

„Регулирането на ценните книжа не е предназначено да бъде прецизно, а вместо това е умишлено изготвено така, че да бъде широко и всеобхватно“, обясни той. „Яснотата не просто не е често срещана, тя умишлено се избягва.“

Още от блога на Crypto365:

Президентът на САЩ: Не желая да сключвам сделка с търговците на криптовалути

Бутерин от Етериум издава указания за мащабиране, поверителност и сигурност на портфейла

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

BlackRock стартира фонд за биткойн!

Виж следваща

BlackRock подаде ново заявление за Bitcoin ETF и посочи Coinbase за партньор!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.