100 милиона адреса за Ethereum – Защо това има огромно значение?

В понеделник броят на адресите в Етериум, които имат ненулев баланс, достигна нов рекорд – 92,5 милиона. Мечият пазар от 2022 г., чиято кулминация беше сривът на една от бившите най-големи борси за криптовалути в света, FTX, през ноември, изглежда не е повлиял на растежа на броя на адресите с ненулев баланс.

Някои анализатори разглеждат броя на адресите на Етериум, притежаващи ненулев баланс, като косвен показател за по-широкото „приемане“ на втората по пазарна капитализация криптовалута.

Погледнато през този ъгъл, продължаващото, привидно неудържимо нарастване на броя на адресите на Етериум с ненулев баланс може да се тълкува като дългосрочен бичи знак за криптовалутата ETH – BULLISH.

100 милиона портфейла с НЕнулеви адреси през второто тримесечие?

През последните три години Етериум е добавял около 20 милиона адреса, притежаващи баланс с Ethereum в него, годишно. По този начин изчислението на Back of the fag box предполага, че при оставащи само около 7,5 милиона, границата от 100 милиона адреса вероятно ще бъде достигната някъде през второто тримесечие на 2023 г.

Това несъмнено ще бъде голяма новина. Пазарите на криптовалути са пословично непостоянни, когато става въпрос за реакция на пазарни разкази.

Трейдърите не бива да се изненадват твърде много, ако видят, че ETH получава тласък в периода на подготовка/непосредствено след достигането на границата от 100 милиона ненулеви адреса на фона на целия шум и положителната преса, които постижението вероятно ще привлече.

Сигнали за продължаващ мощен растеж на мрежата на ETH

Ръстът в броя на ненулевите баланси на Етериум се разглежда от някои като твърде груба метрика – всеки нов ненулев адрес не означава непременно нов потребител на Етериум. За щастие на биковете на Етериум има дълъг списък от други показатели, които също сочат за силен непрекъснат растеж на мрежата.

В наскоро публикуван доклад на компанията за разработване на блокчейн софтуер Alchemy, броят на интелигентните договори, разгърнати в основната мрежа на Етериум, е нараснал със зашеметяващите близо 300% през 2022 г.

Това означава, че ръстът на разгръщането на интелигентни договори приблизително съответства на темпа на нарастване, наблюдаван през 2021 г., въпреки мечия пазар през 2022 г. В края на четвъртото тримесечие на 2022 г. в блокчейна на Ethereum са били разгърнати 4,6 милиона интелигентни договора, се отбелязва в доклада.

„Общността на разработчиците на Web3 се оказва изключително устойчива“, коментира Джейсън Шах, ръководител на отдела за растеж на Alchemy. „Този доклад показва, че те са фокусирани и мотивирани както винаги да изградят бъдещето на тази екосистема – като същевременно честно признават ненужните неуспехи, които видяхме през 2022 г.“, добави той.

На други места броят на валидаторите на мрежата на Етериум наскоро надхвърли 500 000. Той надхвърли 400 000 едва през юли миналата година. Мрежовият валидатор е компютър, на който работи софтуер, който проверява и валидира трансакциите в блокчейна. По-големият брой валидатори се разглежда като признак за силата на мрежата, тъй като предполага, че за злонамерена група валидатори ще бъде по-трудно да придобие контрол над мрежата и да повреди блокчейна.

Дефлация на Етериум бичи НОВИНИТЕ през 2023 г.

Мечият пазар на пазарите на криптовалути, който започна преди малко повече от година, означава, че спадът на цената на Етериум (ETH е спаднал с около 67,5% от рекордните си стойности, отпечатани през ноември 2021 г.) е доминиращата история през последните тримесечия.

Но през септември 2022 г. в протокола на Ethereum беше направена ключова промяна, която вероятно ще даде на криптовалутата значителен дългосрочен тласък. През септември миналата година Етериум премина от използване на механизма за консенсус „proof-of-work“ към използване на много по-малко енергоемкия механизъм за консенсус „proof-of-stake“.

Това не само намалява опасенията относно въздействието на криптовалутата върху околната среда, което може да ѝ помогне да привлече институционални капиталови потоци през следващите години, където много по-енергоемкият конкурент на Етериум – Биткойн – може да се затрудни, но и инфлацията на Етериум рязко спадна.

Наистина, към неделя, 15 януари, годишният процент на емитиране на Етериум беше около 0,55%, докато процентът на изгаряне беше малко под 1,2%. В резултат на това понастоящем

Етериум изпитва дефлация със скорост от около 0,65% годишно. По времето, когато Етериум все още беше блокчейн с доказателство за работа, темпът му на инфлация беше 4-5%. Какво значи това? Значи, че валутата Етериум става все по-важна и не губи стойност, както например лева губи стойност, за пирмер: вече не можем да си позволим да си купим хляб с 1 лв.

Някои анализатори твърдят, че дефлационното въздействие на сливането може да е помогнало на ETH да не падне под 1000 долара и да достигне нови годишни дъна непосредствено след срива на FTX. За разлика от тях биткойнът удари нови годишни дъна след провала на FTX.

Етериум скоро ще претърпи следващото си голямо обновяване. Хардфоркът „Шанхай“ се очаква през март и ще позволи за първи път да се изтеглят заложените ETH – промяна, която се изтъква като голям позитив за протокола, тъй като вероятно ще насърчи повече инвеститори да залагат своите ETH.

Още от блога на Crypto365:

Криптото се засили. BTC и ETH направиха местен връх.

BITCOIN с 20% ръст през 2023 – Готов ли е да експлодира в нов BULL RUN или НЕ?

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

BITCOIN с 20% ръст през 2023 – Готов ли е да експлодира в нов BULL RUN или НЕ?

Виж следваща

Биткойн ни изненада до $23к, но дали ралито е устойчиво? (Анализ)

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.