Биткойн ни изненада до $23к, но дали ралито е устойчиво? (Анализ)

Продължаващото рали няма да се увеличи до нови исторически върхове, но може да бъде различно.

Биткойн се движи нагоре, тъй като пазарите на акции донесоха повече печалби. Най-голямата криптовалута в света по пазарна капитализация се изкачи над 23 000 долара във вторник. От началото на годината както Биткойн, така и Етериум добавиха 40% скок към траекторията си, оттегляйки целия срив след FTX.

Излишно е да споменаваме, че продължаващото рали предизвика опасения за неговата устойчивост на фона на миналогодишната кървава баня, както и на последвалите многобройни фалшиви ралита. Въпреки това последният доклад на Bankless предполага, че „има причини да се смята, че това рали може да има крака“.

„Мечки от небето“

Една от основните причини, изтъкнати от Bankless, е, че има малко основания да се предполага, че пазарът е свръхзадлъжнял. През 2022 г. се наблюдаваше голямо събитие за намаляване на ливъриджа, тъй като централизираните инфраструктури се сринаха, което отми гигантска част от ливъриджа.

Откритият интерес към вечните фючърси също отбеляза значително намаляване.

DeFi китовете, например, „не бяха особено свръхзадлъжнели“. Следователно, за да се предизвика друго събитие на каскадна ликвидация, подобно на това на FTX и COVID, ще е необходим „екзогенен шок“, тъй като има само 164 млн. долара ликвидни ETH позиции над 1000 долара в кредитни протоколи като Maker, Aave, Compound, Euler и Liquity.

„Въпреки че остават ударени играчи като DCG, малко неща подсказват, че пазарът е свръхлихвен. Като се има предвид огромното количество ликвидирани къси позиции YTD, изглежда, че именно мечките, а не биковете, са тези, които са надвиснали над небето.“

По-нататъшно оценяване

Позиционирането на инвеститорите и трейдърите също предполага, че ралито може да бъде устойчиво. При по-нататъшно проучване беше установено, че инвеститорите държат голяма част от активите си в парични средства. В същото време данните от Нансен показват, че процентът на портфейлите на големите китове, които се държат в парични средства, възлиза на 25%. Дори и стойността да е спаднала от пиковата си стойност от 40%, в доклада се посочва, че тя все още е на „исторически високо ниво“.

Подобен диапазон е показателен, че инвеститорите далеч не са напълно разпределени, като „отстрани остават много боеприпаси“, които могат да тласнат цените нагоре.

Част от ликвидността е напуснала пазара, тъй като стабилните монети са намалели с над 4% от 142 млрд. долара до 136 млрд. долара. Но изглежда, че останалият капитал все още разполага със значително количество сух прах.

Освен това, тъй като класът активи е силно чувствителен към ликвидността на по-широкия финансов пазар, всяко разхлабване на финансовите условия може да подейства като бичи кимване на цените на криптовалутите.

Прочетете още Биткойн новини в блога на Crypto365:

FTX обявява фалит. LINK предлага решение за бъдещето

BITCOIN с 20% ръст през 2023 – Готов ли е да експлодира в нов BULL RUN или НЕ?

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

100 милиона адреса за Ethereum – Защо това има огромно значение?

Виж следваща

LUNC се изстреля със 16% в 30 дни, предстои ли $1 LUNC?

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.