Законопроект забранява криптo портфейла ви?

Елизабет Уорън се завръща със закон за борба с изпирането на пари, който – наред с други неща – ще направи използването на собствения ви крипто портфейл в повечето случаи незаконно.

Сенаторът от Масачузетс Елизабет Уорън отново замазва очите на криптовалутната индустрия и се опитва да направи американците по-зависими от големите банки.

През февруари Уорън се зарече да внесе отново Закона за борба с изпирането на пари на цифрови активи – предложение, което не стигна до никъде, когато тя го представи за първи път заедно със сенатора от Канзас Роджър Маршал през декември 2022 г. Макар че заявената цел на предложението е да защити американците от измами, по-вероятно е то да прогони бизнеса с криптовалути в чужбина и да отслаби потребителския избор. То забранява използването на миксери за цифрови активи и изисква самостоятелно хостваните портфейли – като тези, които държите на мобилния си телефон – заедно с миньорите и валидаторите да имат политики за борба с изпирането на пари (AML). Много от тези структури може дори да не са в състояние да наложат такива изисквания, което означава, че те просто ще трябва да затворят или да спрат да обслужват американски потребители.

Погрешни твърдения

Предложението е погрешно – в неподходящ момент. Макар че неотдавнашните измами и кражби на високо равнище показват необходимостта от някои крипторегулации и правоприлагане, законопроектът е равнозначен на клеветническа кампания срещу индустрията, която ще направи американците по-зависими от традиционните банки. Но тя просто греши, когато казва, че криптовалутата е „методът, който избират международните наркотрафиканти“ и терористите. Всъщност само около 10 млрд. долара или по-малко в криптовалута са замесени в пране на пари всяка година, в сравнение с между 800 млрд. и 2 трилиона долара, изпирани в конвенционални валути.

Законопроектът е особено суров към децентрализираните финансови средства (DeFi), включително и към тези, които не са свързани с попечителство, като изисква от платформите да записват личната информация на потребителите и да я предоставят на правителството без заповед или доказана причина. Това е малко като да обвинявате града, защото са ви ограбили на тротоара. Законопроектът също така поставя под общ знаменател всички миньори, включително тези, които добиват за себе си, за разлика от обработката на транзакции за други, като предприятия за парични услуги. В него се пренебрегва и фактът, че миньорите могат да предоставят и други услуги, които не са свързани с транзакции.

Най-абсурдното е, че компаниите, които разработват софтуера, ще бъдат задължени да се регистрират като доставчици на парични услуги, да приемат политики за борба с изпирането на пари и да докладват клиентите си на Мрежата за борба с финансовите престъпления. По тази логика магазини за електроника като Best Buy и Micro Center трябва да се регистрират като доставчици на парични услуги, защото продаваните от тях мобилни телефони могат да бъдат използвани за извършване на измами.

Неразумни регулации

Уорън изглежда не е наясно, че блокчейн и свързаните с него технологии не са същото като криптовалута и че не всички криптовалути се търгуват открито или могат да се използват за покупки. Например, потребителите на уеб браузъра Brave, който блокира рекламите, могат да печелят токени за внимание (BAT), като се съгласяват да гледат реклами, и след това могат да ги предоставят на създателите на съдържание, които могат да ги обменят с Brave срещу парите, които рекламодателите са платили. Това е затворена екосистема, като токените нямат парична стойност, защото символизират времето, прекарано в гледане на реклами. Смешно е да се регулират компании като Brave като банки или брокерски къщи. Ще бъдат ли така регулирани чиповете в казината? Или милите за често летящи самолети? Или валутата Inter-Stellar Kredit (ISK) в онлайн играта Eve Online?

Ясно е, че това няма нищо общо със защитата на потребителите. Вместо това то има за цел да затрудни криптовалутите и криптопредприятията с неразумна регулаторна тежест. Всъщност събирането на всички тези данни за потребителите на блокчейн и собствениците на криптовалути може да даде възможност за много повече престъпления и измами. Федералното правителство не е имунизирано срещу хакерски атаки. Нещо повече, успехът на ФБР при възстановяването на криптовалута, която е била открадната или използвана за плащане на откупи, показва, че блокчейн не е слабото звено в системата. По-добрият подход би се съсредоточил върху предприятията, участващи в обмяната на криптовалута за фиатна валута, издавана от правителството, или върху входящите и изходящите трасета. Това са местата, където неправомерно придобитите пари влизат или изчезват от блокчейн, а освен това те най-ясно участват в предаването на пари и попечителските услуги.

Как да защитим технологията от използването ѝ за престъпност?

Предприемачите участват също така в превръщането на DeFi в по-малко уязвима за престъпна дейност. Компаниите предлагат софтуер, който позволява на блокчейн предприятията да прилагат политики „Познай своя клиент“ и да проверяват самоличността на клиентите/продавачите, без да нарушават неприкосновеността на личния живот. Тези софтуерни решения обаче все още са скъпи – а законопроектът на Уорън все още драстично надхвърля възможностите.

Основният ефект от законопроекта на Уорън може да бъде принуждаването на много предприятия за криптовалути да затворят врати или да напуснат Съединените щати, което ще даде на американците малко законни възможности за участие в индустрията. Това ще намали конкуренцията в банковите и други финансови услуги в полза на традиционните, които – макар да имат свои собствени правила за борба с изпирането на пари и свързаните с тях разпоредби – не са подложени на подобен контрол. Освен това компанията, която разработва софтуер за вашата местна банка, не е длъжна да спазва разпоредбите за борба с прането на пари.

Защо този законопроект може да има обратен ефект

Налагането на толкова строги мерки срещу криптовалутите може да доведе и до увеличаване на престъпната дейност, като отблъсне законните потребители и предприятия и вкара индустрията в нелегалност, подобно на начина, по който забраната на алкохола през 20-те години на миналия век засили организираната престъпност.

Специалната група за финансови действия, международен орган, който наблюдава и съветва правителствата в областта на финансирането на тероризма и изпирането на пари, препоръча всички крипто транзакции да бъдат подложени на щателен контрол, независимо от рисковите фактори. Други държави обаче не възприемат такъв драконовски подход. В Европейския съюз например от хостваните портфейли ще се изисква да подават информация за всяка транзакция, докато транзакциите между нехоствани портфейли ще трябва да прилагат съответствие с изискванията за борба с изпирането на пари само за транзакции, включващи 1000 евро или повече. В Обединеното кралство се изисква докладване само ако трансакцията представлява рискови фактори.

Законодателите, включително Уорън, трябва да помнят, че работата им е да насърчават общественото благо, а не да провеждат кръстоносен поход срещу цяла индустрия.

Още от блога на Crypto365:

Търговия с криптовалути | За начинаещи

BTC задържа 28к долара! Как делото на CFTC срещу Binance афектира пазара?

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

„Предстоят тегления!“. Разработчиците на Етериум дават детайли за епохата на Shapella

Виж следваща

Ирландски фермери превръщат кравешки тор в цифрово злато (Bitcoin)

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.