BTC задържа 28к долара! Как делото на CFTC срещу Binance афектира пазара?

Пазарите на опции и деривати върху BTC изглеждат невъзмутими от неотдавнашните действия на CFTC срещу Binance, но дали това е добър или лош знак?

Цената на Биткойн

BTC се понижи с 3,6% до 26 900 USD, след като на 27 март Комисията за търговия със стокови фючърси на САЩ заведе дело срещу Binance и главния изпълнителен директор Чангпенг „CZ“ Джао. Към днешна дата Binance е разследвана от CFTC, Комисията за ценни книжа и борси, Службата за вътрешни приходи и федерални прокурори.

Корекцията на цената на биткойн може да е била ограничена поради успешната продажба на активите на банката от Силициевата долина на First Citizens BancShares с отстъпка от 16,5 млрд. долара, която получи извънредна кредитна линия от Федералната корпорация за застраховане на депозитите, за да компенсира потенциалните бъдещи загуби.

Цените на петрола също се повишиха с 5% на 27 март, след като руският президент Владимир Путин ескалира геополитическото напрежение в Европа. Както съобщава Investing.com, Русия планира да разположи тактически ядрени оръжия в съседна Беларус, с което цели да сплаши противниковите държави заради подкрепата им за Украйна.

Допълнително напрежение от страна на криптоиндустрията възникна, след като на 27 март федерален съдия от САЩ реши временно да спре предложената продажба на Voyager Digital на Binance. Съдия Дженифър Риърдън от Окръжния съд на САЩ в Ню Йорк удовлетвори искането за извънредно спиране.

Нека разгледаме показателите на дериватите на биткойн, за да определим настоящата пазарна позиция на професионалните търговци.

Биткойн фючърсите не показват въздействие от делото CFTC-Binance

Тримесечните фючърси върху биткойн са популярни сред китовете и арбитражните бюра, които обикновено се търгуват с лека премия спрямо спот пазарите, което показва, че продавачите искат повече пари, за да отложат сетълмента за по-дълъг период.

В резултат на това фючърсните контракти на здрави пазари би трябвало да се търгуват с годишна премия от 5-10% – ситуация, известна като contango, която не е уникална за криптопазарите.

Новините от Binance не оказаха влияние върху премията на фючърсите върху Биткойн, въпреки че борсата държи 33% от отворения интерес от 11,2 млрд. долара. Премията по двумесечния договор е 3,5%, което е по-малко от неутралния праг от 5%. Ако имаше панически продажби с използване на ливъридж фючърсни контракти, показателят бързо щеше да премине към нула или дори към отрицателна стойност.

Липсата на търсене на дълги позиции при ливъридж фючърсите не означава непременно спад на цените. В резултат на това трейдърите трябва да проучат пазарите на опции за Биткойн, за да научат как китовете и маркет мейкърите оценяват вероятността за бъдещи ценови движения.

Търговците на опции върху биткойн остават леко оптимистични

Изкривяването на делтата с 25% е показателен знак, който показва кога маркет-мейкърите и арбитражните бюра надценяват защитата от възходящи или низходящи курсове. При мечи пазари инвеститорите в опции дават по-големи шансове за срив на цената, което кара индикатора за наклона да се повиши над 8%. От друга страна, бичите пазари са склонни да доведат до понижаване на показателя за наклона под -8%, което означава, че мечите пут опции са по-малко търсени.

Коефициентът на изкривяване от 25% е -5, което показва, че защитните put опции се търгуват с лека отстъпка, което потвърждава, че новините от Binance са без значение. Още по-важно е, че действията на CFTC нямат ефект върху 25% изкривяване, така че китовете и пазарите не оценяват никаква значима промяна в пазарната структура.

Това, което не те убива, те прави по-силен

Фактът, че индикаторите за деривати почти не бяха засегнати, може да бъде ефектът на „далечните пропуски“, тъй като анализите и експертите оценяват шансовете Binance и CZ да получат нещо повече от глоба в размер на милион долара и някаква корекция на срока на поведение.

Този вид психологическо изкривяване е наблюдавано за първи път в Лондон по време на Втората световна война, когато оцелелите, които не са били изправени пред непосредствени загуби, стават още по-уверени и е по-малко вероятно да се чувстват травмирани.

Изглежда малко вероятно пазарът да оцени по-високи шансове за екстремна волатилност, докато тези китове и арбитражни бюра не се сблъскат с повече от 3,5% ценова корекция.

Прочетете още Биткойн новини в блога на Crypto365:

Биткойн с нов връх за последните 9 месеца! Какво предстои?

Биткойн достигна 5-месечни върхове, ФЕД повиши лихвите

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Инвестиране в криптовалути

Виж следваща

„Предстоят тегления!“. Разработчиците на Етериум дават детайли за епохата на Shapella

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.