„Предстоят тегления!“. Разработчиците на Етериум дават детайли за епохата на Shapella

Shapella ще влезе в сила в епоха 194 048, която е насрочена за 22:27:35 UTC на 12 април.

Валидаторите на Етериум скоро ще могат да изтеглят своите Етери от веригата Beacon, като хард форкът на Shapella ще бъде активиран в основната мрежа на Етериум на 12 април.

Shapella ще влезе в сила в епоха 194 048, която е насрочена за 22:27 ч. UTC на 12 април, потвърдиха разработчиците на ядрото на Етериум.

Изтеглянето ще бъде активирано от предложението за подобрение на Етериум EIP-4895 чрез „избутване“ на заложения Етер от веригата Beacon към виртуалната машина на Етериум (EVM), известна още като изпълнителен слой.

Епохата, слотът и часът бяха потвърдени след едноседмично обсъждане между членовете на Фондация Етериум, което беше ръководено от разработчика на ядрото на Етериум Тим Бейко.

Преди две седмици Тим Бейко предложи на членовете на ЕФ три комбинации от епоха, слот и време.

Макар че хард форкът ще позволи частични и пълни тегления, създадени са няколко механизма, за да се гарантира, че наводнението от Етер няма да наруши пазара.

Понастоящем във веригата на Бийкън са заложени 17,81 милиона Етер. При текуща цена от 1 776 USD това означава, че с течение на времето могат да бъдат отключени постепенно 31,6 млрд. долара.

Етерни залози, добавени към веригата Beacon от нейното стартиране през декември 2020 г.

Макар че Фондация Етериум описа последното изпълнение на тестовата мрежа на Goerli като „гладко“, имаше забележимо забавяне на времето за активиране поради това, че много валидатори не актуализираха своя клиентски софтуер.

Бейко обаче е уверен, че този път това няма да е проблем, тъй като валидаторите на Етериум ще бъдат икономически стимулирани да направят актуализацията за основната мрежа.

Ключови хард форкове на Етериум

Заради EIP-4895 Shapella се счита за най-значимия хард форк на Етериум, откакто на 15 септември Paris – Merge – промени механизма за консенсус на мрежата от proof-of-work към proof-of-stake.

Преди това, през август 2021 г. Лондон въведе EIP-1559, с който се въведе базова такса, която потребителите трябва да заплащат, вместо стария метод на ценови аукцион. Макар че валидаторите все още получават блокова награда и бакшиш, базовата такса изгаря, което има за цел да направи Етер дефлационен с течение на времето.

Берлин оптимизира разходите за газ за някои действия на EVM през април 2021 г., докато Beacon Chain Genesis отбеляза първия блок, който беше произведен на веригата за доказване на залог на 1 декември 2020 г.

И накрая, през декември 2019 г. Истанбул послужи за подобряване на устойчивостта на атаки за отказ на услуга и за повишаване на производителността на решенията за мащабиране на ниво 2, базирани на SNARK и STARK.

Миналата седмица Фондацията на Етериум също така обяви, че удвоява възнагражденията за всички открити грешки в кода на Шапела. Успешните награди могат да получат възнаграждение между 2 000 и 250 000 долара, в зависимост от това колко „критичен“ е бъгът.

Още от блога на Crypto365:

Биткойн с нов връх за последните 9 месеца! Какво предстои?

IMF с регулации за криптовалутите?- Доклад

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

BTC задържа 28к долара! Как делото на CFTC срещу Binance афектира пазара?

Виж следваща

Законопроект забранява криптo портфейла ви?

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.