Биткойн с нов връх за последните 9 месеца! Какво предстои?

След последните данни за инфлацията BTC достигна 9-месечен връх над 26 500 долара, след което отстъпи.

Окуражен от позитивни данни за инфлацията и продължаващото възстановяване на банковия сектор от катастрофата, Биткойн поскъпна над 26 000 долара във вторник за първи път от девет месеца, преди да загуби част от печалбите си.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация наскоро се търгуваше на ниво от 24 700 щатски долара, което представляваше ръст от над 2 % през последните 24 часа. В един момент във вторник BTC поскъпна с двуцифрено число за втори пореден ден.

Повишенията на Биткойн последваха публикуването от Бюрото за трудова статистика на февруарския индекс на потребителските цени (CPI), който показа, че инфлацията е намаляла до 6% спрямо показателите за януари от 6,4%. Базисната инфлация, която изключва разходите за храна и енергия, се повиши с 0,5%, което е с тик нагоре в сравнение с януари и при прогнози за 0,4%, въпреки че на годишна база базисната инфлация се понижи леко спрямо предходния месец.

„Смятам, че това беше здравословно отдръпване след еуфоричното рали, свързано с криптовалутите“, заяви Рияд Кери, анализатор във фирмата за крипто данни Kaiko, пред CoinDesk в директно съобщение в Twitter. „Все още съм изненадан колко бързо пазарът изглежда се отърси от събитията от уикенда“.

Кери подчерта, че пазарите все още са неликвидни, което „прави всички тези движения по-резки“

Същевременно новината от вторник за сблъсък на руски изтребител с дрон на американските ВВС над Черно море „добави известна нервност на всички пазари“, добави той.

Скокът на BTC тази седмица последва решението на американските банкови и финансови регулатори да защитят вложителите на фалиралите Silicon Valley (SIVB) и Signature Bank (SBNY) и отрази надеждата на инвеститорите, че централната банка на САЩ ще промени сегашната си ястребова рецепта за инфлацията в отговор на опасенията, че нейните прегрешения са ускорили близкия банков срив.

Джеймс Лавиш, управляващ партньор в Bitcoin Opportunity Fund, заяви, че отдръпването на Биткойн в края на вторник показва, че криптовалутата „изпревари себе си с покриването на къси позиции, след като проби ключовата за трейдърите съпротива от 25 000 долара“. В имейл до CoinDesk той добави: „Това, плюс данните за индекса на потребителските цени, предполагат, че повишенията все още не са съвсем приключили, дори ако 50-те базисни точки вече по същество са извън играта.“

На пазара на опции трейдърите са „оценили експлозивни възходящи движения за BTC“

Това каза Грег Магадини, директор на деривати във фирмата за криптоанализи Amberdata.

„Биткойн спря да се търгува като „рисков актив“ и вместо това сега се търгува като алтернативна валута, тъй като наративът за обръщането на Фед остава силен в крипто общността“, каза Магадини в имейл до CoinDesk.

„Преди СБВ Фед стана по-ястребски настроен поради силните данни за заетостта, а с падането на СБВ най-накрая получихме истински катализатор за „завъртане““, добави той.

Прочетете още Биткойн новини в блога на Crypto365:

Търговия с криптовалути | За начинаещи

Helium Network мигрира към Solana! Какво трябва да знаете?

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Крипто борсата Kraken пуска собствена банка за цифрови активи! Какво трябва да знаете?

Виж следваща

Успешен ъпгрейд за Етериум! Какво е Shapella?

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.