Крипто борсата Kraken пуска собствена банка за цифрови активи! Какво трябва да знаете?

Известната борса за криптовалути Kraken навлиза в банковата индустрия със създаването на Kraken Bank.

„Изграждаме по-добър вид крипто и биткойн банка за нашите клиенти“, заяви борсата на своя уебсайт. Базираната в Уайоминг, САЩ, банка се нарича Kraken Financial, но „поради огромното търсене тя ще бъде известна като Kraken Bank“, се казва в съобщението.

Тя твърди, че Kraken Bank е предназначена за крипто чрез рамката на депозитарната институция със специална цел (SPDI) в Уайоминг, предназначена да даде възможност на банката да даде приоритет на попечителството и съхранението на активи.

Тя заяви:

„В момента, в който е налице възможност да се създаде банкова система, която да е в състояние да се справи с проблемите на банката, тя трябва да бъде в състояние да се справи с тях, разглеждаме продукти като депозитни сметки в щатски долари и криптоактиви (напр. Биткойн), множество опции за финансиране и плащания, продукти за институционално попечителство (квалифицирано попечителство за консултанти и брокерски дилъри), IRA и много други.“

Освен това тя твърди, че може да поддържа строг регулаторен надзор, стандарти за сигурност и защита на данните, аргументирайки се,

„Готови сме да се обзаложим, че сме по-сигурни от настоящата ви банка“.

Kraken заяви, че всички банки на SPDI трябва да поддържат пълни резерви, което означава, че парите на потребителите не могат да бъдат отпуснати назаем без тяхното разрешение. В своите често задавани въпроси борсата обясни още, че SPDI е банка, която се контролира от Банковия отдел на Уайоминг.

Инвестициите няма да бъдат застраховани от Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC), но всички активи ще бъдат на разположение като парични средства или най-малко рискови, най-ликвидни парични еквиваленти, което означава, че няма да съществува риск от несъстоятелност, който FDIC е предназначена да защитава, твърди тя.

„Ние също така ще поддържаме значителни капиталови резерви и излишъци от собствен капитал, за да покрием пълния баланс на всички клиенти, дори в случай на банково източване“, заяви компанията.

Първият сред лицензите на SPDI

Този ход е възможен, тъй като Уайоминг, САЩ, предостави на Kraken лиценз за създаване на депозитарна институция със специална цел в този щат. Това заяви борсата,

„Ние сме първата (в историята) криптокомпания, на която е присъдена държавна банкова харта в САЩ“.

Марко Сантори, главен юридически директор на Kraken, отбеляза, че борсата е подала заявление за банкова харта през септември 2020 г. „Kraken току-що спечели одобрение за създаване на първата крипто банка в Америка“, каза той тогава.

Борсата също така добави, че Kraken Bank все още не е открита, но е на път да бъде открита. Компанията планира да има поетапно стартиране, като добави: „Първоначално ще се съсредоточим в САЩ, като ще разгърнем услугите за съществуващите клиенти в САЩ, с потенциална международна експанзия в бъдеще“.

Това ще бъде онлайн услуга само за мобилни устройства, без никакви лични съоръжения.

Освен това Kraken обещава насърчаване на приемането на цифрови активи и подобряване на клиентското преживяване чрез своята банка чрез „по-безпроблемна“ интеграция между криптовалутите и традиционната финансова система.

Неволите на криптовалутите продължават

Заслужава да се отбележи, че това съобщение следва поредица от финансови, правни и регулаторни предизвикателства, пред които са изправени множество криптокомпании. По-специално, Silvergate, криптобанката, се сблъска със значителни проблеми.

В началото на февруари предборсовата търговия с акциите на Silvergate претърпя удар, след като се появиха съобщения, че американски служители разследват транзакциите на банката с FTX и Alameda Research – и двете вече несъществуващи криптокомпании.

Silvergate беше сред кредиторите, които пострадаха най-силно от падането на FTX, като претърпя банкова криза и трябваше да продаде дългови ценни книжа на стойност 5,2 млрд. долара на значителна загуба, за да покрие около 8,1 млрд. долара тегления от потребители. В резултат на това тя понесе загуба от 718 млн. долара, която според съобщенията надхвърля общата печалба на банката от 2013 г. насам.

А едва миналата седмица Silvergate обяви, че не е могла да подаде навреме годишния си финансов отчет пред Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) и че оценява способността си да остане в бизнеса.

Скоро след това беше съобщено, че Silvergate е принудена да върне 9,85 млн. долара на криптозаемодателя BlockFi като част от текущата процедура по несъстоятелност.

Що се отнася до Kraken, компанията успокои своите потребители, че няма за какво да се притесняват по отношение на експозицията си към Silvergate.

Освен Kraken, множество други криптокомпании, включително Coinbase, Paxos и Galaxy Digital, прекратиха отношенията си със Silvergate миналата седмица.

Още от блога на Crypto365:

KLAYTN с промени в моделите на токеномиката. Какво ново предстои в управлението на Klay?

Биткойн удари $24 хил. долара, виждали ли сме това и преди?

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Опитват се да отстранят виден защитник на Ripple по делото! Какво трябва да знаете?

Виж следваща

Биткойн с нов връх за последните 9 месеца! Какво предстои?

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.