Биткойн достигна 5-месечни върхове, ФЕД повиши лихвите

Биткойн достигна 24 хил. долара за първи път от август 2022 г. насам, но бързо отстъпи. Това се случи, тъй като Федералният резерв повиши лихвените проценти, както се очакваше.

През последните седем дни общата пазарна капитализация на криптовалутите се увеличи с около 35 млрд. долара, а индустрията продължава да се възстановява от множеството фалити през 2022 г.

Някои твърдят, че темпото на възстановяване се забавя и че това може да е причина за ново мечешко обръщане. Други изтъкват бичи аргументи, тъй като очакват Федералният резерв на САЩ да направи завой в паричната си политика и да забави увеличаването на лихвените проценти. Това се подкрепя от заседанието на FOMC тази седмица, когато Фед повиши лихвите с 25 базисни пункта – точно както мнозина очакваха. Това се отрази положително на пазарите като цяло.

Биткойн се покачи до връх над 24 000 долара за първи път от август 2022 г., докато останалата част от пазара също се повиши. Оттогава имаше корекция и към момента на писане на тази статия BTC се търгува на цена от около 23 500 долара, отчитайки ръст от 2,7% за седмицата.

Въпреки това през последните няколко седмици нарастването на доминиращата позиция на BTC се забавя, което показва, че алткойните започват да го догонват. Някои от монетите с по-голяма капитализация, като например Fantom (FTM), са се повишили с 30% на седмична база. АТОМ се е повишила с 15%, докато Лавина се е повишила със 17,4%.

Сферата на децентрализираните финанси също е във възход, като водещо е решението за мащабиране на Етериум слой-два Optimism. Родната му криптовалута – OP – се е повишила с цели 45% само за последните седем дни, с което общите ѝ печалби достигат повече от 230% за месеца.

Като цяло преобладаващите пазарни настроения също се подобриха значително през януари. Понастоящем то е на ниво „алчност“, след като в продължение на няколко месеца беше в капана на зоната на „страх“ и „екстремен страх“. Интересно е да се види дали положителната тенденция ще продължи и през следващите дни.

Пазарни данни

MetaMask разкрива нови функции за защита на личните данни за крипто портфейли. Един от водещите самостоятелни портфейли за криптовалути, MetaMask, разкри няколко функции за защита на личните данни. Това стана в отговор на засилените критики, които компанията получава през последните седмици.

МетаМаск губи 13,7 млрд. долара от инициативата за метавселена през 2022 г. Технологичният гигант и магнат в областта на социалните медии Meta (преди: Facebook) загуби огромните 13,7 млрд. долара от инициативата си Metaverse през 2022 г. Други технологични гиганти също не успяха да реализират приходите си за последното тримесечие на 2022 г.

Токенът OP на Optimism достигна рекорден връх, приближаващ 3 долара, след новото предложение на Bedrock. OP на Optimism е един от най-добре представящите се токени през изминалата седмица, регистрирайки увеличение от около 40% само през последните седем дни. За последния месец криптовалутата е нараснала с около 230%.

110 млн. долара са откраднати от DeFi протоколите BonqDAO и AllianceBlock. Тази седмица не мина без лоши новини, тъй като друга група DeFi протоколи – BonqDAO и AllianceBlock бяха хакнати за значителните 110 млн. долара.

Обединеното кралство ще наложи „строги“ стандарти в криптоиндустрията след срива на FTX. Обединеното кралство е на път да въведе „стабилни, прозрачни и справедливи стандарти“ за криптовалутната индустрия в страната. Стремежът към строги регулации идва като отговор на скандала с FTX.

Как биткойн реагира на високоочакваното заседание на FOMC през януари. Федералният резерв на САЩ повиши лихвените проценти с 25 базисни пункта. Това беше в съответствие с очакванията и в резултат на това пазарите се повишиха. Биткойн последва примера им и проби над 24 хил. долара за първи път от пет месеца.

Още от блога на Crypto365:

Биткойн се изстреля над 23 хил. долара, но дали ралито е устойчиво? (Анализ)

Еврото ще е Крипто?! Какво става в Европа

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

MicroStrategy регистрира 8 поредна тримесечна загуба – Активите й в BTC се обезценяват със 198 млн. долара

Виж следваща

Книга за криптовалути – как да изберем? Топ 7 книги за крипто

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.