Еврото ще е Крипто?! Какво става в Европа

Министрите на финансите на страните от еврозоната потвърдиха подкрепата си за усилията за подготовка на потенциалното въвеждане на цифрово евро. Същевременно паричният орган на зоната на единната валута се опита да увери бъдещите потребители, че новата валута ще „запазва неприкосновеността на личния живот по подразбиране и по замисъл“.

Еврогрупата ще продължи да участва в разработването на цифрово евро, но казва, че много решения са политически

Финансовите министри на държавите – членки на ЕС, които са приели общата европейска валута, Еврогрупата, се срещнаха в понеделник в Брюксел, за да отбележат присъединяването на Хърватия към еврозоната и да обсъдят актуални въпроси – от икономическата ситуация до координацията на фискалната политика в еврозоната.

Една от обсъжданите теми беше напредъкът в инициативата за издаване на цифрова версия на еврото. В изявлението, прието от форума, правителствените служители обещаха да продължат участието си, като председателят на неформалния формат Паскал Донохоу бе цитиран да казва

Това, което планираме да направим, е да продължим политическия си ангажимент към ЕЦБ и Комисията, докато те напредват в процесите си, защото това, което Еврогрупата призна днес, е, че много от решенията, които предстоят, са по своята същност политически.

„Еврогрупата счита, че въвеждането на цифровото евро, както и основните му характеристики и избор на дизайн, изискват политически решения, които следва да бъдат обсъдени и взети на политическо равнище“, се уточнява в съвместното изявление, като се подчертава необходимостта от съответното законодателство, одобрено от Европейския парламент и Съвета на ЕС.

Като потвърдиха отново ангажимента си да подкрепят проекта, който все още е във фазата на проучване, започнала в средата на 2021 г., министрите подчертаха също, че всяко бъдещо решение относно евентуалното емитиране „ще бъде взето само след по-нататъшно проучване в евентуална фаза на реализация“.

След обсъжданията си членовете на групата настояха, че цифровото евро трябва да допълва, а не да заменя парите в брой, наред с други препоръки. Цифровата валута на централната банка (CBDC) трябва да се предлага с високо ниво на защита на личните данни, казаха още те и поясниха:

За да успее, цифровото евро трябва да гарантира и поддържа доверието на потребителите, за което неприкосновеността на личния живот е ключово измерение и основно право.

ЕЦБ (Европейската Централна Банка) твърди, че европейската цифрова валута ще гарантира неприкосновеността на личния живот при плащанията

„Запазване на неприкосновеността на личния живот по подразбиране и по замисъл“ е една от заявените цели в доклада „Цифрово евро – равносметка“, публикуван също тази седмица от Европейската централна банка (ЕЦБ). Представяйки вижданията си по въпроса, регулаторът заяви, че цифровото евро ще „гарантира неприкосновеността на личните данни и плащанията“, и подробно описа:

ЕЦБ няма да разполага с информация за наличностите на хората, за историята на трансакциите им или за моделите на плащане. Данните са достъпни само за посредниците за целите на спазването на регулаторните изисквания.

Паричният орган на еврозоната подчерта още, че нейният ЦБДЦК няма да бъде програмируеми пари, като същевременно отбеляза, че законодателите ще имат последната дума за баланса между неприкосновеността на личния живот и други цели на обществената политика. ЕЦБ също така намекна, че за по-малко рискови и офлайн трансакции може да се допусне повече поверителност.

Още от блога на Crypto365:

Биткойн се изстреля над 23 хил. долара, но дали ралито е устойчиво? (Анализ)

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

SOL върна 68% след срив! – Каква е прогнозата за SOL през 2023

Виж следваща

Биткойн удари $24 хил. долара, виждали ли сме това и преди?

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.