Ирландски фермери превръщат кравешки тор в цифрово злато (Bitcoin)

Том Кембъл, ирландски млекопроизводител, който управлява ферма в графство Арма, използва излишната енергия от фермата си, за да добива Биткойн.

Ирландски млекопроизводител е намерил необичаен начин да оползотвори излишната енергия, произвеждана във фермата му – като се насочи към добив на биткойн. Том Кембъл, който управлява ферма в графство Арма, Северна Ирландия, произвежда възобновяема енергия по метод, наречен анаеробно разграждане. При него биоразградимият материал се разгражда до степен, при която се образува метан, който може да се използва за производство на електроенергия.

Кембъл използва електроенергията предимно за захранване на фермата си, но когато има излишна енергия, която не може да бъде изнесена към мрежата, той я използва за добив на биткойн. Добиването включва използването на специализирани компютри за решаване на сложни математически уравнения, като успешните миньори се възнаграждават с BTC. Добивът на биткойн изисква много енергия, а фермата на Кембъл произвежда до 700 киловата електроенергия, което се равнява на захранването на близо 12 000 домакинства.

Ирландското правителство си е поставило за цел да намали емисиите на парникови газове с 25% до 2030 г. Селскостопанският сектор в Ирландия обаче е отговорен за над 35% от тези емисии, като основният източник са кравите. При наличието на 7,3 милиона крави в страната управлението на техните отпадъци по екологичен начин е от решаващо значение. Анаеробното разграждане е обещаващо решение, което потенциално може да генерира достатъчно електроенергия за всеки дом в Ирландия, ако 41 % от фермите възприемат тази технология. Това би могло да допринесе значително за постигането на целите на страната за намаляване на емисиите на парникови газове.

Необичайно решение

Решението на Кембъл да добива Биткойн може да изглежда необичайно, но има смисъл от икономическа гледна точка. Когато търсенето в мрежата е слабо, миньорите могат да използват излишната чиста енергия. По този начин Кембъл може да продава излишната електроенергия на мрежата като възобновяема, зелена електроенергия, като същевременно печели от добива на Биткойн.

Въпреки че някои земеделски производители изразяват опасения, че изпълнението на целите за емисиите на парникови газове може да ги доведе до фалит, подходът на Кембъл показва, че е възможно да се намерят иновативни решения, които са от полза както за околната среда, така и за приходите на земеделските производители. Тъй като възобновяемите енергийни източници, като анаеробното разграждане, стават все по-популярни, в бъдеще все повече земеделски стопани биха могли да се обърнат към добива на биткойни, за да използват излишната си енергия.

Прочетете още Биткойн новини в блога на Crypto365:

Има ли регулации за БИТКОЙН в България?

Биткойн удари $24 хил. долара, виждали ли сме това и преди?

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Законопроект забранява криптo портфейла ви?

Виж следваща

Kraken партнира с отбор от Формула 1. Идва ли край на крипто зимата?

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.