XRP се покачва с „надеждите на инвеститорите“, че Ripple ще победи SEC

Ръстът на токена се дължи на спекулации около дългогодишна съдебна битка с SEC, казват анализатори.

Крипто пазарите се борят с повечето основни монети и токени на червено през последната седмица.

Но един дигитален актив нараства: XRP. Шестата криптовалута по пазарна капитализация е нараснала с близо 21,6% през последните седем дни, като в момента се търгува за $0,54, според CoinGecko.

И това не е само тази седмица: бързото му изкачване през първото тримесечие на 2023 г. доведе до ръст от 55% от началото на януари.

Защо XRP се справя толкова добре?

Ръстът на цената на актива се дължи отчасти на увереността на инвеститорите, че създателите на токена ще спечелят съдебна битка срещу Комисията за ценни книжа и борси на САЩ, според експерти.

Ripple Labs, която беше стартирана, за да помогне на банки и други финансови институции да прехвърлят пари бързо и с много ниски такси, все още се бори със съдебно дело от 2020 г. с Комисията за ценни книжа и борси на САЩ.

SEC, която в момента се бори с крипто индустрията, както никога досега, твърди, че Ripple Labs и двама от нейните съоснователи са подвели инвеститорите, като са набрали $1,3 милиарда в нерегистрирани предложения на ценни книжа от 2013 г. насам.

Gary DeWaal, старши съветник в адвокатската кантора в Ню Йорк Katten Muchin Rosenman LLP, каза за Decrypt, че ралито на XRP е „базирано на надежда“.

Той добави, че екипът на Ripple Labs е повдигнал в документите си „защита за честно известие“ – твърдейки, че не са могли да знаят, че XRP ще се счита за ценна книга.

През 2015 г. Ripple Labs плати $700 000 на Министерството на правосъдието за разрешаване на криминално разследване.

Част от това споразумение включва официално признаване на Ripple Labs, че XRP е виртуална валута (а не ценна книга).

Това, казва DeWaal, е „напълно несъвместимо“ с твърдението на SEC години по-късно, че активът е ценна книга – и следователно може да се обърне в тяхна полза. Но добави, че никога не може да се предвиди изходът на едно дело.

Той коментира, че докато инвеститорите само спекулират, ако Ripple Labs наистина спечели, това ще бъде историческо за крипто индустрията.

SEC предприе най-строгите репресии срещу крипто света от години под ръководството на председателя на органа Гари Генслер. Шефът на регулатора иска да предприеме репресии срещу всички монети и токени – и фирмите, които ги търгуват – за които той твърди, че са нерегистрирани ценни книжа.

Тази година той вече удари големи американски крипто компании, като Exchange Kraken, Genesis и Gemini, със солидни глоби

Миналата седмица регулаторът издаде на Coinbase – най-голямата американска крипто борса – Известие на Wells, което означава, че предстои принудително изпълнение срещу базираната в Сан Франциско борса.

Още от блога на Crypto365:

Ирландски фермери превръщат кравешки тор в цифрово злато (Bitcoin)

Има ли регулации за БИТКОЙН в България?

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Dogecoin избухва с 20%! Нещо се случва в Twitter на Илон Мъск.

Виж следваща

Правителството на САЩ продава BTC! Какво се случва на пазара?

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.