Приходите на Tron през първото тримесечие на 2023 г. надхвърлят 90 млн. долара: Доклад

Tron се разраства значително в DeFi и stablecoin пейзажите

Според нов доклад на фирмата за пазарни проучвания Messari през първото тримесечие на 2023 г. блокчейнът на Tron е отбелязал ръст в използването си. Пазарната капитализация на родния му токен, TRX, се е увеличила с почти 20% спрямо предходното тримесечие.

Въпреки че Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) обяви няколко съдебни дела срещу токените от екосистемата Tron, активността на мрежата остана предимно незасегната. Нейните общи тримесечни приходи се покачиха на 90,04 млн. долара през първото тримесечие на 2023 г., преживявайки скок от 88% спрямо приходите си от 47,96 млн. долара през четвъртото тримесечие на 2022 г.

Състояние на Tron: Q1 2023

Среднодневните трансакции през разглежданите три месеца нараснаха със 7,7% до приблизително 7 млн. Месари заяви, че увеличението може да се отдаде отчасти на дейността по залагане на залози в мрежата. Общият брой на транзакциите, произхождащи от дейността по залагане, е нараснал със 197% спрямо предходното тримесечие, въпреки че съставлява само близо 3% от всички транзакции в мрежата на TRX.

В доклада „Състоянието на Tron“, изготвен по поръчка на Tron, се посочва, че трансакционната дейност в мрежата е доминирана предимно от задействани интелигентни договори и трансфери на TRX, които представляват 88% от всички. Въпреки че активността и при двата вида трансакции беше относително стабилна през първото тримесечие, интелигентният договор USDT остана основният катализатор на изпълнението на договори в TRON.

Таксите за трансакции също отбелязаха рязък ръст през първото тримесечие. Статистиката разкрива, че средната такса за транзакция в TRX и USD е нараснала съответно с 59,2% и 80,2%. Предложението на Комитета № 79, което беше прието през предходното тримесечие, изигра решаваща роля за предизвикването на увеличението на таксите за трансакции. Въпросното предложение по същество промени параметрите на мрежата и увеличи количеството енергия, необходимо за изпълнението на интелигентните договори.

Освен това динамичният енергиен модел беше активиран по-рано тази година като част от TIP-474. Механизмът по същество е насочен към увеличаване на разходите за транзакции и демотивиране на транзакциите с ниска стойност на интелигентните договори, които са без въздействие върху други приложения.

„Динамичният енергиен модел“ и повишените изисквания за енергия доведоха до по-голямо генериране на приходи в TRX (общи такси за трансакции, платени в TRX), които се увеличиха с 65,5% спрямо предходното тримесечие (+87,7% в USD). Едновременно с това пазарната капитализация на TRX в обращение се увеличи с 18,1% спрямо предходното тримесечие.“

Tron DeFi, Stablecoin Space

Общата блокирана стойност (Total Value Locked – TVL), деноминирана в щатски долари, се увеличи с 18,8% през първото тримесечие на годината. Но TVL, деноминирана в TRX, отбеляза незначителен спад от 0,5%. Подобна тенденция сигнализира, че „увеличението на цената на активите в USD е движело TVL, а не притокът на нови капитали“.

Топпротоколите от TVL на върха на мрежата Tron – JustLend и JustStables – също се възползваха от по-широкото възстановяване на пазара през първото тримесечие. В резултат на това двата протокола се увеличиха съответно с 26% и 21%.

Позицията на Tron в пейзажа на стабилните монети остава значителна, тъй като той изостава от Етериум. Платформата, ръководена от Джъстин Сън, изпреварва и други конкурентни вериги по отношение на пазарната капитализация на хостваните стабилни монети. В края на първото тримесечие тя притежаваше над 43 млрд. долара, което е увеличение спрямо почти 33 млрд. долара през второто тримесечие. Освен това пазарната капитализация на USDT на Tron също се увеличи с 30% до 10 млрд. долара в сравнение с предходното тримесечие, благодарение на това, че Tether обмени 400 млн. долара USDT от ERC-20 в Tron.

Още от блога на Crypto365:

Биткойн с нов връх за последните 9 месеца! Какво предстои?

Търговия с криптовалути | За начинаещи

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Биткойн адресите, притежаващи 1 BTC или повече, достигат един милион

Виж следваща

Може ли LUNC да достигне $1 през 2023 г.? Прогноза

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.