Спадът на криптовалутите през уикенда изнерви инвеститорите

  • По-рано тази седмица Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ подаде иск срещу борсите Binance и Coinbase
  • Токените, обозначени като нерегистрирани ценни книжа, са подложени на натиск

Рязката разпродажба на криптовалути през уикенда, водена от срив на по-малките цифрови токени, предизвика нова вълна от безпокойство сред инвеститорите след седмица, в която репресиите на Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ срещу сектора набраха значителна скорост.

Алткойните, включително ADA на Cardano, се сринаха с цели 25% в събота, преди да парират част от спада, докато токените, включително SOL на Solana, MATIC на Polygon и AVAX на Avalanche, отбелязаха двуцифрени процентни спадове. Биткойнът, най-големият цифров актив, се понижи с почти 3% към 16:15 ч. в Ню Йорк. Вторият в класацията Етер по-рано загуби повече от 6% и достигна най-ниското си ниво от края на март.

Колебанията на криптопазара

Криптопазарът е пословичен с големите си колебания през почивните дни, когато активността обикновено е по-слаба и дори малки сделки могат да окажат влияние. Този път инвеститорите вече бяха нащрек, след като по-рано през седмицата Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) заведе съдебни дела срещу пазарните лидери Binance Holdings Ltd. и Coinbase Global Inc. и посочи тълпа алткойни като нерегистрирани ценни книжа, включително SOL, MATIC и ADA.

„Алткойните са в центъра на вниманието“, откакто SEC категоризира някои от тези токени като ценни книжа в последните съдебни дела, каза Гордън Грант, съ-ръководител на търговията в Genesis, в интервю в събота. „Навлизайки в този уикенд, когато стигнахме до часовете на вещицата, тези алткойни изведнъж се оказаха под обстрел.“

Тревогата се засили от спекулациите около слуха, че един фонд е продал всичките си притежания на такива токени. В Twitter беше разпространено изображение, показващо фалшива новинарска статия, отразяваща ликвидацията, въпреки че пазарните анализатори заявиха, че има малко основания да се смята, че слухът е верен. Допълнителни спекулации за натиск върху продажбите около решението на Robinhood Markets Inc. от петък да се откаже от някои алткойни от платформата си също подхраниха негативните настроения.

Обзор на ситуацията

Ноел Ачесън, бивш ръководител на отдел „Пазарни прозрения“ в Genesis Global Trading Inc., заяви, че може да има друга причина за спада на цените, като например голям притежател или фонд, който напуска позициите си, или опит за понижаване на цените с цел покриване на къси позиции.

„Рано сутринта в събота UTC време не е подходящ момент за излизане от позицията, освен ако не искате наистина да раздвижите цената“, написа Ачесън в своя бюлетин в събота. „Днешното движение не е добра новина, и то не само заради по-ниските цени. То напомня на инвеститорите колко тънък е пазарът в момента и как цените могат да бъдат манипулирани.“

Определянето на токените като нерегистрирана ценна книга може да затрудни търговията с тях, ако борсите избягват да ги листват от страх да не раздразнят Комисията по ценните книжа и борсите. Robinhood заяви в петък, че ще се откаже от SOL на Solana, ADA на Cardano и MATIC на Polygon от 27 юни.

„Независимо дали физическите токени, държани от Robinhood, са се преместили или не, фактът, че в края на месеца токените ще бъдат продадени, ако не са се преместили, дава началото на много лесна търговия, за която хората могат да се подготвят предварително“, каза Спенсър Халарн, търговец на деривати в криптоинвестиционната компания GSR. „Освен това се наблюдава общо оттегляне на ликвидност от пазара, тъй като различни хора се оттеглят.“

Контрол от страна на SEC

Събитията от изминалата седмица се характеризираха със съдбоносни няколко дни на правоприлагащи действия срещу криптоиндустрията в САЩ. Комисията по ценните книжа и борсите обвини Binance и нейния основател Чангпенг „CZ“ Джао в неправилно управление на средства на клиенти, подвеждане на инвеститорите и регулаторите и нарушаване на правилата за ценни книжа. Binance нарече действията на SEC „разочароващи“ и заяви, че възнамерява да защитава платформата си „енергично“.

Coinbase оспори твърдението на SEC, че управлява незаконна борса, и заяви, че е готова да води съдебна битка чак до Върховния съд. БНБ, криптоактивите, които могат да се разглеждат като арбитър на настроенията към първоначалния си създател Binance, се понижиха с повече от 6% в събота, за да достигнат най-ниското си ниво от юли миналата година.

Докато американските регулатори разглеждат биткойна като стока, председателят на SEC Гари Генслър отдавна заяви, че повечето други токени са обект на законите на агенцията за защита на инвеститорите и че платформите за търговия трябва да се регистрират в регулатора.

Но поставянето на етикети на конкретни токени представлява по-строг подход, част от затягането на контрола върху цифровите активи през тази година след разгрома през 2022 г. и поредица от провали, включително фалита на борсата FTX.

„Американските регулатори дадоха ясно да се разбере, че искат да ограничат крипто в рамките на своите граници“, написа Майкъл Сафай, съосновател на базираната в Лондон Dexterity Capital, чрез съобщение в събота. „Инвеститорите трябва да бъдат предпазливи, тъй като все повече западни играчи се оттеглят, оставяйки пазарите разредени и подложени на внезапни скокове на волатилността.“

Още от блога на Crypto365:

Книга за криптовалути – как да изберем? Топ 7 книги за крипто

Еврото ще е Крипто?! Какво става в Европа

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Биткойн китовете купиха 57,578 BTC при спадащ криптопазар

Виж следваща

Бутерин от Етериум издава указания за мащабиране, поверителност и сигурност на портфейла

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.