Биткойн китовете купиха 57,578 BTC при спадащ криптопазар

Накратко

  • Доминиращата позиция на биткойна се изкачи до 49%, подчертавайки ролята му на убежище при нестабилни пазари.
  • Тенденцията на натрупване от страна на „китовете“ противоречи на предишни модели, създавайки чувство на несигурност сред анализаторите.
  • Въпреки спада на цената с 10% от 9 април насам, „китовете“ на биткойн продължиха да трупат активи, като събраха допълнително 57 578 BTC.

Цената на биткойн е спаднала с десет процента от 9 април насам. Но за същото време „китовете“, притежаващи между 100 и 10 000 BTC, са натрупали допълнителни 57 578 BTC, показва анализ на Santiment.

Това разминаване между цената на биткойн и натрупването на китове противоречи на наблюдаваните преди това тенденции. В миналото засиленото натрупване на китове често е съвпадало с бичи периоди или след пазарно дъно.

Наблюдателите на натрупването на китове очакват възстановяване на цената на BTC

Биткойн китовете се наблюдават отблизо от пазарните анализатори и техните поведенчески модели често се включват в ценовите прогнози.

Но сегашната тенденция най-големите притежатели да угояват портфейлите си, когато цената на биткойн е в низходяща тенденция, не съответства на наблюдаваните преди това модели. Вместо да купуват, докато BTC върви нагоре, от средата на април, когато биткойнът достигна най-високата си стойност от началото на годината, китовете се запасяват.

Дали тези портфейли са купували на върха за първи път? Или сегашният низходящ тренд е само предвестник на още по-драматичен възход?

Разбира се, ако темпът на натрупване на китове продължи да се увеличава, това само по себе си ще окаже влияние върху търсенето на BTC, което може да доведе до повишаване на цената.

Доминиращата позиция на биткойн се покачва до двугодишен връх

Освен натрупването на китове, неотдавнашният скок в доминацията на биткойн сочи към статута на криптовалутата като сигурно убежище за инвеститорите във времена на пазарна нестабилност.

По данни на TradingView доминацията на биткойн в момента е над 49%, което е най-високото ѝ ниво от април 2021 г. насам. Това означава, че почти половината от цялата стойност, заключена в криптовалута, е под формата на BTC.

Един от факторите за този скорошен скок е паралелният срив в цената на основните алткойни. С токени като Solana и MATIC на Polygon, които паднаха с над 20% в бруталния срив в събота сутринта, относителната стабилност на цената на Биткойн осигурява убежище от много по-големи загуби.

Прочетете още Биткойн новини в блога на Crypto365:

Биткойн достигна 5-месечни върхове, ФЕД повиши лихвите

Най-голямата седмична загуба на Bitcoin от пет месеца насам

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Данните показват, че милиони от токените MATIC на Polygon са били изпратени в Binance и Coinbase преди спада от 30%

Виж следваща

Спадът на криптовалутите през уикенда изнерви инвеститорите

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.