Най-голямата седмична загуба на Bitcoin от пет месеца насам

Ликвидността на долара намалява, а страховете за тавана на дълга се завръщат

Цената на застраховката срещу потенциален фалит на правителството на САЩ през следващите 12 месеца се покачи до рекордно високи стойности през миналата седмица.

Биткойн (BTC) бе подложен на натиск от продажби през седмицата, приключила на 23 април

Доходността на облигациите се повиши, а ликвидността на щатския долар намаля.

Водещата по пазарна стойност криптовалута се понижи с 9% до 27 600 щатски долара, регистрирайки най-голямата си едноседмична процентна загуба от началото на ноември, според данни на TradingView и CoinDesk. Доходността на 10-годишните съкровищни облигации на САЩ се повиши с шест базисни пункта (б.т.) до 3,58%, което е втори пореден седмичен ръст, намалявайки привлекателността на рисковите активи, включително криптовалутите.

Индексът на условията за ликвидност в щатски долари – показател, проследяващ предлагането на зелените пари в паричната система, се понижи до 6,13 трлн. долара, достигайки най-ниското си ниво от повече от месец насам, според източника на данни TradingView. Освен това трейдърите оцениха като по-висока вероятността Федералният резерв (Фед) да продължи цикъла на затягане с повишение на лихвените проценти с 25 базисни пункта през май.

От 2021 г. насам биткойн и по-широкият криптопазар следят отблизо локалните върхове и спадове в индекса на доларовата ликвидност. Биткойн се повиши до тогавашния си връх от 28 000 долара през първата половина на март, когато Федералният резерв (Фед) отвори кранчетата за ликвидност, за да овладее банковата криза, което повиши индекса на доларовата ликвидност от 5,82 трлн. долара на 6,35 трлн. долара.

„При липсата на окуражаващи знаци на фронта на паричната ликвидност BTC продължи да се движи надолу през седмицата след резкия си спад в понеделник, повличайки със себе си и други криптоактиви с голяма капитализация“, пише Ноел Ачесън, автор на популярния бюлетин Crypto Is Macro Now, в изданието на бюлетина за уикенда.

„BTC – макар и да е „застрахователен“ актив, който би трябвало да се представя по-добре, когато други групи активи страдат – все още е силно повлиян от цялостното макронастроение, което до голяма степен ще се определя от очакванията за парична ликвидност“

добави Ачесън.

Според Десислава Ланева, макроаналитик в базирания в Париж доставчик на криптоданни Kaiko, биткойн и финансовите пазари като цяло могат да станат свидетели на засилени ценови сътресения в краткосрочен план благодарение на въпроса за тавана на дълга на САЩ.

През януари правителството на САЩ достигна законоустановения си лимит на дълга – самоналоженият таван на заемите – от 31,4 трлн. долара, което принуди Министерството на финансите да приложи извънредни мерки, за да помогне на правителството да посрещне задълженията си за поне пет месеца. Тези мерки също така повишиха ликвидността на долара и поддържаха цените на рисковите активи.

Оттогава преговорите за тавана на дълга са в задънена улица. Миналата седмица едногодишните суапове за кредитно неизпълнение, които измерват цената на застраховката срещу неплатежоспособност на правителството през следващите 12 месеца, се повишиха до рекордно високи стойности според Wall Street Journal.

Текущото ценообразуване на пазара на суапове за кредитно неизпълнение показва 2% вероятност за неизпълнение. Това е неудобно висока вероятност за нещо, което може да се превърне във финансово бедствие, заяви пред WSJ Анди Спаркс, ръководител на отдела за изследване на управлението на портфейли в базираната в Ню Йорк MSCI.

Наблюдателите се притесняват, че през юни държавната хазна може да изчерпи парите си.

„Драмата с тавана на дълга е източник на краткосрочна волатилност и увеличава несигурността на пазара“, заяви Ланева пред CoinDesk.

Биткойн все още се разглежда като рисков актив и може да се сблъска с натиск от продажби, ако акциите в някакъв момент се хвърлят в движение. Рисковите активи претърпяха удар по време на драмата с тавана на дълга през 2011 г., когато безизходицата във Вашингтон доведе до загуба на най-високия държавен кредитен рейтинг от тройно А.

„След като бъде постигната сделка, което се очаква през втората половина на годината, Министерството на финансите ще трябва да попълни резервите си, като по този начин ще намали ликвидността и ще засили въздействието на количественото затягане [сестрата на повишенията на лихвените проценти] ….. Тази ситуация може да подтикне Фед да намали лихвите, което в крайна сметка би било от полза за рисковите активи“, каза Ланева.

Според Том Дънливи, макроаналитик в Messari, при евентуален фалит биткойн може да се окаже убежище, както се случи по време на неотдавнашната банкова криза през март.

Прочетете още Биткойн новини в блога на Crypto365:

Биткойн достигна 5-месечни върхове, ФЕД повиши лихвите

Инвестиране в криптовалути

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Ето защо Кийосаки иска да купи повече Биткойн, злато и сребро

Виж следваща

Последните думи на Сатоши през 2011 – Мистерията около Биткойн

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.