Последните думи на Сатоши през 2011 – Мистерията около Биткойн

Макар че светът на криптовалутите продължава да озадачава мнозина, въздействието, което те оказват върху финансовите системи по света, е забележително. Но мистериите изглежда са водеща тема в света на криптовалутите и като се има предвид нейният произход, тя е на място. Преди повече от десетилетие светът стана свидетел на загадъчен крайъгълен камък, когато Сатоши Накамото разработи Биткойн – първата криптовалута в света, но кой е този мозък? Никой не знае със сигурност.

Какво знаем за Сатоши Накамото?

Твърди се, че Накамото е псевдоним на човека или хората, които са помогнали за създаването на Биткойн, но истинската самоличност на това кой може да е той, тя или те, продължава да бъде една от най-големите мистерии на XXI век. Мистериозното лице или група е автор на бяла книга от 2008 г., в която се описват теорията и оперативната структура на платежната система Биткойн.

Самоличността на Накамото продължава да бъде забулена в мистерия поради липсата на лични или справочни данни за лицето, което общува само по електронна поща. Една от най-големите индикации, че Накамото е създал Биткойн, е известната бяла книга, озаглавена „Биткойн: Система за електронни пари от типа „peer-to-peer““.

Твърди се, че неуловимият вдъхновител на сега най-голямата криптовалута в света е работил по първата версия на софтуера още през 2007 г. Около две години по-късно Накамото създава първата в историята публикация в онлайн табло за съобщения, която е посветена на криптовалутата, във форума P2P Foundation.

„Разработих нова P2P система за електронни пари с отворен код, наречена Биткойн. Тя е напълно децентрализирана, без централен сървър или доверени страни, защото всичко се основава на криптодоказателства вместо на доверие. Опитайте я или разгледайте скрийншотите и проектния документ“, заяви Накамото във форума, според Forbes.

През 2010 г. обаче участието му в Биткойн приключва, но не и криптовалутата. Към 2021 г. най-малко един милион миньори на Биткойн проверяват данните, които съставляват блокчейна на Биткойн, а криптовалутата продължава да бъде една от най-големите криптовалути в света по пазарна капитализация.

Какво е направил Накамото?

Струва си да се отбележи, че макар идеята за цифрова валута да не е била нова по онова време, както сочат докладите, е имало малко опити за създаването ѝ. Въпреки това Накамото е успял да реши един основен проблем с цифровата валута – дублирането. За разлика от материалната валута като монети или хартиени пари, които могат да присъстват само на едно място в даден момент, криптовалутата може да бъде дублирана, което е известно още като „двойно харчене“.

Тъй като цифровата валута не съществува във физическото пространство, транзакцията с посочената валута не би била в притежание на едно лице. В резултат на това цифровата валута би могла да бъде похарчена повече от веднъж. За да преодолее този проблем, Накамото създаде блокчейн система за проверка.

Първоначално едно от решенията за заобикаляне на този проблем биха били посредници от трети страни като банките, които биха проверили дали валутата вече е била използвана от притежателя си. Въпреки това, предвид допълнителните разходи и риска от измами на модела, основан на доверието, Накамото решава да премахне изцяло човешкия фактор и предлага децентрализиран подход за трансакции, използвайки счетоводни книги.

Именно тук се появява блокчейнът, тази система добавя времеви маркери към информацията за трансакциите, а криптографските техники се използват за криптиране на данните, които не могат да бъдат променяни и трябва да бъдат потвърждавани. Впоследствие от мрежата се изисква да провери автентичността на трансакциите въз основа на механизъм за консенсус на мнозинството, наречен доказателство за работа (proof-of-work).

Накамото истински човек ли е?

Знаем толкова малко за така наречения баща на криптовалутата, че мнозина се питат дали Сатоши Накамото наистина съществува. Въпреки това, като се има предвид това, което е известно за вдъхновителя на тази система, изглежда, че зад нея стои поне един човек, ако не и хора. В конкретния случай някой би трябвало да напише изходния код на Биткойн, да публикува бялата книга, с която започва всичко, да изпраща имейли и дори да създаде форум, в който да се говори за криптовалутата.

За неговото изчезване

Няколко доклада цитираха последния имейл на Накамото, написан на 24 април 2011 г., който представлява кратко изявление до друг разработчик, в което създателят на Биткойн казва: „Преминах към други неща“ и че проектът е в „добри ръце“. През декември 2010 г., след създаването и първоначалното внедряване на Биткойн, създателят привидно изчезва от общественото полезрение.

Едва през 2014 г. в последната публикация във форума, приписвана на Накамото, се казва просто: „Аз не съм Дориан Накамото“. Това се случва след като през март същата година в статия на списание Newsweek се твърди, че 64-годишен американски физик от японски произход е създателят на Биткойн.

В репортажа се казваше: „Следите, проследени от Newsweek, доведоха до 64-годишен японско-американски мъж, чието име наистина е Сатоши Накамото“. Макар че може да се каже, че Накамото не е непременно „изчезнал“, като се има предвид, че самоличността му никога не е била разкрита и анонимността вероятно е била единственият му избор, за да избегне общественото внимание.

Илон Мъск ли е Сатоши Накамото?

Появиха се спекулации, че основателят на Tesla и SpaceX Елон Мъск е Сатоши Накамото, след като бившият стажант в компанията на Мъск SpaceX Сахил Гупта в публикация в блога си на уебсайта Medium предложи. Той цитира знанията и интересите на милиардера, които биха могли да го накарат да разработи криптовалута като Биткойн.

Оттогава обаче Мъск отрича това твърдение. През 2021 г., по време на подкаст на изследователя на изкуствения интелект Лекс Фридман, главният изпълнителен директор на Tesla заяви, че според него човекът, който се крие зад псевдонима Накамото, не е никой друг освен криптографският експерт Ник Сабо.

„Изглежда, че той е човекът, който е по-отговорен за идеите зад Биткойн от всеки друг. Той твърди, че не е Накамото, но не съм сигурен, че това не е нито тук, нито там“

каза Мъск, цитиран от CNBC.

Преди това обаче Сабо също е отричал това твърдение.

Прочетете още Биткойн новини в блога на Crypto365:

Биткойн достигна 5-месечни върхове, ФЕД повиши лихвите

Най-голямата седмична загуба на Bitcoin от пет месеца насам

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Най-голямата седмична загуба на Bitcoin от пет месеца насам

Виж следваща

Съоснователят на Terraform Labs До Квон и финансовият директор – обвинени във фалшифициране!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.