Шокиращ обрат за Сам Банкман-Фрид! Затвор на хоризонта?

Отделът отговори на екипа на защитата на основателя на FTX, който заяви, че Министерството на правосъдието го представя в негативна светлина

Защитата на основателя на FTX Сам Банкман-Фрид не отрича, че е споделил дневника на бившия изпълнителен директор на Alameda Research Каролин Елисън с New York Times, и затова трябва да бъде „задържан до съдебния процес“, заяви отново Министерството на правосъдието на САЩ в подадено късно в четвъртък заявление.

Документът, който е вторият от Министерството на правосъдието и третият в преговорите между адвокатите на Банкман-Фрид и прокурорите, обвиняващи Банкман-Фрид в мащабни финансови измами, представя мнението на министерството, че Банкман-Фрид е отишъл далеч отвъд границите на „коректния коментар“ при споделянето на дневника, което екипът му призна както по време на съдебното заседание миналата сряда, така и в документ, подаден по-рано тази седмица.

„Данните тук установяват, че обвиняемият е отишъл отвъд добронамереното упражняване на конституционното право да говори пред пресата – той е предприел тайни стъпки, целящи неправомерно дискредитиране на свидетел по делото и опорочаване на състава на съдебните заседатели“

се казва в документацията

Министерството на правосъдието заяви в първото си досие миналия петък, че поведението на Банкман-Фрид, което включва използването на виртуална частна мрежа за гледане на Супербоул (според защитата), достигането му до главния съветник на FTX.US Райн Милър и сега споделянето на дневника на Елисън с „Таймс“, показва, че той „многократно … се стреми да окаже корупционно влияние върху свидетелите“ – аргумент, който прокурорите повториха в досието от четвъртък.

В отговора си на първото заявление от Министерството на правосъдието адвокатите на Банкман-Фрид заявиха, че правителството е „погрешно описало“ действията на основателя на FTX, за да го представи в негативна светлина.

Бившият главен изпълнителен директор на борсата просто се е опитал да защити репутацията си пред пресата и първоначално не е посегнал на Милър, се казва в подаденото във вторник заявление.

В подадената в четвъртък жалба Министерството на правосъдието изказа предположението, че самият екип на защитата неправилно е описал тези действия

Според Министерството Банкман-Фрид е създал групи в приложението Signal и ги е настроил да изтриват съобщенията след една седмица.

Прокурорите също така твърдят, че Банкман-Фрид е помогнала за създаването на „медийна атмосфера“, която е засилила известността на Елисън преди тя да се яви като свидетел.

В документацията на Министерството на правосъдието се казва, че Банкман-Фрид може би сам е съобщил на „Ню Йорк Таймс“ за дневника на Елисън, преди да сподели тези документи с медията.

„Това, което е ясно – независимо от това дали обвиняемият е бил първият източник на историите относно Елисън – е, че обвиняемият, вместо да отрече вината си, както правилно казва сега, че е негово право, е споделил с пресата материали, очевидно предназначени да сплашат, притеснят и злепоставят някого, за когото знае, че ще свидетелства срещу него, и да предизвикат емоционална реакция у потенциалните съдебни заседатели и да оцветят мнението на потенциалните съдебни заседатели за този свидетел“

се казва в досието.

Документът съдържа и бележка под линия, в която се коментира многократното споменаване от страна на екипа на защитата на настоящия главен изпълнителен директор на FTX Джон Джей Рей III. Той поема поста, за да управлява фалита на FTX.

„Забележително е колко голяма част от писмата на обвиняемия се фокусират върху взаимодействията му с Джон Рей. Това лице не е свидетел по делото и съобщенията нямат никакво отношение към нито един от разглежданите въпроси“, гласи документацията. „Аргументите на обвиняемия трябва да се разглеждат като такива, каквито са: опит за отклоняване на вниманието от собственото му поведение чрез посочване на друго лице, което обвиняемият очевидно разглежда в негативна светлина.“

Съдия Люис Каплан, който наблюдава делото, може да насрочи друго изслушване

Кенет Уайт, бивш федерален прокурор и съдружник-основател в Браун Уайт и Осборн, по-рано заяви пред CoinDesk, че Министерството на правосъдието ще трябва да убеди съдията, че Банкман-Фрид е опасен за обществото. Тормозът или сплашването на свидетел би попаднал в подгрупата на тази загриженост.

Още от блога на Crypto365:

Президентът на САЩ: Не желая да сключвам сделка с търговците на криптовалути

Бутерин от Етериум издава указания за мащабиране, поверителност и сигурност на портфейла

Crypto 365

Най-големият източник на крипто новини в България!

Виж минала

Coinbase отвръща на удара! Има ли SEC контрол над крипто?

Виж следваща

Топ Arbitrum DEX стартира! DOGE Pools предлага 40%

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.